Fiberlasere krever en balansert investering
Sagt på en annen måte, mange produsenter av metallplater er rett og slett ikke klar over hvor stor økning i produksjonskapasitet det er mulig å oppnå med den ultrahøye skjærehastigheten i en moderne fiberlaser. I et eksempel kuttet Amada nettopp 1 mm tykk aluminium med en 4 kW fiberlaser (med oksygen som hjelpegass) med den imponerende hastigheten på 120 m/min. I teorien er en 6 kW fiberlaser i stand til å kutte enda raskere, noe som vil være i nærheten av den kombinerte aksehastighetskapasiteten til de fleste maskiner. Men i disse store hastighetene vil den potensielle kapasiteten til en 6 kW-maskin (som kan yte 20 prosent mer produktivitet enn en 4 kW-maskin) være langt høyere enn de fleste nedstrømsfunksjonene kan klare å holde tritt med. Resultatet er for eksempel at formestasjonen blir den nye flaskehalsen, noe som igjen vil si at produsenten ikke kan dra full nytte av investeringen i den nye laseren.
Riktig effekt viktig
Amada tilbyr 2 kW, 4 kW og en 6 kW versjon, som snart skal lanseres i Europa, av LCG-AJ fiberlaser, og råder kundene til å vurdere de totale produktivitetsmålene sine for å være sikre på at de investerer i riktig effektnivå og balanserer det opp mot en egnet formekapasitet. Kort sagt, Amada vil at kundene skal kunne forsvare kostnadene med en laserskjærer mens de samtidig har nok fokus på nedstrømsfunksjonene.
Mål som å øke produktiviteten med 50 prosent eller å opprettholde nåværende produktivitet samtidig som man reduserer de samlede kostnadene, har stor betydning for å velge riktig effektnivå for fiberlaseren. I mange tilfeller vil en fiberlaser med lavere effekt være et mer fornuftig og kostnadseffektivt valg.
Bedre strålekvalitet
Fiberlasersystemer har hatt en voldsom popularitetsvekst, i hovedsak på grunn av at man bryter grensene for konvensjonelle CO2-lasere, og disse egenskapene kommer til syne i LCG-AJ, Amadas nyeste laserteknologi.
Blant de mange fordelene med denne serien, er den overlegne strålekvaliteten, noe som gjør den usedvanlig rask på tynnere materialer, i følge produsenten. Dette er på grunn av den innovative laserteknologien. I stedet for skinner med laserdioder som man finner i de fleste fiberlaserresonatorer, bruker Amadas teknologi 2 kW diodemoduler, noe som gjør at det ikke er behov for mange kompliserte skjøtepunkter. Som et resultat av færre komponenter og koblinger, forbedres strålekvaliteten og levetiden til resonatoren forlenges.
Strømbesparende
Amada LCG-AJ kan prosessere en lang rekke materialer, inkludert messing, kobber og titan, noe som gjør den til et praktisk valg for produsenter som arbeider med mange forskjellige materialer. I tillegg er den spesielt egnet til å redusere kostnader, fra energiforbruk til lønnskostnader. Med LCG-AJ kan bedriftseiere faktisk redusere strømregningen med mer enn 60 prosent, ettersom den bruker en tredjedel av strømmen som kreves for CO2-systemer med samme effekt.
Raskest på tynnere plater
Selvsagt er de fleste klar over at skjærehastigheten til fiberlasere overgår CO2 på tynnere plater, noe som øker produktiviteten i verkstedet. LCG-AJ-serien har mange egenskaper som øker produktiviteten. For eksempel bruker serien et svært dynamisk bevegelsessystem som oppnår samme akselerasjon og raske tverrhastigheter som lineære drivsystemer, mens en automatisk dyseskifter på 4 kW og 6 kW-versjonene, og styring via berøringsskjerm, også bidrar til raskere prosessering.
Fra oksygen til nitrogen
En annen trend som bidrar til raskere prosesseringstider er skiftet fra oksygen til nitrogen som hjelpegass, spesielt for mykt stål som er under 6 mm tykt. Nitrogen blir også foretrukket fordi det ikke dannes oksidasjon på kanten, og mange produsenter har en sveiseprosess eller en pulverlakkeringsprosess etter skjæringen.
Samlet vurdering
Når kapasiteten på laserskjæringen er høyere, forventer produsentene naturligvis at inntektene går opp. Det er imidlertid noen innvendinger mot dette, i den grad at en kjøpsbeslutning ikke bare kan tas basert på skjærehastigheter. Alle investeringer må være styrt av anvendelse, produkt, og nedstrømsfunksjonen, og LCG-AJ tar hensyn til alle disse faktorene.
Når Amada diskuterer en investering med en kunde, er det den samlede virksomheten som står i sentrum for vurderingene: materialet som skal kuttes, produktene som skal produseres og de etterfølgende prosessene. Selv om laserskjæring ofte er den første i produksjonsprosessen, vil Amada at kundene skal være forberedt på produktivitetsgevinstene som LCG-AJ gir ved å vurdere hele prosessen.
Hvis produksjonsteknologiene ikke er riktig balansert, vil det til slutt være bortkastede penger. Produsenter får tross alt bare betalt for det de kan levere, og det er alltid avhengig av hvor flaskehalsen er i prosessflyten. Investeringer er begrensede, og hele prosessen må granskes for å oppnå en effektiv løsning.
For mer informasjon besøk: www.amada.no