23948sdkhjf

Serieproduserer lyddemper i titan med 3D-printer

Tronrud Engineering på Eggemoen var Norges første tilbyder av kommersiell produksjon med 3D-printer i metall. Med fem års erfaring innen faget og egenutviklet teknologi er bedriften på vei til å ta 3D-steget helt ut.

I tillegg til Sintef, som var først i landet med en 3D-maskin rettet mot forskning og utvikling, har Tronrud Engineering samme maskintype for kommersiell bruk. Allerede for fem år siden satte bedriften i gang med 3D-teknologien og har siden utviklet egen teknologi som nå er i ferd med å få sitt kommersielle gjennombrudd.

Patentert lyddemper

Maskinregisteret møter børsemaker Didrik Sørlie på Eggemoen. Han er ansvarlig for 3D-printeren og har selv konstruert den patenterte lyddemperen.

- Demperen er testet i flere instanser, blant annet av jegere, sportsskyttere og Forsvaret. Kun små tekniske justeringer gjenstår før den militære modellen blir godkjent, og da tror vi at markedet åpner seg opp for vår del, forteller Sørlie.

Hva vil det bety for dere?

- I første omgang at vi ikke har nok kapasitet med den maskinen vi i dag har, og må følgelig investere i ny teknologi for å kunne levere til markedet. Allerede nå går maskinen for fullt og det betyr at vi serieproduserer lyddempere og passerer tusen enheter per år. Kommer det ordre fra det norske Forsvaret eller andre forsvarskunder vil vi umiddelbart satse på ny 3D-teknologi som er vesentlig raskere og som kan produsere større deler enn det vi i dag kan, svarer børsemakeren.

Må tenke annerledes

Sørlie viser frem lyddempere og forklarer hvordan han har tenkt for å komme frem til det optimale resultatet.

- Her ser du hvordan jeg har bygd opp geometrien for å få den beste styrken samtidig som man bruker mist mulig materiale. Derfor blir lyddemperen veldig lett uten å miste robustheten, sier Sørlie.

Han tror verden vil forandre seg dramatisk i løpet av de nærmeste årene.

- Jeg jobber daglig med 3D-printerteknologien. For min del måtte jeg lære meg å tenke annerledes, helt fritt altså, og det åpner for tilnærmet ubegrensete muligheter for å konstruere nye produkter som før var umulig å få til på en industrialisert måte. Se bare på denne geometrien. Sørlie tar opp en klump med «virvar» og holder den i hånden. Klumpen ser ut som et slags filigranarbeid.

- Denne delen kan jeg serieprodusere om jeg vil, kommenterer Sørlie tørt.

Tilgjengelig for alle

Hos Tronrud Engineering er maskinen tilgjengelig for alle som kommer med oppdrag.

- Ja, vi kjører produksjon for kunder og samarbeidspartnere når den type oppdrag kommer inn, og i mellomtiden lager vi lyddempere. Vi ønsker å bli utfordret på teknologien, for selv om vi var tidlig ute og har fem års erfaring er det egentlig nå det hele begynner. Det er nå teknologien er tilgjengelig hva pris, hastighet og kapasitet angår. For, kvaliteten har vi hatt fra første stund, bare se på denne testbiten i 8,5 millimeter svart stål. Her ser du at vi har laget slisser på helt ned i 0,1 millimeter og du kan se rett gjennom stålbiten, sier Sørlie, og konkluderer:

- Om fem år vil mange av de delene vi i dag maskinerer bli 3D-printet. Da er det fornuftig å bli kjent med teknologien før man blir konkurrert ut. Utviklingen av denne teknologien går mye fortere enn det man skulle tro. Hvis vi lykkes med lyddemperen på det globale markedet vil vi måtte etablere et eget bygg med mange maskiner for å håndtere etterspørselen, konkluderer Sørlie.

For mer informasjon besøk: www.tronrud.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078