Trives på farten!
Det er noen år siden Maskinregisteret besøkte Kaspo Maskin AS i Bergen, da opplæringssenteret var nytt og administrerende direktør og salgssjef i selskapet, Magnar Sellevoll stolt kunne vise frem nyheten.
Fremdeles er Salhusveien 55, nord for Bergen sentrum, Magnars lune hule, og herfra leder han sine medarbeidere, ringer kunder og tar i mot folk til opplæring. Det er ikke langt fra barndomshjemmet hele hans karriere har bygget seg opp. For, det er knapt 20 kilometer unna kontoret at Magnar slet sine barnesko, nemlig hjemme på familiegården Sellevold.
Ga fra seg odelsretten
Hvorfor ble du ikke bonde?
- Det ble veldig fort klart at jeg hadde teknisk interesse, så jeg sa fra meg odelsretten til min søster som var mye bedre skikket til å ta over familiegården enn jeg. Jeg gikk teknisk skole og fikk jobb som maskinoperatør hos BMV (Bergen Mekaniske Verksted) like før jeg skulle inn i militæret. Her fikk jeg også jobb da jeg var ferdig med verneplikten, og det var her jeg fikk opplæring i CNC-programmering. Så du skjønner, jeg hadde ikke interessen for gårdsdrift, og det må man ha skal man lykkes som bonde, noe min søster har klart, svarer bedriftslederen.
Ble maskinselger
Hvor kom gjennombruddet?
- Hvis du tenker på mitt faglige veiskille begynte det med en stillingsannonse jeg så fra Bachke Maskin i Trondheim. Jeg søkte og fikk jobben som selger av verktøymaskiner og servicemann innen bygg. Etter bare et år ble det heltid maskinselger, og jeg fikk god kjennskap til de ulike maskinmodellene og fabrikatene. Da Bachke gikk konkurs rundt 1990 var det to personer i organisasjonen som dro med seg agenturer og forbindelser videre, og jeg ble med og fortsatte som avdelingssjef i Bergen.
Tok over selskapet
Det ble noen hektiske år på 1990-tallet husker Magnar:
- Vi hadde mye å henge fingrene i på 1990-tallet, og fine japanske agenturer var en fordel å ha siden japanerne har et godt rykte hva kvalitet og service angår, så vi bygget relasjoner som best vi kunne. I år 2000 hadde de to firmagrunnleggerne kommet frem til at de ville selge Kaspo Maskin AS. Jeg fikk en gyllen mulighet til å ta over, og da banken sa ja slo jeg til. Jeg angrer ikke på det i dag.
Hvorfor Wictus?
Er du som maskinforhandler ikke nok for kundene dine siden du også har satset på serviceselskapet Wictus?
- Godt spørsmål, og jeg skal svare deg helt enkelt. Gjennom Kaspo Maskin AS tar vi maskinsalget, installasjonen og garantisaker. Det er ryddig. Service, det kan du aldri lykkes med, for du blir kun målt opp mot det som går dårlig. Har du 99 vellykte oppdrag kan du være sikker på at det ene oppdraget som gikk galt er det du blir målt på. Har man service og vedlikehold i et eget selskap vet du at de kommer til avtalt tid, for de har aldri noen garantisaker. Dermed får du suksess i begge leire, både som maskinforhandler som opptrer ansvarlig, og serviceselskapet som alltid stiller til avtalt tid, svarer Magnar.
Ikke hobby bare «jobby»
Hva slags hobby har du?
- Jeg vet ikke om jeg har noen annen hobby enn jobben, så da blir det vel jobby da, svarer bedriftslederen.
Han innrømmer at han har et slags tunnelsyn:
- Når man spør folk om hobby så driver de med jakt og fiske eller sport, men jeg jobber jeg. Det gir mening, for det skjer jo hele tiden noe nytt. Alt det gamle ligger jo bak oss, og da blir det spennende å se hva som kommer, ikke sant? I den grad jeg har hobby er det de små gullkantede øyeblikkene med mine barnebarn, det varmer godt i bringen. Men, jeg tar jo ferie, naturligvis! Da drar kona og jeg til den sydlige halvkule. Det skjer hvert år i romjulen. Tre uker i Asia. Nyter det til fulle, hver gang!
Alltid på farten
Hvordan ser arbeidsdagen din ut?
