23948sdkhjf

80 på Robotek-seminar

Robotek AS arrangerte for åttende gang robot- og trend-seminar i Brattvåg. I år var et åttitall samlet for å få med seg det nyeste innen roboter og automasjon.

 

Siden 2014 har RoboTek  AS arrangert en-dags-seminar med ledende bransjeaktører på podiet. Årets seminar inneholdt som vanlig aktuelle tema og kjente foredragsholdere.

- At så mange tar seg tiden og har interessen gjør at vi kunne satse enda en gang på denne teknologiske oppdateringen og møteplassen, forteller Arne Tande, daglig leder i RoboTek AS som arrangerer Robotek-seminaret.

 

Følg med i timen!

Tore Tennøe fra Teknologirådet redegjorde for de usikre tidene vi lever i med konflikter på flere plan. Det er ikke bare krigen i Ukraina som tynger, også konflikten mellom USA og Kina og klimaet som utfordrer. Bærekraft er ikke så lett å få til med det første, dels på grunn av energikrise i Europa, men også fordi det vil ta tid å få det grønne skiftet til å utgjøre store forbedringer.

- Industri har blitt synonymt med sikkerhetspolitikk, og vi kommer til å se mye mer av det i tiden fremover. Vi snakker om datasikkerhet, råvarefremstilling og produksjon av kritiske innsatsvarer som eksempelvis halvledere, fortalte Tennøe via videolenke.

Han kommer også med positive signaler som går i retning av fornybar energi og ikke minst batterier.

- EU trenger enorme mengder med batterier i de neste ti årene. Her er Norge allerede med i kappløpet, og mulighetene for mer satsing her hjemme er mange, så også med tanke på både sol- og vindkraft.

Tennøe mener Norge har mange gode forutsetninger for å lykkes i den globale konkurransen.

- Vi er langt fremme på digitalisering, og nå når kunstig intelligens kommer for fullt er vi klare for å ta den teknologien i bruk. Det som er viktig nå er at norske bedrifter følger med i timen og skor seg for de store endringene som kommer, understreker Tennøe.

 

Mer fornybar energi

Sindre Finnes, fra Industri Norge, kom med tallenes tale i sitt innlegg. Her viste han til ekstra kostnader for næringslivet, både kraftig prisstigning, lange leveringstider og et skrikende behov for fagfolk. Likevel kunne han vise til store industrisatsinger som eksempelvis syv milliarder investering i Odda Bolidens zinkproduksjon og flere batterifabrikker som er under planlegging og oppføring.

- All denne industrisatsingen vil kreve mye energi, så vi får håpe at vi klarer å produsere mer fornybar energi i tiden fremover, for det trenger vi, uttalte Finnes.

 

Kan ikke være så vanskelig

Under tittelen «Hjemflytting av produksjon» fortalte Asbjørn Strand fra Strand Stillas AS hvordan bedriften hans har investert i roboter og automatiseringsløsninger, og på denne måten gjennomført en vellykket tilbakeføring av produksjon som tidligere ble gjort i utlandet.

- Vi drev innen bygg og utleie av importert stillas, men kom på at vi kan jo likegodt produsere stillas i Norge. Som sagt så gjort. I dag eksporterer vi våre produkter der vi før importerte. Det kan da ikke være så vanskelig, sa Strand med et smil.

 

Besparelse og kompetanseheving

Det ble også presentasjon av terrenggående kjøretøy for rullestolbrukere, ved Eelco van Weerdhuizen fra Exotek AS. Exotek har utviklet et helt unikt kjøretøy som tar seg frem i de mest utfordrende løyper og stier.

I pausene var det demo av MiR autonome mobile roboter, levert av Kameleon Robotics.

Under tittelen «Industriens muligheter innen flytende vindmøller» presenterte Anne Karin Knausgård, fra Aker Offshore Wind, hvordan en internasjonalt ledende aktør ser på utviklingen og mulighetene industrien har i et sterkt økende marked.

«Optimalisering av produksjonsprosesser ved automasjon/robotisering» var tema for presentasjonen til Lars Kjelling fra Kameleon Robotics. Han snakket blant annet om hvordan man kan oppnå besparelser med palleteringsroboter og selvkjørende roboter. I tillegg presenterte han en helt ny serie roboter fra Universal Robots.

NTNU-studenter oppgave presenterte hva deres Manulab kan bistå industrien med. Både automasjon og robotisering kan utvikles her i samarbeid med norske industribedrifter.

Avslutningsvis fortalte Even Alvestad fra Robotek AS hvordan Robotek AS har levert og installert forskjellige robotløsninger i regionen.

- Gevinsten av robotinvesteringen kan måles i direkte økonomiske besparelser, bedringer av arbeidsmiljøet og kompetanseheving i bedriftene, så vi inviterer flere bedrifter til å ta kontakt for uforpliktende samtaler, konkluderte Alvestad.

 

For mer informasjon se: www.robotek.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.084