23948sdkhjf

Møre Trafo - håndverksbedriften som fortsetter å robotisere

Møre Trafo AS er en produksjonsbedrift lokalisert i Sykkylven i Møre og Romsdal. Bedriftens kjerneområde er transformatorer og nettstasjoner til det skandinaviske markedet. Stor ordreinngang krever økt kapasitet og derfor fortsetter selskapet sin satsing på automasjon og robotisering.

 

Møre Trafo er markedsleder i Norge på fordelingstransformatorer og tilbyr pakkeløsninger basert på kundens behov.

- Vi leverer «alt» til transformatorer og tilbyr om lag 300 ulike kundetilpassede transformatorer. Vi har som mål å levere markedet "mer av det som teller" for å sikre stabil strømforsyning, forteller Steinulf Grøvik, fabrikksjef.

Han viser rundt i produksjonen, og forteller om den store veksten.

- Det bygges ny infrastruktur, både til el-biler og datasentra, men også til vindkraft, batterifabrikker og fremstilling av hydrogen. Alle som skal ha strøm trenger en transformator, og den kan gjerne komme fra Møre Trafo, mener Grøvik.

 

Kontinuerlig forbedring

I fabrikken er det hektisk aktivitet. Operatører og roboter er i full sving. Alle prosesser gjører her i Sykkylven.

Det er mye manuelt arbeid, hvorfor setter dere ikke ut dette til lavkostland?

- Du kan gjerne kalle oss en håndverksbedrift, og som du ser har vi en rekke ulike manuelle prosesser, noe som krever kompetanse og ferdighet som vanskelig lar seg automatisere. Med alle variantene, og det kommer stadig til nye, så må vi ha stor fleksibilitet og nærhet til produksjonen, både for våre seks konstruktører som stadig gjør nye varianter, men også for kvalitetskontroll gjennom hele verdikjeden. Når det er sagt jobber vi kontinuerlig med å finne nye felt vi kan forbedre og automatisere, og våre dyktige medarbeidere er aktivt deltakende i de prosessene, svarer Grøvik.

 

Roboter gir flere ansatte

Allerede i 1986 startet Møre Trafo med robotsveising av beholdere.

- Det kreves kompetanse både på sveising og på roboter for å få gode resultater, og fordi vi har bygget opp denne kompetansen får vi mye igjen når vi robotiserer andre prosesser, forklarer Grøvik.

Vi stopper opp ved en stor robotcelle som klipper og pakker tynnplatekomponenter.

- Her ser du et eksempel på en robotcelle vi jobbet mye med å få på plass. Erfaringene fra denne prosessen tar vi med oss videre. Det som er interessant med automatisering er at jo flere roboter vi installerer jo flere folk ansetter vi. Myten om at roboter fortrenger mennesker stemmer ikke, ikke hos oss i alle fall, sier fabrikksjefen.

Han legger til at menneskene ofte er en grunn til robotiseringen.

- Vi ønsker et godt arbeidsmiljø og med det menes det at vi ikke sliter ut kroppen vår på jobben. I tillegg til at robotene er effektive fjerner de også tungt og slitsomt manuelt arbeid. HMS er i fokus hos oss og kan vi forbedre arbeidsmiljøet med robot så gjør vi det, understreker Grøvik, og legger til:

- Har du et godt arbeidsmiljø får du ofte de beste medarbeiderne. Det kan være en av årsakene til at vi sjelden sliter med å rekruttere nye folk til vår produksjon. Møre Trafo er for øvrig lærebedrift i seks ulike fag.

 

Mye nytt

Vi går ut og bort til et nabobygg, og Grøvik forteller om den nye monteringsavdelingen som er under opparbeidelse.

- Vi har gjennom mange år samarbeidet med RoboTek AS i Brattvåg. De har denne gang hjulpet oss med et simuleringsverktøy for å gjøre optimal layout i den nye avdelingen. De er kreative og har bidratt til at vi har investert i roboter og automasjon, en god samarbeidspartner for fremtidsrettede løsninger, skryter Grøvik.

Det er mer som er nytt, både ny fiberlasermaskin, ny kantpresse og det bygges ny lakkhall, nytt lager og logistikksenter, og Grøvik vil gjerne fremsnakke bedriften han jobber i.

- Det som er fint her ved Møre Trafo er at vi har et fremoverlent styre som støtter opp om forbedringsprosjekter som foreslås. Dette har over tid gitt oss en relativt lav investerings- og robotiseringsterskel, noe som igjen fører til kontinuerlig forbedring, og når bedriften i tillegg tjener god penger er det gøy å gå på jobb, mener Steinulf Grøvik.

 

For mer informasjon se: www.moretrafo.no og www.robotek.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109