IP Huse med veiforbindelse - utvider porteføljen
Med nyåpnet veiforbindelse blir det lettere å trafikkere Harøy og hjørnestensbedriften IP Huse AS. Det kan komme godt med når man skal rekruttere fagfolk og nå ut til nye markeder.
IP Huse er mest kjent for sine ankerhåndteringssystemer for skip og er verdensledende innen design og produksjon av vinsjer for ankerhåndteringsfartøy. Bedriften leverer også vinsjer og tilhørende utstyr til spesialfartøy og flytende installasjoner. I tillegg produseres det og utføres service for en rekke produkter utenfor bedriftens egne design.
– Vi er utrustet med utstyr for større komponenter og en blanding av sveising, maskinering og montering er vår spesialitet. Typiske områder er utstyr for vannkraftverk, subsea, gruvedrift og håndteringsløsninger, forteller Sigmund Haugen, leder for maskineringsavdelingen.
- På grunn av våre store maskiner har vi tiltrukket oss spennende kunder og interessant er eksempelvis et samarbeid vi har med Aarbakke AS, legger Haugen til, mens han viser vei i de store verkstedhallene.
Fra a til å
I de senere år har IP Huse tiltrukket seg oppdragsbasert produksjon og leverer til både oljesektoren, havbruk og fornybar energi. Et prosjekt som har fått stor oppmerksomhet er Wavefoil som IP Huse produserer for.
Wavefoil AS er et Trondheimsbasert firma som med sin patenterte teknologi leverer moduler med inntrekkbare baugfoiler til skip.
- Her ser du enkelte av komponentene til Wavefoil som ligger klare til maskinering, sier Haugen.
Han har mer å vise frem.
I maskineringsverkstedet står det et par relativt store maskiner som akkurat nå bearbeider lokk til vannturbiner. Den «lille» maskinen bearbeider komponenter opp til 10 tonn, mens den største maskinen kan bearbeide emner på 80 tonn.
- Vi har mye å gjøre i maskineringsverkstedet og noe av årsaken er at det kommer en del ordre på renovering av vannkraftturbiner. Styrken vår er at vi kan være med kunden fra tegnebordet til ferdig produsert og montert teknologiløsning, forklarer Haugen og fortsetter:
- Vi har konstruktører og ingeniører som kan det som behøves for å lage alt fra små komponenter til store komplekse maskiner og anlegg. I produksjonen dekker vi alt fra platebearbeiding, maskinering, sveising, overflatebehandling og montering. Vi skjærer opptil 300 mm tykke plater i opptil 4500x12.000 mm. Vår største bor- og fresemaskin kan bearbeide emner på 15.000x5000x1400 mm (X-Y-Z) og i en spesialfres kan vi produsere gir og tannhjul med største diameter på over 7000 mm. Med store automatiske sveisesystemer kan vi håndtere konstruksjoner på opptil 160 tonn, som er krankapasiteten i sveiseverkstedet, og største volum på 7000x12.000 mm. I induksjonsovnen kan vi herde emner med opptil 6500 mm diameter.
Digitaliserer
Det er mange maskiner fra ulike produsenter hos IP Huse, og nå som det stadig kommer flere eksterne produksjonsordre øker behovet for digitale verktøy.
- Digitalisering er noe vi har fokus på og som vi investerer i. På dette feltet tar vi grep, både med satsingen på Edgecam, WinTool og nå innfører vi Seco Tools systemet IMS. I tillegg har vi på gang et digitaliseringsprosjekt med Ignos. Alt dette bidrar til at vi beveger oss i retning av Industri 4.0, og det gjør vi i nært samråd med våre kunder, understreker Haugen.
Veiforbindelse gir nye muligheter
I august i år fikk Harøy fast veiforbindelse med fastlandet via broer og tuneller i den såkalte Nordøyvegen. Dermed er det slutt på fergeforbindelse og med det åpnes det for nye muligheter.
- For vår del har vi i tidligere år klart oss godt med adkomst via sjøveien. Med en 175 meter lang kai kan de fleste fartøyene vi betjener ha enkel tilgang til våre lokaler. Nå har vi fått et bredere marked, og med veiforbindelse kan vi se for oss at det kan bli lettere både å rekruttere folk og logistikken til og fra bedriften er raskere og smidigere med bil, mener Haugen.
Byggingen av tuneller har også gitt IP Huse mye masse.
- Vi har fått mye steinmasse som vi bruker til nytt areal som er tiltenkt ny fabrikk. Dette er et langsiktig prosjekt, men vi har tro på fremtiden og planlegger for nye tider, avslutter Sigmund Haugen.
Fakta om IP Huse AS
Historien til IP Huse AS strekker seg tilbake til 1903. Da var forløperen til dagens selskap involvert i en rekke aktiviteter, som fiskeforedling, skipsfart og tønneproduksjon.
I 1927 ble Steinshamn Formjølfabrikk stiftet, i en periode da sildolje var en ny industri langs kysten. På 1930-tallet fikk man patent på å starte produksjonen av Husegrabben, en lossekran for sild. Dette bidro til en revolusjon i sildoljeindustrien.
I 1941 grunnla Einar Røsok fra Harøy Hydraulik Brattvåg, som senere ble Ulstein Brattvåg, Rolls-Royce Marine og nå Kongsberg Maritime. Selskapet ble stiftet i nært samarbeid med Ingebrigt P Huse og hans sønn Paul. Dette ble starten på et langt og fremgangsrikt samarbeid mellom de to selskapene.
I 1970 leverte IP Huse den første ankerhåndteringsvinsjen. Vinsjen ble installert ombord på West Avocet.
I 1982 ble sildoljefabrikken nedlagt og revet. Sildetankene ble også revet, og alt fokus ble flyttet til vinsjproduksjon.
I 1993 produserte IP Huse den første ankerhåndteringsvinsjen med socket-rom, spesielt laget for arbeid i Brasil. Vinsjen ble installert ombord på Mærsk Provider, som ble bygget ved Søviknes verft.
I 1995 leverte IP Huse sitt største prosjekt til da, til et FPSO (Floating Production, Storage and Off-loading) fartøy kalt Petrojarl Foinaven. Fartøyet ble overhalt ved Astano-verftet i Spania. I dag produserer den olje for BP vest for Shetlandsøyene.
I 2002 ble IP Huse kåret til "Årets bedrift 2001" for region Møre & Romsdal.
I 2006 leverte bedriften det første settet med vinsjer til sjette generasjons borerigger. Til denne typen rigger har bedriften laget vinsjer for både kjetting og wire.
I 2009 leverte IP Huse verdens sterkeste ankerhåndteringsvinsj til verdens sterkeste ankerhåndteringsfartøy. Fartøyet har en pullertkraft på mer enn 340 tonn.
IP Huse er sertifisert i henhold til ISO 9001:2015, ISO 3834-2, DNVGL CP-0352 og Achilles JQS.
For mer informasjon se: www.iphuse.no