Stamas med smart bærekraftig fabrikk: Jakter «skjulte skatter» med Ignos
- Behovet for å styrke konkurransekraften og øke bærekraften er viktig for norske bedrifter. Hvis vi ikke handler nå vil vi tape terreng, mener Pål Svanes, daglig leder i Stamas Solutions AS. Nylig inngikk Stamas en kontrakt med Ignos AS som skal utføre en forundersøkelse for å se hvordan Stamas kan bli en smart fabrikk.
Det er etter kontortid og Stamas-logoen på fabrikkveggen skinner i høstmørket. Inne i det LED-belyste verkstedet er det full produksjon. Det er Rolf Thu og Øyvind Opstad i Ignos som tar Maskinregisteret på besøk hos Stamas Solutions.
- Vi vil gjerne dele den positive innstillingen til Stamas med Maskinregisterets lesere, for jeg tror det er mye inspirasjon å hente fra denne bedriftens syn på fremtidens industri i Norge, sier Rolf Thu, CTO sjef hos Ignos AS.
Totalleverandør
Stamas ble etablert i 2001 og har gjennom årene opplevd stor vekst og omsatte i 2020 for 123 millioner. Konsernet kjøpte Normek Industri Service som ble til Stamas Production AS i 2012 og leverer nå et bredt spekter av maskinering og sveisetjenester. I tillegg har bedriften egen utviklingsavdeling og hjelper kundene fra ide til ferdig produkt. Stamas har også egenutviklede produkter, blant annet Stamas Firesafe Connector, som er et patentert produkt utviklet av Stamas.
- Stamas Solutions har hovedfokus på oljerelatert utstyr. Vi leverer et bredt spekter av tjenester innenfor maskinering, hvor vi lager alt av nytt utstyr i tillegg til å modifisere og reparere etter kundens spesifikasjon. Vi er utstyrt med en moderne maskinpark, hvor vi kan produsere det meste i henhold til kundens ønsker, forteller Pål Svanes, daglig leder i Stamas Holding AS og Stamas Solutions AS samt styreleder i Stamas Productions AS. Tidligere i år ble det kjent av han har blitt medeier i Stamas-systemet.
Bærekraft og konkurransedyktighet
Pål er overbevist om at norske bedrifter må ta klimautfordringene og det grønne skiftet på alvor.
- Vi merker nå at enkelte kunder etterspør miljøregnskap og vil at vi skal presentere vår satsing på det grønne skiftet. Da kan jeg fortelle at vi har et kontinuerlig fokus på miljøaspektet og bærekraft i produksjonen. Vi opplever at flere og flere kunder er opptatt av en leverandørkjede som tar dette området på alvor, noe som gjør at Stamas setter seg høye mål for dette arbeidet. Vi tror fokus på dette ikke bare har en positiv effekt sett fra et miljøperspektiv, men at dette også vil ha en positiv effekt på selskapets utvikling og lønnsomhet, mener bedriftslederen.
Alle må med
Svanes brenner for at norske bedrifter skal sko seg for det som kommer og at det haster.
Stamas er opptatt av å ta samfunnsansvar, det starter med bedriftens egne verdier og prinsipper. Det betyr at bedriften tar ansvar når det kommer til menneskerettigheter, arbeid, miljø og antikorrupsjon. Dermed er de 10 prinsippene i FNs Global Compact sammen med FNs bærekraftmål veiledende prinsipper for bedriftens virksomhet.
- Vi jobber kontinuerlig med å sikre en mest mulig bærekraftig produksjon, med et fokus på kontinuerlig forbedring av egne prosesser, grundig risikovurdering, god beredskap internt, samt dialog og tett samarbeid med våre egne leverandører. Eksempelvis har vi strømavtale fra Lyse som garanterer at vi benytter fornybar energi, sier Svanes, og legger til:
- Skal vi virkelig komme noen vei må ikke bare vi som en ren underleverandørbedrift fokusere på bærekraft, hele vår verdikjede må også med. Da først kan vi virkelig oppnå bærekraft og med det overlegen konkurransekraft.
Hva mener du med det?
