23948sdkhjf

Grønn industrisatsing i Mo i Rana

Norsk Stålforbund og NFS, i samarbeid med stålprodusenten Celsa, arrangerte nylig en studietur til Mo i Rana for blant annet å se hvordan «grønt» stål produseres og få innblikk i de positive fremtidsmulighetene i denne byen. Et nytt industrieventyr er på gang.

 

I slutten av september i år var rundt 20 deltakere på besøk hos stålverkene til Celsa Armeringsstål og verkstedet til IMTAS Prosjekt som har produsert det prisbelønnede Vernebygget over MS Finnmarken i Stokmarknes. I tillegg til et besøk hos Grotnes Steel og Altimo holdt Mo Industripark AS også en presentasjon av blant annet Norges første batterifabrikk, en gigafabrikk som skal bygges i Mo industripark.

 

Nytt industrieventyr

I 1946 vedtok Stortinget planene for bygging av en jernfabrikk i Norge. Stortinget valgte Mo i Rana, og i 1955 ble det første stålet produsert. I denne perioden ble landsbyen Mo i Rana endret til en industriby.

Folk fra hele landet flyttet til Mo i Rana for å få arbeid. Samfunnet trengte boliger til tusenvis av nye innbyggere. Bygging av hus og boligblokker startet umiddelbart. Det ble også etablert strøm og vannforsyning til byen. I 1930 var folketallet 1300 mennesker. I 1978 sysselsatte Jernverket omtrent 4.500 av byens 25.000 innbyggere. I dag er innbyggertallet i underkant av 20.000.

I 1988 vedtok Stortinget å avvikle statens eierskap i selskapet. I dag er det 119 industribedrifter på industriområdet. Selskapene har aktivitet innen jern- og stålindustrien, verkstedindustrien, forsknings- og utviklingstjenestenæringen og informasjonsteknologiindustrien.

I disse dager er det et nytt industrieventyr på gang og mye handler om det grønne skiftet.

Freyr Battery Norway AS er i gang med byggingen av en 13.000 kvm fabrikk, der de første batteriene produseres for å kvalifisere cellene. Neste steg i etableringsprosessen i Mo i Rana, er å bygge den første gigafabrikken på om lag 100.000 kvadratmeter.

Samtidig er det stor aktivitet innen utbygging av mer enn 2000 nye boliger og en ny flyplass.

- Vi har god tilgang på vannkraft, vi utnytter overskuddsvarme fra industrien til både å varme opp byen og til andre prosesser, vi har store arealer tilgjengelig for industri og næringsliv og er allerede i gang med å videreutvikle et grønt og miljøvennlig industrisamfunn her i Mo i Rana, forteller Kim-André Åsheim, leder for strategisk kommunikasjon og samfunnskontakt ved Mo Industripark AS.

 

«Grønnere» stål

Celsa Armeringsstål i Mo i Rana er største produsent av armeringsstål i Norden. Produksjonen er basert på gjenvinning av skrapmetall. Det gjenvinnes cirka 700.000 tonn hvert år, noe som gjør Celsa til Norges største gjenvinningsselskap.

Stålet som produseres her er miljødeklarert i henhold til ISO 14025, av en uavhengig tredjeparts «Environmental Product Declaration» (EPD) basert på parametere som er beskrevet i ISO 14040. Celsa Steel Service AS er sertifisert i henhold til «Miljøstandarden» NS-EN ISO 14001:2015.

 

Hydrogenproduksjon på Mo

Statkraft og Celsa Armeringsstål samarbeider om å etablere en verdikjede for grønt hydrogen til industriell bruk i Mo i Rana. Målet er å produsere verdens mest klimavennlige armeringsstål. Tildelingen av 121,4 millioner kroner fra Enova til en ny valseovn, som er tilpasset bruk av hydrogen, er et viktig skritt i retning av å nå denne målsettingen.

Statkraft og Celsa har arbeidet med dette prosjektet i flere år sammen med Mo Industripark. Tildelingen fra Enova for en omstilling til bruk av grønt hydrogen er en viktig brikke på vei mot en utslippsfri stålindustri.

 

Lærerikt besøk

Det ble omfattende omvisning hos Celsa Armeringsstål og det var mange som lot seg imponere over bedriftens ulike prosesser og de store volumene som produseres her. Egen innovasjon innenfor håndtering av ferdigproduserte emner begeistret deltakerne, men dessverre var det ikke lov å fotografere denne løsningen.

Det ble besøk og omvisning hos nabobedriften IMTAS Prosjekt, som ble stiftet i 2006 og har siden rukket å bli en anerkjent service og prosjektentreprenør innen industri, havbruk, bygg og anlegg. I 2011 ble IMTAS kåret til årets Gaselle-bedrift i Nordland fylke. Bedriften utfører engineering, mekanisk service, maskinering, fabrikasjon, sveising av rør, testing og IMTAS er dessuten totalleverandør av ildfaste materialer for smelteverk og prosessindustri.

En liten omrokkering i programmet åpnet for et raskt besøk hos Grotnes Steel AS, som er kjent som verdensomspennende leverandør og ledende flammeskjæresenter med unik teknologi og kompetanse som tillater presis enkelt eller flernivåskjæring med skjærekanter opp til 1500 mm. På samme adresse finnes også tynnplatebedriften Altimo som har et nært samarbeid med Grotnes Steel.

I samtaler med deltakerne på studieturen kommer det klart frem at det har vært et inspirerende, informativt og lærerikt besøk i Mo i Rana og det oppfordres til flere slike turer i regi av Norsk Stålforbund. Forbundet arrangerer, i tillegg til studieturer i inn- og utland, en rekke kurs og temakvelder, for mer informasjon se: www.stalforbund.no

For ytterligere informasjon se: Grotnes Steel, IMTAS Prosjekt, Celsa Armeringsstål, Mo Industripark og Freyr Battery Norway

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109