Rask omstilling hos Maskinering & Sveiseservice
Hos Maskinering & Sveiseservice på Bryne tas det grep for å effektivisere produksjonen i maskineringsavdelingen. I samarbeid med Ravema ble oppspenningssystemet Gressel Gripos valgt for raskere omstilling.
Maskinering & Sveiseservice AS ble startet i 1996. Bedriften spesialiserer seg på komplekse produkter til høyteknologiske kunder. Fabrikken på Bryne har et gulvareal på 5800 kvadratmeter og en løftekapasitet på 26 tonn. Her finnes også avansert utstyr for maskinering, platearbeid, valsing og sveising av alt fra mindre komponenter til større konstruksjoner.
Med en kombinasjon av dyktige fagfolk og avansert produksjon leverer bedriften skreddersydde løsninger til ulike prosjekter innen offshore og landbasert industri og kan utføre alt fra råvare til ferdig til produkt.
Øker oppetiden
Maskinregisteret møter Bjarte Ågesen i maskineringsavdelingen hos Maskinering & Sveiseservice. Her er også Samantha Nodland som er lærling og som jobber med forberedelsene til fagprøven hun skal ha den etterfølgende dagen.
Arnstein Nilsen fra Ravema spør pent om vi ikke kan få se hvordan man benytter oppspenningssystemet fra den sveitsiske produsenten Gressel.
- Se nå, dette tar få sekunder, begynner Bjarte.
Han og løfter ut fiksturen med spennverktøy fra grunnplaten som står fastmontert på bordet i Mazak-maskinen.
- Følg med, jeg løfter inn den nye fiksturen, og den har ferdig monterte spennverktøy for neste fresejobb, og klikk, nå er den på plass, klar til ny jobb, sier Bjarte.
Det hele tok til sammen under et halvt minutt, men er det ikke en del forarbeid?
- Jo, så klart må vi forberede nye fiksturer for hver jobb, men det gjør vi mens maskinen jobber. Dermed opptar ikke oppspenningsarbeidet unødvendig tid og holder maskinen ute av drift. Vi får jo aldri betalt for oppspenningstiden, svarer Bjarte og fortsetter:
- Ser du denne platen, her er det to faste låsehoder som passer rett inn på grunnplaten som står i maskinen. Dette er en hurtigkobling som, når grunnplaten er riktig plassert og målt opp med nullpunkt, alltid vil være på rett plass. Når vi setter inn den nye fiksturen gir vi beskjed til maskinens CNC-styring hva som står på bordet. Maskinen finner da nullpunkt og vet hvordan emnet er montert og kan sådan utføre den programmerte jobben. Så kan vi sette i gang med neste oppspenning på en ny plate.
Alle bør ha det!
Etter et par demonstrasjoner er det lett å se at det er klare tidsbesparelser å hente. Kan du anslå hvor stor besparelsen kan være?
- Vel, vi driver stort sett med stykkproduksjon, og ordrene varierer mye mellom antall og geometri, men hvis jeg ikke tar i for mye vil jeg si minst ti minutter per ordre. Men, det er flere fordeler enn kun tidsbesparelse, også sikkerheten blir betydelig bedret sammenlignet med andre festemetoder som eksempelvis klemjern. Med Gressel Gripos-systemet unngår vi også feil som følge av at komponenter forflytter seg under operasjon. Nå jobber vi med å bevisstgjøre alle operatørene på hvordan vi kan sette oppspenning med dette festekonseptet i system. Det vil gjøre det lettere å kjøre hastejobber og vi styrker konkurranseevnen. Alle bør egentlig bruke et slikt festesystem, konkluderer Bjarte Ågesen.
For mer informasjon se: www.maskinering-sveiseservice.no og www.ravema.no