BILA etablerer seg i Oslo
Graden av automatisering må økes i norsk industri mener den danske automatiseringsbedriften BILA , som nå etablerer seg i Oslo.
Industrien i Norge kjøper stadig mer dansk automatisering, og derfor har BILA A/S bestemt seg for å etablere en filial i Oslo for å sikre en enda større tilstedeværelse på det norske markedet. For å lede den økte automatiseringen i Norge har BILA rekruttert en erfaren norsk automatiseringsekspert som har bakgrunn som produksjonsleder med 20 års internasjonal erfaring i næringsmiddelindustrien: Morten Pedersen har en fortid hos TINE, Tetra Pak, Arla Foods, DANÆG og AKV Cargrill, og hvis noen vet hva det vil si å være produksjonsleder og stå for å optimalisere og sikre drift og leveranse til et globalt marked, er det ham, heter det i en pressemelding fra BILA.
Mye å ta tak i
Det er 20 år siden automatiseringshuset BILA A/S, som har hovedkontor i Danmark, leverte sin første robot til norsk lakseindustri. Nå får en rekke automatiseringsinteresserte fabrikker i Norge besøk av Morten Pedersen, som er ansatt som salgssjef i BILAs nye norske datterselskap. Den norske industrien velger nemlig i stor grad robot- og automatiseringsløsninger fra Danmark når produksjon og logistikk skal optimaliseres.
Pedersen kjenner til utfordringene industrien står overfor i hverdagen, da han kommer fra en stilling som COO hos en eggprodusent og har jobbet i næringsmiddelindustrien i mer enn 30 år.
Norske produsenter av for eksempel brød, laks og kyllingprodukter har høstet gevinster når det gjelder effektivitet, fleksibilitet og arbeidsmiljø gjennom samarbeid med BILA. Automatiseringshusets kundeliste i Norge inkluderer blant annet TINE, Lantmännen, Hav Line, SalMar og Scandi Standard.
- Det er fortsatt et enormt urealisert potensial for å øke graden av automatisering i norsk industri. Analyser ved McKinsey viser at 63 prosent av oppgavene i industrien kan automatiseres. Så det er nok å ta tak i for den norske industrien, sier Morten Pedersen.
Fornøyd kunde
Mens Danmark og Sverige er henholdsvis verdens sjette og femte mest automatiserte land, ligger Norge på plass 38 på verdenslisten med en forsiktig vekst, men landet er fortsatt under det globale gjennomsnittet for robotutbredelse, ifølge 2020-statistikken fra International Federation of Robotics.
- Det er ergerlig når vi tenker på at automatisering kan bidra til å løse mange av utfordringene industrien står overfor i Norge, som eksempelvis mangel på kvalifisert arbeidskraft, høye lønnskostnader, lav konkurranseevne, arbeidsmiljøproblemer og helseplager, konstaterer Pedersen.
Han har observert at pakking og lagring mange steder har stort ubrukt automatiseringspotensial.
BILA har blant annet levert automatiseringsteknologi til en brødfabrikk i Norge. Lantmännen Unibake har økt både fleksibiliteten og lønnsomheten på fabrikken gjennom automatisering med cobots til pakking av paller og med selvkjørende trucker til palletransport. Det forteller Øivind Rusvik, prosjektleder, Lantmännen Unibake Norway AS:
- Cobots og AGV tar svært lite plass og utgjør en omstillingsparathet. Vi kan bruke arealet vårt mer fleksibelt når vi kan blande trafikk av AGV, medarbeidere og bemannede trucker. Vi har frigjort tre årsverk, og den samlede automatiseringsinvesteringen er tjent inn innen tre til fire år. Vi har også kunnet ta produksjonen av brød tilbake til det norske markedet, noe som sparer transport og miljøbelastning. Samtidig har det økt fabrikkens robusthet å få en høyere grad av automatisering, så vi er mindre sårbare ved for eksempel epidemier eller andre sykdomsutbrudd.
For mer informasjon se: www.bila.dk
Kilde: BILA