- Det blir naturlig nok mange timer, men ikke så mye bilkjøring i løpet av et år. Mer tid på fly enn i bil. Mitt ansvarsområde ser omtrent slik ut:
· Har salgshovedansvaret for området fra Skånevik til Ålesund
· Støtte selgere i andre deler av landet
· Leverandørkontakt
Det blir nok 30.000 kilometer biling på et år, men jeg får kommentarer fra passkontrollen i Japan om at jeg «bor i Japan». Jeg kan mye om flyplasser, humrer Magnar.
Viktigste markedsplass
Hva syns du om MR?
Maskinregisteret er et bra fagblad, men uten den brede redaksjonelle dekningen hadde luften gått ut av ballongen, sier Magnar.
Han mener et trykt fagblad er vel og bra, men…
- Vi kommer ikke utenom nettet. Vær gode på internett, her skjer det mye. Selv om fagbladet fremdeles står sterkt så sats på weben. Det gjelder alle. I det lange løp vil den digitale plattformen bli den sterkeste, selv om vår bransje kanskje skiller seg noe fra mengden og bruker lenger tid på å digitaliseres. Fagmessene blir ikke så betydningsfulle som de var før. Joda, vi vil dra dit og se «alle» nyhetene, men til syvende og sist er det de «gode kunderelasjonene» som vil gjelde. Jeg tror mer og mer på å ta med kundene til våre leverandører der de selv kan se hva slags kvalitet og merverdi maskin og utstyrsprodusentene står for, og vi som forhandler får ha kundene i fred.
Beste historie
Har du en god historie på lager?
- Hvis du mener fra vårt eget firma må det jo være den gangen vi fikk forespørsel på et par enkeltmaskiner til Ulstein Brattvåg. Den gangen skulle de sette opp en hel ny fabrikk for å produsere hydraulikksystemer. Ettersom det ble mange nye revisjoner av forespørsler kom det til slutt spørsmål om vi kunne være totalansvarlige for to sammenkoplete Fastemssytemer, tre maskineringssentre som også skulle være tilkoplet samt en kompleks dreiebenk med egen portalmating som også skulle samhandle med Fastemssystemet. Dette var jo en kjempetillit, men vi hadde ikke erfaring med Fastems så vi hadde mange sommerfugler i magen frem til den dagen anlegget ble overlevert. Det skulle vise seg at dette var det største systemet Fastems noen gang hadde levert, og vi var veldig stolte og ikke minst lettet.
Dykk i krystallkulen
Verden er i endring, hvordan skal vi i Norge omstille oss?
- De siste fem årene har det vært en markant endring i vår bransje. Før gikk det mange enklere maskiner ut i markedet, slik er det definitivt ikke lenger. Nå er det nesten bare komplekse maskiner, enten de er små eller store. Denne trenden vil forsterkes, og det er helt naturlig. Med vårt kostnadsnivå sier det seg selv at vi må få mer ut av tiden i maskinen. Vår fordel er at vi har et krevende marked som forsvarer å investere i avansert teknologi, men vi bør egentlig rendyrke dette enda mer for å sikre god konkurransekraft. Ta for eksempel en maskintype som
Ibarmia ZVH 58 L6000 Multiprocess som GMV AS nylig kjøpte. Denne maskinen er skreddersydd etter GMVs kravspesifikasjoner. Jeg tror at denne typen maskiner, som er tilpasset en kunde som ser et fremtidig marked, er veien å gå.
Det artige med konjunkturer, som alltid vil gå opp og ned, er at vi ser alltid bedrifter som fortsetter å investere uansett hva «de andre» driver med. Etter mitt syn er GMV en slik bedrift. Det er gjerne disse bedriftene som levere videre.
Intervjuet får en naturlig slutt da Magnar Sellevoll skal nå et fly, så vi takker for tiden og ønsker god tur!
Fakta:
Navn
Magnar Sellevold
Født dato og sted
12.10.1961, Bergen
Bosatt
Sellevold 25 min nord for Åsane
Sivil status
Gift, to døtre
Bakgrunn
Sa fra seg odelsretten til søsteren.
Teknisk skole
Maskinoperatør CNC
Yrke og tittel
Adm. direktør og salgssjef i eget firma; Kaspo Maskin AS
Bil
Volvo XC60
Antall km per år:
30.000
Favorittmaskiner
Okuma og Makino