23948sdkhjf

Brunvoll på offensiven med ny robotcelle

Mer ubemannet produksjon er målet for Brunvoll som stadig utmerker seg med innovasjon og avansert produksjon. Nylig investerte familiebedriften i en robotisert dreiecelle fra DMG MORI og Fanuc.

 

Brunvoll ble etablert i 1912 og produserte i begynnelsen lavtrykksdieselmotorer og propeller med regulerbar stigning for fiskefartøy. I dag utvikler, produserer og vedlikeholder bedriften systemer for fremdrift, posisjonering og manøvrering av avanserte, sjøgående fartøy.

 

Investerer «hele tiden»

Brunvoll er kjent som en bedrift med langsiktig perspektiv, både når det gjelder utvikling og innovasjon, menneskelige verdier og investeringer for fremtiden.

Det er ni år siden Maskinregisteret sist gjestet Brunvoll og det var fint å se hvor mange investeringer som var gjort siden den gang. Nå er hovedattraksjonen en helt ny robotisert dreiecelle for små og mellomstore deler i små volum.

Men, før vi går nærmere inn på denne cellen vil Olav Dyrkorn, prosessplanlegger hos Brunvoll, gi en omvisning i fabrikken.

- Vi har sett på robotløsninger siden  1990-tallet og var på den tiden tidlig ute med maskineringsløsninger med paletter og automatiske vekslesystemer. Brunvoll investerer hele tiden, så det er ikke mangel av interesse vi ikke har robotisert i stor skala før nå. Det er først i de siste årene at robotløsningene har blitt  fleksible nok for oss, med tanke på at vi produserer relativt små serier, forklarer Olav mens vi passerer noen automatiserte maskiner på størrelse med en enebolig.

- Her ser du vår nyeste Mazak. Det er en Variaxis i700T med 18 paletter og 240 verktøy i et eget verktøy magasin som heter Tool Hive. Dette er en fleksibel celle der operatørene tar ut ferdige deler og setter inn emner på palettene på dagtid. Maskinen kan derfor kjøre kontinuerlig ubemannet, kommenterer Olav.

 

Herder selv

Det er flere nye maskiner siden forrige besøk i 2014, men spesielt en celle fanger oppmerksomhet; automatisk herding.

- Vi har høy utviklingstakt, noe som leder til behov for mer herding, og det er formålstjenlig å gjøre det her på huset. Derfor har vi investert i herdeteknologi fra GH Induction. Det er en automatisk celle som foretar induksjonsherding av foringer på ett minutt, og delene er klare for sliping. Vi har grensesnitt for robot på herdemaskinen. På sikt er det derfor mulig å sette inn en robot som flytter arbeidsstykket fra herdemaskinen til slipemaskinen som står rett ved siden av. Dette vil være en veldig effektiv celle for komponenter det går mye av til ettermarkedet vårt, forteller Olav.

 

Fleksibel robotcelle

Nå er det på tide å se på den nye robotcellen, og Maskinregisteret er på plass akkurat den dagen cellen overtas av Brunvoll, så teknikere fra DMG MORI er på plass for å testkjøre cellen og få den godkjent.

- Vi har brukt god tid på å forberede denne dreiecellen, for vi vet at god planlegging er nødvendig for gode resultater både i dag og i fremtiden. Derfor ville vi ha en fleksibel løsning som passer våre eksisterende produkter og fremtidige komponenter, sier Olav og tar oss med inn i cellen som er under testing.

Det er et dreiesenter av typen DMG MORI NTX 3000 med to spindler, 1500 mm mellom spindlene og 194 verktøy som maskinerer deler i robotcellen. Roboten er fra Fanuc, det er også visionsystemet som har kameraer over pallene inne i cellen. Det er RFID-brikker på pallene slik at systemet vet hvilke emner som kommer på pallen. Da settes systemet opp med riktige bakker i spindlene og riktige gripere i roboten.

- Vi har satt opp systemet med slik at tre ulike geometrier kan bearbeides i en ubemannet periode. Dette kan utvides til syv, sier Olav og fortsetter:

- Da snakker vi om automatisk inn- og utlasting av paller med emner og ferdige deler ved hjelp av AGV’er. Vi har kapasitet for 60 bakkesett og 10 robotgripere i systemet. Både maskinchuckene og robotgripere er fra Schunk

Hva forventer dere av resultater fra denne investeringen?

- Nå har vi hatt tett dialog med maskinprodusenten og de ulike leverandører over lang tid, og ut fra våre beregninger vil vi oppnå mer ubemannet produksjon, kortere omstilling og stor fleksibilitet. Dette vil gi lavere kostnader over tid, og styrke vår konkurransekraft, noe som igjen vil sikre arbeidsplassene ved bedriften. Vi tror også at vi kommer til å få så gode erfaringer med dette prosjektet at det vil komme flere lignende i fremtiden, noe som ganske sikkert vil være et nødvendig bidrag for å beholde og øke markedsposisjonen vår, svarer Olav Dyrkorn.

 

For mer informasjon se: www.brunvoll.no og www.dmgmori.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.204