23948sdkhjf

Stabile råvarepriser og skyhøye energipriser får konsekvenser

Industrimetallene korrigerte noe opp igjen i august, som ellers er preget av ferietid i Europa. Høye energikostnader, inflasjon på 8-10 prosent i viktige økonomier med påfølgende stadige rentehevinger gir dystre utsikter for den globale økonomien.

 

Gjennomsnittsnoteringen på LME for kobber, nikkel og råaluminium gikk alle opp i august, men en noe styrket krone gir ulike utslag i vår valuta. Norges Bank varslet 1. september om betydelig større salg av norske kroner i september, noe som umiddelbart svekket kronen til cirka 10,00 for både euro og dollar. Alle råvarer noteres i dollar, så med styrkingen de siste månedene er det med å holde råvareprisene i andre valutaer oppe.

 

Kan bli resesjon

De skyhøye energiprisene er et annet moment som er til stor bekymring for industrien. Det varsles nå daglig om tiltak eller i verste fall nedstengninger i stål og metallindustrien. Det franske stålkonsernet Aperam har varslet stans i seks måneder ved et av sine valseverk for rustbestandige materialer. Alcoa stopper en produksjonslinje på aluminiumsverket på Lista og Rheinzink/Luvata melder om energitillegg på sine produkter. Arconic Ungarn reduserer driften og permitterer ansatte på sitt valseverk. Norsk PMI gikk ned 1,7 poeng til 52,3 for august, riktignok med en lav svarandel. Dette bekrefter trenden fra juli og at veksten er i ferd med å dabbe av. I eurosonen kom PMI på 49,2 for august og de fleste økonomer tror de det er mer sannsynlig med en resesjon, enn at man unngår det.

 

Fortsatt høye priser

Leveringstidene fra de fleste europeiske verk er som normalt eller kortere enn vanlig på tynnplater og profiler. Hydro leverer profiler på to-tre uker, mens noen valseverk kan levere på seks uker. Med bakgrunn i høye energipriser, transport og overflatebehandling holder prisene seg nokså høyt, men korrigeres for lavere råvarer på nye kontrakter. Prisene er fremdeles høye i forhold til Asia, men differansen er noe lavere. Tollen EU har gjeninnført på aluminium plater og coil holder prisene oppe. Legeringstilleggene på rustbestandige materialer er også lavere, mens skrot og energitillegg på spesialstål gikk opp til 5715.- kr/tonn for 520M. På kobber er det utfordringer med plater og bånd over 1,8mm tykkelse, her er all kapasitet solgt ut kommende året. De som forventer synkende plastpriser på bred front, må vente litt lenger. Til tross for indikasjoner på fallende priser (PE/PP) holder prisene seg generelt på et høyt nivå. Noen materialer øker også ytterligere (POM) - så bildet er variert og prognosene usikre. Høye og fortsatt økende energipriser er forklaringene som brukes fra produsentene.

Kilde: Astrup

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063