Etterlengtet Robotforum i Molde
Endelig ble det samling for robot og automasjonsmiljøet i Norge. Til et etterlengtet Robotforum møttes den 1. og 2. september et 80-talls fagfolk i rosenes by.
Robotene er viktig for Norges konkurransekraft. Det var det enkle og tydelige budskapet som kom ut av konferansen Robotforum 2021, som ble arrangert av NFEA i samarbeid med Norsk Industri. Men også økt automasjon generelt vil være helt avgjørende for hvor sterkt vi klarer å møte den globale konkurransen.
I tillegg til en rekke interessante foredrag var det minimesse og mingling i pausene, to bedriftsbesøk og fellesmiddag. Altså et fint program for faglig oppdatering og sosialisering.
Bedriftsbesøk på årets konferanse var hos Wonderland AS og Plasto AS på Åndalsnes. Plasto AS har automatisert kontinuerlig i en årrekke. Wonderland AS har siste året kjørt i gang en ny linje for madrassproduksjon, og begge disse prosjektene ble presentert under den faglige delen av første konferansedag.
Verdiskapingsvekst
Leder i NFEA, Karin Sundsvik, pustet lettet ut da hun ønsket velkommen til årets Robotforum. Hun understreket hvor inderlig denne møteplassen er ønsket og at man nå kunne møte hverandre å utveksle faglige erfaringer med mennesker i samme rom.
Fra Norsk Industri stilte fagsjef Sindre Finnes som beskrev produktivitetsutviklingen i Norge som meget god, nærmer seg «all-time-high». Investeringsviljen er til stede til tross for nedgang i oljenæringen. Det er omsetningsvekst til tross for nedgang i sysselsetningen. Det satses mye på batteriproduksjon som vil gi en del nye arbeidsplasser i Norge.
Investerer 50 millioner
Fra Brunvoll AS stilte Knut Ola Tverdal som understreket hvor viktig det er å holde investeringsnivået oppe for å holde produktiviteten høy nok til at arbeidsplassene i bedriften kan konkurrere globalt. Bedriften jobber kontinuerlig med forbedring, har full kontroll på alle sine prosesser og kutter logistikklinjene. I 2021 regner Tverdal med at Brunvoll investerer 50 millioner kroner i eksempelvis ny sveisecelle, nytt maskineringssenter med palettmagasin og robotisert dreiecelle.
Vil ha miljøregnskap
Tore Roppen kunne også vise til store investeringer i ny teknologi i den nye fabrikken Prodtex AS selv har bygget. Nå bygger de fabrikk for andre også. Roppen vil ha miljøavgift på importerte varer og mener at produksjonen må flyttes hjem. - Vi må slutte å sende varer på tvers av kloden, det er ikke bærekraftig, mener bedriftslederen. Selv kunne han skilte med en ny måte å produsere bro på. I samarbeid med Statens Vegvesen og Innovasjon Norge har Prodtex utviklet en stål-sandwich-løsning som skal være vesentlig mer miljøvennlig å bygge enn det utenlandske konkurrenter kan levere.
- Vi starter med digital tvilling, god planlegging og lasersveising, og så vil vi i tillegg 3D-printe i metall, sier Roppen.
Etter lunsj snakket Atle Rettedal, fra RobotNorge as, om AGV og AI løsninger i anlegg for sjømat og næringsmiddel. Han ga et innblikk i erfaringer fra Mowi og Q-Meieriene.
Steffen Viddal, fra Viddal Automation AS, snakket om prognosestyrt pakkelinje med sanntidskontroll.
Ubemannet drift 24/7
Knut Johan Stenerud fra Plasto snakket om hvordan de vil kjøre produksjon 24/7 uten «fingeravtrykk» - altså ubemannet. Med fleksibel automasjon og automatisk mobil robot vil dette bli mulig å oppnå, noe som vil styrke konkurransekraften i en bransje med høy konkurranse. Med denne satsingen vil det være mulig å beholde kunder i Norge og forhåpentligvis også flagge hjem utsatt produksjon. Stenerud slo et slag for plast som en viktig råvare.
- Vi produserer i termoplast som er helt resirkulerbar og dermed miljøvennlig sammenlignet med andre materialer.
Hadde ikke overlevd uten
Lars Stenerud fra Wonderland var tydelig på at vi må starte med bærekraft nå. For å få til det må man satse på automasjon, være villig til å investere og ha langt perspektiv.
