23948sdkhjf

Ask Industrimontasje snudde motgang til medgang

Gjennom opp- og nedturer har Hans Kristian Ask bevist at hardt arbeid og gode medarbeidere er nøkkelen til suksess. Flere ben å stå på er også viktig. Fra å være et rent transportselskap ved oppstarten, er firmaet i dag en totalleverandør innen transport, montasje og maskinflytting.

I den vakre bygda Gjerdrum, drøye tre mil nord for Oslo, driver Ask Industrimontasje AS sin virksomhet. De holder til på Hellen industriområde i imponerende, moderne bygningsmasse. Her har de lager, kontor og oppstillingsplass for biler/ hengere, i tillegg har de også et mekanisk verksted og et lagerlokale i tilknytning til hjemgården som tilhører firmaets grunnlegger og eier, Hans Kristian Ask. Firmaet er dag en økonomisk sunn bedrift med cirka 20 ansatte innenfor en rekke arbeidsområder. De har ni flotte kranbiler, bil for tungtransport og et utvalg av trucker både, bygninger og kjøretøy fremstår som velholdte.

Fra mørkt til lyst

Dette er et resultat av mange års hardt og målbevisst arbeid med den målsetting om å bli en pålitelig og seriøs leverandør inn mot industrien

Ask industrimontasje het tidligere Ask Transport, som sammen med Ask Industriservice drev med henholdsvis frakt og montering/demontering av store industriinstallasjoner, de hadde spesialisert seg mot trykkeribransjen, og levde godt av dette. Så begynte skjebnen å spille sine lunefulle puss. I 2003/2004 ble Hans Kristian Ask utsatt for intet mindre enn tre alvorlige ulykker. Han ble alvorlig kvestet, og satt ut av spill i vel ett år. Dette gjorde at Ask Industriservice AS fikk en annen eierstruktur ved at det ble solgt ut til to utenforstående eiere. Disse ble sittende med aksjemajoriteten og i 2007 bestemte de seg for å selge Ask Ind. Service AS. Ask Transport AS byttet da navn til Ask Industrimontasje AS. Tomt ble kjøpt på Hellen Industriområde, og et praktbygg med store, flotte utleielokaler ble igangsatt på vårparten i 2008. Fremtiden virket igjen lys.

Nye markeder

Dette anlegget stod ferdig på vinteren i 2009, det var planlagt å leie ut deler av kontorbygget og en del av lagerarealet, her ble nok ikke resultatet helt slik som det var planlagt. Leietakere gikk konkurs, trakk seg fra leiekontrakter osv. Bakerier var et annet av firmaets spesialområder, en stund var det store konsolideringer i bransjen, store aktører kjøpte opp mindre, og flyttet produksjonsutstyr til sentralanlegg. Dette ble derfor en aktivitet Ask hadde stor suksess med i noen år, men etter hvert ble det begrenset hvor mye bakeriutstyr det var igjen å flytte på.

De har i de seinere år hatt sine oppdrag opp i mot strøm nettentreprenører, her leverer de mekaniske tjenester, transport/lagring, de har oppdrag inn i mot mineralvannprodusenter, her igjen både på mekaniske tjenester og transport. Dette med miljø har og blitt et produkt ved at de leverer tjenester inn i mot gjenvinning, vann og luftrensing, i tillegg til at de leverer både produkter og tjenester til renhold av kjøretøy/renserier. Innsjauing, montering og service på rulletrapper har og blitt et produkt som gir bedriften en jevn sysselsetting for både mannskaper og utstyr.

Flere ben å stå på

Det man ikke dør av, blir man sterkere av! Dette har vel vært leveregel i Ask, fra det å være en transportbedrift så kan de i dag levere et produkt som har tekniske tjenester som eksempelvis maskinering/sveising, montering /reparasjoner, maskinflyttinger og logistikktjenester.

- Da jeg var ung gutt, drev jeg for meg selv, med en transportbil og en kunde, forteller Ask. - Da denne kunden gikk konkurs, lovet jeg meg selv at jeg aldri skulle ha bare ett ben å stå på igjen.

