Automatiserer og robotiserer stykkproduksjon
Utfordringen for stykkproduserende industri har alltid vært å finne gode automasjonsløsninger. Roboter og andre systemer har ofte vært utviklet for serieproduksjon og har vært for dyre og for lite fleksible for å møte behovene for stykkproduserende industri. For femten år siden startet det som i dag er et firma som skulle være med på å gjøre automatisert stykkproduksjon mulig.
Utviklet alt selvCellro B.V. ble opprettet i november 2004 i verkstedet til et metallbearbeidingsfirma midt i Nederland. Bram de Koning, grunnlegger av Cellro, var og er fremdeles eier av dette suksessrike selskapet i maskinindustrien. Når det gjelder automatisering, ble lineære pallhåndteringssystemer brukt, og en robot ble anvendt i arbeid for bilindustrien i 2000. På grunn av robotens begrensede intelligens gjorde den det samme «trikset» hver gang og kunne bare brukes til store produksjonsmengder. Denne begrensingen irriterte de Koning, og han søkte etter andre måter å automatisere på, all den tid hans selskap produserte prototyper og formverktøy i små serier.
- Vi fant ingen løsninger på markedet, og da satte vi i gang med å utvikle vårt eget konsept, sier Bram de Koning.
De Koning krevde en mer fleksibel og smartere prosesstyrt automatiseringsløsning. Han så også muligheter for å optimalisere produksjonsprosessen i selskapet på en effektiv måte. Og så ble Cellro-konseptet laget som en universell automatiseringsløsning for metallbearbeidingsmaskiner som var i stand til å automatisere all håndtering som skjedde. Automasjon var et udiskutabelt element i dette og maskiner ble koblet sammen. Ulike produktlinjer ble utviklet og realisert fra dette konseptet. Første salg til ekstern kunde skjedde i 2006.
Vokste seg størreInnkvarteringen ble for liten kort tid etter at Cellro ble opprettet og selskapet flyttet til lokaler i Ede. På kort tid vokste Cellro til et fullverdig automatiseringsselskap med en unik produktserie med godkjenning i markedet. I 2011 vokste Cellro ut av disse lokalene også og bosatte seg i de nåværende lokalene i Veenendaal.
Her får vi omvisning i de moderne lokalene der alt fra utvikling, sammenstilling og testing foregår. Det er mange systemer under sammenstilling og nesten like mange ulike kundenavn på hvert system.
- De aller fleste løsningene er helt kundetilpasset, det er vår styrke, at vi lager modulbaserte komponenter som så settes sammen etter kundens ønske. Vi samarbeider med en rekke internasjonale verktøymaskinprodusenter. Markedet har lært å sette pris på det, uttaler Elise de Koning. Hun er salgssjef og markedskoordinator og datter av grunnlegger og eier Bram.
Ser seg ikke tilbakeBram de Koning ivrer for roboter og automasjon og snakker varmt om temaet:
- Roboter tar ikke pauser, de jobber etter kontortid, gjør færre feil og bidrar til bedre arbeidsmiljø og HMS. Siden roboter kan gjøre «kjedelige» oppgaver overlates menneskene til mer verdiskapende oppgaver, sier bedriftslederen, og fortsetter:
- Det som er viktig med roboter er at de må få gjøre så mange forskjellige oppgaver som mulig, være veldig fleksible. Vi må videre fra enkel robotbruk til automasjonssystemer og utnytte programvare til det ytterste. Her ligger det et enormt potensial. De som først kommer i gang med robotisering ser seg aldri tilbake, de bare fortsetter å automatisere.
Fornøyd kundeFor å kommunisere til Maskinregisterets lesere fikk vi besøke en liten maskineringsbedrift som er kunde av Cellro. Imminkhuizen Metaaltechniek er en familieeid bedrift startet av Rijk Imminkhuizen og hans hustru i 2008. Bedriften har sin spesialitet innen finbearbeiding av blant annet stål, rustfritt stål, plast og aluminium. I løpet av de siste årene har selskapet vokst til et profesjonelt metallbearbeidingsselskap for både serieprodukter og enkeltdeler.
- Utfordringen for en liten bedrift som vår er å få kontinuitet i produksjonen. Derfor ble vi positivt overrasket over hva vi kunne få til med Cellro Xelerate, et system som mater CNC-maskinene inn og ut ved hjelp av robot og et skuffsystem, forteller Wilbert Imminkhuizen, produksjonsplanlegger og sønn av eierne.
I 2014 ble Cellro Xelerate installert på en rekke Mazak Nexus-maskiner med stangmatere og nå kjøres det 12 timer robotisert produksjon daglig.
- Vi opplever systemet som enkelt å programmere og håndtere, så vi kan faktisk kjøre serier på så få som 50 produkter av gangen, legger Wilbert til.
Videre til ElevateDet stoppet ikke med Xelerate, Imminkhuizen vil videre, og har nylig investert i en 5-akset Micron Mill 500 P U finbearbeidingsmaskin med 170 verktøy. Maskinen veier 12 tonn og er tilknyttet delelagerrobotløsningen Cellro Elevate E50. Et helautomatisk delelager for emner og ferdige deler som mates inn og ut av en robot. Lagertårnet har 17 skuffer som kan innstilles individuelt for å tilpasses delenes høyde. Hver skuff er 2000x 4000 mm (BxH). Roboten kan løfte 50 kg.
- Med Elevate kan vi kontinuerlig forberede produksjonen mens spindelen går, noe som gir et minimum av nedetid. Med denne løsningen kan vi automatisere med så lite som fem deler og oppover, forklarer Wilbert Imminkhuizen, og legger til:
- Det er en par ting som er viktig for å oppnå full utnyttelse av Elevate; at man kjører full 5-akseproduksjon.
For mer informasjon se: www.cellro.com og www.wictus.no