- Hvis vi ikke hadde satset på smart teknologi og mye automasjon hadde vi ikke overlevd, sier Stenerud.
Fine bedriftsbesøk
To busser tok konferansedeltakerne til Åndalsnes for å besøke Plasto AS og Wonderland AS.
Her ble deltakerne delt inn i mindre grupper og fikk omvisning ute i produksjonen. Hos Plasto fikk vi blant annet se smart verktøyskifte og den nye satsingen på automatisk mobil robot, som er en del av prosjektet med å ha ubemannet produksjon 24/7.
Hos Wonderland var det mye nytt å se, blant annet flere roboter og smarte automasjonsløsninger, samt et smart transportsystem som førte madrassene opp under taket over i nabohallen til pakking.
Første dag av konferansen ble avsluttet med felles middag på Hotell Seilet i Molde, der konferansen ble holdt.
Læringsfabrikk på Raufoss
Andre dag ble åpnet av Per Anders Grøtberg fra Intek Engineering AS. Han presenterte Læringsfabrikken på Raufoss. Dette er et samarbeid mellom skole og industri, og som fysisk holder til i katapulten MTNC - Manufacturing Technology Norwegian Catapult Centre. TotAl-gruppen er med i samarbeidet, det er også det lokale opplæringskontoret og SIVA.
Læringsfabrikken er en teknologisk moderne industriskole med komplett produksjonslinje inkludert roboter og automasjon. Her finnes også egen sveisesimulator samt at Fagskolen også har sin egen linje. Det er dessuten et samarbeid med LeanLab. I tillegg til bruk av elever og studenter kan linjen leies, ta kontakt med Emma Østbø.
Hvor sikker er din robotcelle?
Robotsikkerhet var tema for innlegget til James A. Fox fra Kuben videregående skole i Oslo. Han mener det er behov for å bedre sikkerheten rundt bruk av robot og at kompetansenivået bør heves.
- Kunnskapen på dette feltet er ferskvare, så det er nødvendig å følge med i timen, mener Fox.
Alt kan automatiseres
Fra Gootech stilte Peter Strandberg som ville ha økt fokus på de mulighetene man får gjennom bruk av ny teknologi og digitale løsninger. Han snakket varmt om at teknologien finnes og at det er smart å satse på fleksibel automasjon.
Gå virtuelt
Micael Amandusson, fra KUKA Nordic Norway, mener det er mye å hente med digitale tvillinger og virtuell idriftsettelse.
- Det kan gi store besparelser, blant annet som et verktøy for å avdekke feil og redusere tidsbruk. Du kan virtuelt teste, simulere, verifisere og idriftsette, dessuten skape større forståelse mellom kunde og leverandør, uttaler Amandusson.
Egen robotlab
Stein Berg Oshaug, fra Oshaug Metall AS, presenterte selskapets robotlab. Den er utviklet i samarbeid med Viddal Automation. Her jobbes det med å komme frem til en måte å utføre modellfri forming og robotisert sliping. Prosjektet har fått BIA-X omstillingsmidler og gjøres i samarbeid med SINTEF.
- Vi vil tilby modellfri forming til eksterne kunder og vi ser at prosessen vil gi et bedre miljøfotavtrykk og gjøre oss konkurransedyktige, sier Berg Oshaug.
KOPROD
Bjørn Øvsthus, fra Mjøs Metallvarefabrikk AS og Asbjørn Berge, seniorforsker hos SINTEF Digital, snakket om prosjektet KOPROD, et treårig BIA-prosjekt for avansert produksjon, med eksempelvis 3D-maskinsyn, adaptiv robotstyring og kollisjonsfri baneplanlegging. Det jobbes blant annet med robotplukking av blanke deler og hybrid montasjecelle - samarbeid mellom robot og operatør. I tillegg til Mjøs, Forskningsrådet og SINTEF er Tysse, Zivid og Teeness også med i prosjektet.
Ta betalt!
Siste taler var Richard Myre i AXTech Group. Han utfordret bransjen ved å trekke frem at det ofte er dårlig lønnsomhet i spesielt de mindre foretakene. Han minnet om at den kompetansen fagfolkene i bransjen har faktisk har en verdi og er viktig for kundene. Derfor bør bransjen møte kundene på en annen måte slik at de slipper å gi bort mange gode ideer uten å få betalt for dem hvis kunden handler et annet sted.
NFEA takket alle sine samarbeidspartnere og minnet om det det kommer flere spennende og nyttige seminarer i tiden fremover. Se hvilke på: www.nfea.no