Altså gjaldt det å finne flere kundegrupper og forretningsområder, slik at firmaet ble mindre sårbart for konjunktursvingninger. Dette har i følge dem selv gjort at de har greid alle disse opp og nedturer som markedet har gitt i alle disse årene, men hver gang det har vært en eller annen stor utfordring så har det kommet noe svært positivt ut av dette i form av nye kunder, nye produkter i det store og hele et positivt resultat.

Flytter og monterer «alt»

For mange av disse kundene er det kritisk med driftsstopp, og det skjer jo, som kjent, alltid i helgen eller «fredag etter fire», hvor det kan være vanskelig å få tak i reservedeler og annen nødvendig hjelp. For å kunne tjene sine kunder også utenfor vanlig kontortid, startet Ask Industrimontasje sitt eget mekaniske verksted.

- Denne avdelingen har tre fordeler. Vi kan hjelpe kunden uavhengig av ukedag, vi kan ta imot produksjonsoppdrag, og ikke minst kan vi sørge for godt vedlikehold av eget utstyr, forteller Ask.

«Eget utstyr» kan bety så mangt når man driver med transport og montering, og også er forhandler av industriporter. For eksempel er det ofte behov for å forkorte eller forlenge traverskraner. Når man lever av å ta på seg spesialoppdrag, må også utstyret spesialiseres. Ask forteller at de flytter og monterer gjenstander som lifter, brakker, industrimaskiner og byggeutstyr. BAS er den største enkeltkunden på transport. De har foretatt spesialoppdrag både for Teknisk Museum i Oslo og lensemuseet i Fetsund. I vinter var de i Rovaniemi og plukket ned asfaltutstyr.

Driver lagerhotell

Et forretningsområde kan fort bli til flere. I mange år har de hatt en avtale om service og vedlikehold for Aasland Teknikk, som er størst på selvvaskeanlegg på Østlandet. For å kunne være raske på pletten ved driftsstans, har firmaet opprettet et eget delelager for kunden. Dette er ikke noe problem, for Ask Industrimontasje driver nemlig også et imponerende lagerhotell. Her er det trucker og løfteutstyr til å håndtere kolli på opptil 22 tonn. Lagerhotellet blir brukt av mange store maskingrossister, og andre som har behov for kortere eller lengre lagring av store, tunge gjenstander. Da Maskinregisteret er på besøk, blir vi forevist en 14 tonns thruster, som de skal langtidslagre for en kunde. - Det kommer tre til, og disse er vi jo ikke vant til å se så ofte i landbrukskommunen Gjerdrum, smiler Ask. Han tilføyer at de selvsagt lagrer mindre gjenstander også.

Ansatte viktig overlevelsesfaktor

Dette er i det store og hele en suksesshistorie, som viser at det går an å komme styrket ut av tøffe tider. Det er imidlertid en faktor en bedrift er absolutt avhengig av, skal den overleve, nemlig de ansatte. Med så mange forretningsområder og spesialfelt, er det innlysende at det er av stor viktighet å beholde kompetansen. I statuttene til Ask Industrimontasje er det derfor nedfelt at de ansatte skal ha mulighet for kurs og videreutdanning. Dette kan være alt fra truckførersertifikat til at noen ønsker å ta fagbrev. Med en så variert og krevende kundegruppe, er det viktig at alle beviser og sertifikater er på plass. Hans Kristian Ask understreker at absolutt alle ansatte gjør en utmerket jobb, men ønsker allikevel å nevne sin nærmeste medarbeider, Kjell-Arne Torhov.

- Han har vært med på opp-og nedturer i over 10 år, og er navet i hjulet, sier Ask. Torhov er utdannet industrimekaniker, men har i de siste årene fungert som administrativ leder for hele firmaet. Med andre ord et godt eksempel på en vellykket intern rekruttering.

Maskinregisteret avslutter sitt besøk med en omvisning i firmaets lokaler, både på Hellen og på gården, som ligger rett i nærheten. Lageret og verkstedlokalene som ligger på gården, er for øvrig et resultat av at låven brant ned for noen år tilbake, så nok et Fugl Phønix-eksempel fra denne bedriften.

For mer informasjon besøk: www.askindustri.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063