23948sdkhjf

Kortere syklustider og mer effektiv prosess med oppgradert smilinje fra AP&T

Hos Raufoss Technology produseres leddarmer og andre aluminiumdeler til bilindustrien. Ved å få mangeårige partner AP&T til å oppgradere en av selskapets eksisterende smilinjer med en ny spesialkonstruert 2500 tonns hydraulisk presse, har syklustidene i pressen blitt redusert og samtidig gitt mulighet til å produsere større detaljer enn tidligere.

Noen prosjekter er rett og slett mer utfordrende enn andre, og i dette tilfellet var utfordringen todelt. På den ene siden handlet det om design og konstruksjon av pressen. For å integreres i den eksisterende linjen måtte den nye pressen med høyere tonnasje tilpasses de fysiske begrensningene i fabrikklokalene, som takhøyde og størrelse på fundament, noe som krevde mange spesialløsninger. På den annen side var det et spørsmål om tid. Ønsket fra Raufoss Technology var å få gjennomført oppgraderingen så raskt som mulig. AP&Ts svar var en slank timeplan der alt ble antatt å blafre helt til mål.

– Vi hadde et stramt tidsvindu for installasjonen, men AP&T gjorde en god jobb og alt ble ferdig i tide, sier Ole Ronny Heksum, prosjektleder i Raufoss Technology.

Nesten i dag, ett år etter at ordren ble signert rundt årsskiftet 2022/2023, var maskinene og kontrollsystemet på plass.

– Vi måtte løfte pressen gjennom fabrikktaket ved hjelp av en mobilkran. Det fungerte knirkefritt og hele installasjonen med integrasjon og igangkjøring ble fullført på bare 12 dager, sier Mikael Karlsson, produktsjef Presses i AP&T.

AP&Ts leveranse besto av:

- Ny hydraulisk presse med 2500 tonn pressekraft og et stort antall hydrauliske funksjoner, spesialkonstruert og bygget for Raufoss Teknologi sine behov.

- Varmeanlegg med prosessovervåking for pressverktøy.

- Formingsmaskin fra AP&T.

- Integrasjon av nye maskiner, styresystemer og HMI i eksisterende linje.

– Utstyret er omfattet av AP&Ts tilgjengelighetsavtale.

Flertrinns produksjonsprosess

Siden januar 2024 har produksjonen pågått ved anlegget på Raufoss. Selve produksjonen av aluminiumdelene skjer i en prosess med et stort antall trinn. Sylindriske emner varmes opp og formes deretter i flere trinn, blant annet ved hjelp av en spesialkonstruert formingsmaskin, også fra AP&T. Etter forforming føres emnet til den nye hydrauliske pressen hvor smioperasjonen foregår, for til slutt å kantskjæres i siste press av linjen.

– Etter en omstillingsperiode har vi nå mulighet til å produsere deler med betydelig høyere pressekrefter og med høyere produksjonstakt enn tidligere, sier Ole Ronny Heksum.

AP&T blir å finne på årets EuroBLECH i Hannover 22. til 25. oktober.

For mer informasjon se: www.raufosstechnology.com og www.aptgroup.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063