Daniel jobber 16 timer seks dager i uken!
Det er Ravemas lokale maskinselger Reidar Kverneland som leder Maskinregisteret ut i det perifere Ålgård på Jæren. Reidar mener det er på tide at man løfter frem de yngste.
- Dette er et supertalent. Ikke bare bestilte han sin første Mazak Integrex 400 IV som 22-åring, han startet virksomheten da han var 23 og eier i dag sine egne produksjonslokaler, sier Reidar.
Av med skoene!
Undertegnede har for lengst passert tusen bedriftsbesøk i mange land. Når sant skal sies skiller Jæren seg spesielt ut når det gjelder 5S og inviterende verksteder. På vei inn i Daniels Seldals verksted ble det instinktivt naturlig å ta seg skoene. Det var bare en refleks. Aldri før har jeg sett så strøkne industrigulv. Her kan man spise av gulvet!
Den unge sjefen ser litt brydd ut.
- Nei, du behøver altså ikke ta av deg, begynner han mens mine sko for lengst er plassert ved inngangsdøren.
Industrimann fra 14 års alder
Det er ikke Reidar Kverneland som har oppdratt denne mannen til å kjøpe Mazak, for Daniel har lengre erfaring enn de fleste på samme alder. Allerede som 14-åring tok han seg arbeid i industrien med sveising og senere maskinering som interesseområder. Det passet godt for en ungdom med lidenskap for motorsport. Nå er Daniel 25 år og ansatte sin første medarbeider i november i fjor - Glenn Bø.
- Jeg har gått yrkesskolen med Glenn og vi har vært gode venner siden den gang. Han er en dyktig fyr, så vi utgjør et solid team, mener Daniel.
Begge har jobbet for velrenommerte jærbedrifter og kjenner markedet godt.
Derfor Mazak
Når du starter på null, hvorfor velger du da Mazak som første maskin?
- Vel, jeg startet riktig nok opp egen bedrift for første gang, men ikke på null. Som nevnt har jeg lang erfaring med dreiing og fresing her på Jæren. Det har naturlig gitt meg et godt innblikk i hvordan de ulike maskintypene fungerer, samtidig skal jeg ikke legge skjul på at når man kjenner en maskintype godt, og har gode erfaringer med den, er det ikke et vanskelig valg. Når det er sagt skal du også huske at Jæren sannsynligvis har verdens tetteste forekomst av Mazak per capita, og når mine kunder, der mange har Mazak, ser at jeg jobber på samme teknologi er det lett å tenke seg at de ser til min bedrift når de skal velge samarbeidspartner, svarer den unge entreprenøren.
Se opp!
Reidar Kverneland går lenger:
- Jeg tror flere av de større maskineringsbedriftene vil bli overrasket over hva Daniel får til med sin maskin. Han er helt rå til å lage perfekte deler, skryter Reidar.
- Ja, jeg trenger ikke være blyg, for jeg tør påstå at jeg har et kompetansenivå som er høyt. Før jeg startet maskineringsbedrift jobbet jeg som konsulent, blant annet med service på maskiner og utstyr, og sist gang jeg sto i en maskin som ansatt var det ved en Integrex 650. Det nytter ikke bare å ha gode operatører og fine maskiner. Du må ha et nivå som er vesentlig bedre enn konkurrentene. For tiden nyter jeg godt av å være den lille i dette store markedet, men jeg har god tid og gjør penger hver dag, så jeg har en forretningsutviklingsplan som jeg regner med å lykkes med, bedyrer Daniel.
Betyr det at du har en ny maskin i bestilling?
- Jeg snuser på ny maskin nå, men jeg har lang horisont og da må maskinvalget passe min forretningsstrategi. Hvilken maskin som passer avhenger også av markedet, svarer han kontant.
- Ja, det er bare å se opp, for Daniel har kommet som en rakett inn i markedet, jeg vet det er noen som gjerne skulle hatt han ansatt, men denne mannen kan du ikke holde tilbake, kommenterer Kverneland.
Helst avanserte oppdrag
- Apropos maskin, vil du ikke se min fine Integrex, spør Daniel og ser bort på den store Mazaken som speiler seg i det blankpolerte industrigulvet.
Daniels Integrex 400 IV har maksimal dreielengde på 2500 mm og maks diameter på 400 mm. Han utfører måling i maskin med hjelp av manuelle klokker og koordinatsystemet til maskinen, i tillegg har Daniel avansert måleutstyr.
- Det er meget høye kvalitet- og dokumentasjonskrav, og mine kunder skal vite at de alltid får det de bestiller, understreker bedriftslederen.
Han kjører GibbsCAM og makroprogrammerer, han har egen sag som håndterer 690 mm emner, og i skrivende stund forbereder han bedriften for ISO9001-sertifisering.
- Dette arbeidet gjør jeg selv. Sertifiseringen er strategisk viktig for jeg ønske å ha de mest avanserte jobbene, og da er sertifisering en forutsetning for det, forklarer Daniel, som regner med å gjøre ferdig dette arbeidet i inneværende år.
Inn i krystallkulen?
Hvor lenge kommer du til å holde ut med 16-timersdager, du blir vel sliten?
- Så klart blir jeg sliten, men det gjør toppidrettsfolk også. Jeg hviler på søndag, dessuten har jeg god hjelp i min nye medarbeider Glenn Bø. Det er noe helt annet å være to enn alene. Det gir vesentlig mer fleksibilitet i hverdagen. Men, for å svare deg konkret kommer jeg til å jobbe knallhardt til jeg er 30 år. Da skal jeg åpne opp for å stifte familie, men ikke før, tror jeg. Det er ikke forenlig å jobbe så mye og være familiemenneske samtidig. Gjør jeg sakene rett får jeg stor frihet når jeg først er klar for det. En del ungdommer skal absolutt lykkes med alt samtidig. Utdannelse, jobb, kjæreste og barn. Det kan fort bli mer strevsomt enn den veien jeg har valgt, svarer Daniel klokt.
At det er tæl i unggutten er det ingen tvil om. Fjoråret ble ganske så hyggelig for DSM AS. Med en omsetning på over fire millioner er det bare å la seg imponere!
For mer informasjon besøk: www.dsm-as.no