Har egen Edgecam-ekspert på huset
Maskinregisteret besøker UniMek AS sammen med Arne Husveg, fra Jærtek. Han vil vise hvordan en offensiv maskineringsbedrift på Jæren jobber for økt tilgjengelighet.
- Her har vi en fremtidsrettet bedrift sier Husveg og overlater ordet til bedriftens leder, Kjell Kyllingstad.
Nye sykluser raskere- Når dine operatører kun har tilgang til å bruke dialog-styringen som følger en CNC-maskin har du i utgangspunktet takket nei til å utnytte den fremtidige utviklingen. Dine konkurrenter tar i bruk CAM-verktøy som har nye sykluser tilpasset den løpende verktøyutviklingen. Da vil det som virket bra i dag være for lite effektivt i morgen. Derfor har vi satset på en egen CAM-spesialist, forteller Kyllingstad.
Han viser til et eksempel der Edgecam slipper nye sykluser som er mer effektive enn dem som eksisterte da maskinene var nye.
Egen CAM/CNC-lederPå en videoskjerm presenterer UniMek sin egen CAM/CNC-leder, Endre Refsnes, en film som viser "UniMek Waveform" - dynamisk fresing med hjelp av Edgecam Wavemilling. Filmen er laget av UniMek, programmert i Edgecam, verktøy levert av Digernes, og deltakerne på Jærtek`s Edgecam brukermøte 2013 fikk se maskineringen under bedriftsbesøk hos UniMek. Maskinen som benyttes er en Mazak i200 utstyrt med verktøy fra Seco Tools som maskinerer i ST52 stål.
- Det du ser her er en maskineringsmetode som drastisk reduserer maskintiden og øker produktiviteten til verdensklasse, uttaler Refsnes.
Det handler om å bearbeide minst mulig "luft".
- Fokus må ligge på å kjøre verktøybaner i forhold til emnets opprinnelige form, altså mindre luftkjøring. Du bør ikke maskinere luft! Mitt råd til andre bedrifter er å satse på en dedikert person som driver med CAM. Bruk tid på å finne riktige CAM-verktøy. Dette vil gi deg et teknologisk fortrinn og bidra til at vi kan beholde jobbene her i landet. Simuler før du gjør jobben og sikre at du ikke gjør feil. Dyre maskiner og dyre deler krever sikker drift, råder CAM-spesialisten.
Attraktiv bedriftHan mener han som CAM-spesialist alltid vil sette seg inn i den nyeste tilgjengelige CAM-programvaren, noe en vanlig maskinoperatør ikke får muligheten til i hverdagen. De forholder seg ofte kun til dialogstyringen.
- Vi simulerer alltid og bruker 3D-verktøyene utstrakt. Med mitt spesielle fokus på CAM vil vi ofte jobbe tett på konstruktørene hos våre kunder, og dette gjør at vi sammen kan få til optimale løsninger, noe som kundene vet å verdsette. Resultatet er at vi kan bearbeide mer komplekse deler på kortere tid og med mindre verktøybruk. Summen av alt dette gjør oss til en mer attraktiv leverandør, mener Refsnes.
For mer informasjon besøk: www.unimek.no eller www.jaertek.no