- Vel, vårt selskap befinner seg midt i oljeindustrien, og norske leverandører har høy kompetanse innen denne næringen, men i fremtiden vil behovet for bærekraftige løsninger i alle mulige bransjer kreve at vi står rustet for det som kommer. Høye lønninger gjør at vi må jobbe smartere for å kunne møte den globale konkurransen, og gjør vi en god jobb vil vi ikke bare jobbe smartere, men også grønnere og summen av høy kompetanse og kvalitet kombinert med smart og effektiv grønn produksjon, vil gi oss et konkurransefortrinn, men bare til konkurrentene også følger etter. Klarer vi å være blant de første kan vi fortsette med å bli bedre og beholde posisjonen, eller bedre den, forklarer Svanes entusiastisk.
Vil «teste» Ignos
Hvor kommer Ignos inn i bildet?
- Jo, det er naturlig, for skal vi bli bedre må vi finne ut hva som kan forbedres. Er det prosesser, metoder eller teknologi som kan forbedres, eller behøver vi mer kompetanse på et område så må vi undersøke vår egen virksomhet, og da kan vi gå på jakt etter «skjulte skatter», ivrer Svanes, og fortsetter:
- Derfor kontaktet vi Ignos, for de skal gjøre et forstudie for å kartlegge alle mulige forbedringsmuligheter først og fremst i produksjonen. Som kjent kommer Ignos ut av Aarbakke-systemet med mange års erfaring innen forbedring og digitalisering. De har gått ganske høyt ut og flagget smart fabrikk, så vi vil teste dem og se om vi også kan bli smarte. Rapporten som vil foreligge etter forundersøkelsen vil si noe om vi skal gå videre med Ignos som vår samarbeidspartner.
Vil vise frem engasjementet
- Ignos er et relativt nytt selskap som jobber med å videreføre den kompetansen som Aarbakke stiller til rådighet. Det er ganske unikt at en underleverandørbedrift innen maskinering deler suksessoppskriften med sine konkurrenter, men Inge Brigt Aarbakke har alltid hatt åpenhet som en av sine konkurransefordeler; deler man så vinner man mener han, sier Rolf Thu.
For dem som ikke vet det kommer Thu fra Aarbakke som ansvarlig for smart fabrikk-satsingen og kan skilte med solide samarbeidspartnere som Sandvik Coromant, Mazak, Cisco Systems og Cognite.
- Med vår bakgrunn får vi som regel mange henvendelser fra nysgjerrige bedrifter, men ikke alle er like tent som Stamas, og derfor mener jeg at det å gi innsyn i måten Stamas går til verks på er verdifullt for Maskinregisterets lesere, melder Thu.
Operatørene er nøkkelen
Hvordan starter men reisen til en smart fabrikk?
- Alt dreier seg om produksjonen, om å få maskinene til å lage feilfrie deler uten stans. Derfor må vi snakke med menneskene som jobber i produksjonen og operatørene er tettest på siden de styrer maskinene, svarer Øyvind Opstad, CSM hos Ignos.
- Starten er viktig, og vi fikk en god tone da vi deltok på et eget allmøte for å presentere visjonene for fremtiden. Ledelsen, med Pål i spissen, introduserte Ignos og de mulighetene som ligger i å satse på digitalisering, fortsetter Opstad.
- Etter dette møtet trakk vi i ledelsen oss tilbake og lot Ignos overta dialogen med operatørene. Og det er her det blir spennende å se hva de får til, for vi vil at alle som jobber hos oss skal føle seg og faktisk være inkludert i de steg vi tar, sier Pål Svanes.
Må få tillit
Øyvind Opstad er tydelig på at suksessfaktoren avhenger av hvorvidt man klarer å skape tillit.
- I samtale med operatørene, ute i produksjonen, rett ved maskinene, får vi samtalene lettere på gli enn om vi hadde samlet gjengen i et møterom. I en-til-en samtaler bygges det tillit og vi får mer og mer oversikt over hvor skoen klemmer. Når operatørene forstår at vi vil gi dem en bedre hverdag på jobben, at det er avgjørende at de har de beste hjelpemidlene for å utføre sine oppgaver, vil utfordringene komme til overflaten. Det er her vi kan finne «skjulte skatter». For, hvis det er et underliggende problem et sted i verdikjeden i bedriften som ikke blir kommunisert, kan det eksempelvis bli flaskehalser, forsinkelser, feil, svinn eller andre problemer som ikke blir løst. Klarer vi å vise hvordan åpenhet kan gi en bedre arbeidsflyt, mindre frustrasjoner og mer trivsel, ja da har vi kommet et godt stykke på vei, bedyrer Opstad.
