23948sdkhjf

NORBIT ODM etablerer eget prototypverksted

Det er hektisk hos NORBIT AS. Ordrebøkene fylles opp og innovasjonstakten er høy. Derfor ble det naturlig å etablere eget prototypverksted ved hovedkontoret i Trondheim.

NORBIT er en global leverandør av skreddersydd teknologi til nøye utvalgte nisjer. Virksomheten er organisert i tre forretningssegmenter:
Oceans-segmentet som leverer skreddersydd teknologi og løsninger til de globale maritime markedene. Segmentet Intelligent Traffic Systems (ITS) tilbyr skreddersydde tilkoblingsløsninger basert på kortdistanse kommunikasjonsteknologi til trafikksystemer og lastebilapplikasjoner. Segmentet Product Innovation & Realization (PIR) tilbyr FoU-tjenester og kontraktproduksjon til viktige kunder. NORBIT har hovedkontor i Trondheim, med produksjonsanlegg i Selbu og Røros, og 12 kontorer og datterselskaper rundt om i verden.

Totalleverandør på FoU
NORBIT ODM AS tilbyr FoU-tjenester til industrikunder, slik at de kan realisere innovative produkter, systemer og løsninger. FoU-tjenestene inkluderer; forskning og produktutvikling, industrialisering og utvikling av produksjonsprosesser, total kundeproduktledelse og kommersialisering av IPR og produkter.
Siden 1995 har selskapet levert en rekke produkter innen følgende felt eksempelvis radar, ultralyd, ekkolodd, DSRC, navigasjonssystemer, radio- og antennesystemer.
NORBIT ODM er sertifisert i henhold til ISO 9001: 2015.

Egen prototypfremstilling
Maskinregisteret møter Bernt Helge Kristoffersen som har fått ansvaret med å drifte det nyetablerte prototypverkstedet.
- NORBIT ODM’s erfarne FoU-ingeniører er svært aktive og det ble klart at man ønsket å foreta prototypfremstillingen selv, så nå har vi full kontroll på hele verdikjeden fra ide til ferdige produserbare deler, forteller Kristoffersen.
Han har fått frie tøyler til å utruste verkstedet slik at de kravstore ingeniørene får prototyper av høy kvalitet og med fine toleranser, ofte med hundredels millimeter toleransekrav.
- I vinter hastet det å få på plass et velfungerende verksted og da var det om å gjøre å finne en maskinleverandør som kunne levere raskt og som kan bistå med fremtidig service. Valget falt på PMV Service AS som snudde seg raskt og leverte en Spinner U5-630 Compact bedfres med vugge på kort varsel, sier Kristoffersen.
Hvorfor ble det denne løsningen?
- PMV Service har et godt rykte i hele Trøndelag og vi fant maskinløsningen attraktiv, både med tanke på toleranser, stabilitet, men også på pris. Vi vet hva vi får, og etter noen måneders drift er vi fornøyd med løsningen, svarer Kristoffersen.

Maskinløsningen
For å møte kravene til NORBIT ODM investerte man i en Spinner U5-630 Compact bedfres med vugge og Heidenhain TNC620 styring, 5-akser simultant.
Maskinens aksebevegelser er X 630mm Y 530mm Z 465mm og spindelhastighet på 12.000 o/min. Den er spekket med 54 plasser i verktøymagasinet, SK40 konus og vugge som utgjør 4. og 5. roterende akser.
Arbeidsbordet har diameter på 650mm og det er linealer i XYZ akse.
Videre er maskinen utrustet med trådløse Blum verktøymåleprobe og arbeidsbitmåleprobe. KinematicOpt benyttes for optimalisering av 5-akse posisjonering. Det er 20 bar kjøling gjennom spindel, i tillegg luftblåsing gjennom og ved siden av spindel. Dessuten finnes ekstern 350L tank med papirbåndfilter, spylepistol for rengjøring av arbeidsrom samt Nederman NOM11 avsug. Ekstrautstyr er oppspenningsutstyr fra Schunk, stikker og chuck egnet for 5-aksekjøring.

Stor etterspørsel internt
Det kjøres prototyper i mange ulike metaller, polymerer og kompositt. Kristoffersen settes på prøver daglig.
- Se på dette tynne komposittmaterialet, det er utfordrende, men med Spinner-maskinen løser vi det meste, forteller Kristoffersen, og legger til:
- Vi har stor etterspørsel internt, men før vi startet verkstedet så trodde vi at vi måtte ut og selge ledig kapasitet. Akkurat i dag lager vi støpeformer for subsea-avdelingen og de andre NORBIT-avdelingene står i kø for å lage sine prototyper. Det viser at det var fornuftig å ha eget prototypverksted. Vi kan levere ferdig maskinert prototyp på en dag, og ingeniørene kommer gjerne innom verkstedet for å diskutere produserbarhet eller andre tekniske utfordringer.
Har du et råd til andre som driver med produktutvikling?
- Vel, hvis vi kan dra nytte av å lage prototypene i eget hus er det sikkert andre som også bør vurdere det. Vi opplever meget god kommunikasjon med utviklingsavdelingen, som i sin tur får rask og presis levering. Jeg er overbevist om at vår organisasjon vinner på det, svarer Bernt Helge Kristoffersen.

For mer informasjon se: www.norbit.com og www.pmvservice.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172