Når forbedringspotensialet er kartlagt handler det om å sette ting i system.
- Når vi kjenner til utfordringene går vi inn i bedriftens digitale systemer og ser hvilke verktøy som allerede finnes. Deretter tilbyr vi å sy sammen nødvendig datafangst med analyseverktøy som gir bedriften faktagrunnlag for gode beslutninger, både for å få flyt i produksjonen og utnytte maskiner og operatører på best muligmåte, men også for å kunne dokumentere resultater som eksempelvis miljøregnskap, utnyttelsespotensial og få full oversikt i hele verdikjeden, forklarer Rolf Thu.
Handler om kultur
Vi tar turen ut i produksjonshallen. På kortveggen er det rigget til et eget stille møterom med stort vindu ut i fabrikkhallen.
- Vi ønsker at ledelsen skal komme ut til operatørene når vi tar avgjørelser som gjelder produksjonen, og ikke omvendt. Å ta beslutningen tett på tror vi bidrar til å bygge en bedriftskultur der alle føler seg inkludert, sier Svanes.
Han vil gjerne at vi snakker med en av operatørene som kjører en dreiebenk.
Hvordan ser du på å jobbe med å bli en smart fabrikk?
- Jeg opplever det som spennende og utfordrende, men det er ikke alle operatørene som ser det slik. Enkelte mener at vi vil bli overvåket og at ledelsen kan måle hvem som er best, men jeg svarer da at hvis vi får de beste hjelpemidlene til å gjøre en best mulig jobb er det også gevinster for oss, svarer Pål Vigre.
Han gleder seg til han kan jobbe med offlineprogrammering med det nye CAM-systemet fra MasterCAM som snakker med CNC-styringen til den nye 5-akse fresemaskinen fra DN Solutions.
- Bare tenk deg hvor mye tid man sparer når du kan programmere mens maskinen går. Den besparelsen er jo opplagt, men når du først begynner der kan du følge på med muligheten du får til å gjøre andre verdiskapende oppgaver, og det gjør oss jo mer konkurransedyktige, mener Vigre.
Han går inn på internett og henter frem en rekke tekniske løsninger han ønsker seg.
- Hvis vi kobler flere digitale verktøy sammen med intelligente maskiner og annet fysisk utstyr, får vi bedre kontroll på alt vi gjør, og jobber smartere. Det må da være bra for alle, mener den unge operatøren.
- Hvis vi kan skape en kultur med den rette innstillingen vil vi lykkes med vår satsing på å bli bærekraftig og konkurransedyktig. Vi er spent på hva Ignos kan bidra med og veien videre. Jeg er optimistisk og kommer tilbake til Maskinregisteret så snart vi har noe å vise til, konkluderer Pål Svanes.
Fakta:
Stamas Solutions har cirka 40 ansatte hvorav fire lærlinger og en håndfull innleide medarbeidere. Bedriften omsetter i 2022 for omkring 120 millioner kroner.
Stamas er sertifisert i henhold til NS-EN ISO 9001:2015. Selskapet er registrert i Achilles JQS, Achilles NCE, Achilles Startbank og EPIM. Videre er datterselskapet Stamas Productions sertifisert NS-EN ISO 3834-2, EN 1090-EXC 1, EXC 2.
Stamas har egen IWI-Sveiseinspektør, samt et bredt utvalg av sveiseprosedyrer som er godkjent av DNV, hvor bedriften jevnlig har leveranser i henhold til DNV 2.7-1 og gjeldende NORSOK-standarder. Stamas har egne ansatte, samt 3. part som driver årlig revidering av virksomheten på overnevnte områder.
For mer informasjon se: www.stamassolutions.no og www.ignos.no