Lavere råvarepriser, sterkere dollar og økt PMI
Tendensen fra mai fortsetter der råvareprisene siger nedover, mens dollaren styrker seg. Kraftig økt inflasjon og frykt for resesjon henger over markedet og gir mørkere utsikter for den globale økonomien.
Høyt prisnivå
Annerledeslandet Norge nyter godt av energiprisene i Europa og skyhøye priser på olje og gass, og vi ser en optimisme blant underleverandørene til offshore. Derimot er dette en kjempeutfordring for stål og metallindustrien som er storforbrukere av strøm. Dette kombinert med høye transportkostnader og andre dyrere innsatsfaktorer gjør at prisnivået fra de europeiske metallverkene holder seg rimelig høyt fremdeles.
Globalt er det en opphopning av varer på alle mulige lagre av ulike årsaker. Nedstengningene i Shanghai skaper fremdeles store utfordringer, her ligger nesten en halv million containere som venter på å bli skipet ut.
Færre ledige
Den norske kronen har svekket seg i juni, og det til tross for «dobbel» renteheving. Danske Bank tror på fortsatt svak krone, mens konsensus i markedet er en viss styrking. PMI for juni økte med 1,7 poeng til 56,4 som tyder på god fart i industrien. Dette underbygger at flaskehalsen i produksjon og transport langt fra er over sier Kyrre Aamdal i DNB Markets. Arbeidsledigheten kom også nylig på lave 1,6 prosent, antallet ledige stillinger er noe lavere enn i mai.
Fortsatt dyr aluminium
Lavere ordreinngang og kortere ledetider er gjennomgangsmelodien hos de europeiske valseverkene i aluminium og rustbestandige materialer, i hvert fall på tynnplater. Med bakgrunn i høye energipriser, transport og overflatebehandling holder prisene seg nokså høyt, men korrigeres for lavere råvarer på nye kontrakter. Prisene er fremdeles høye i forhold til Asia, men differansen er noe lavere.
Lavere legeringstillegg
På ekstruderte profiler i aluminium er det korte ledetider på mindre profiler, mens de større gjerne har 7-8 uker. Legeringstilleggene på rustbestandige materialer er også noe lavere, det samme gjelder skrotprisen på spesialstål som gikk ned til 5752 kr/tonn for 520M. Ovako har 12 ukers leveringstid på 520M nå, om man har reservert kapasitet. Valbruna melder om noe roligere marked over hele Europa. Noen tror prisen på nikkel skal ned mot 20.000 dollar før den stiger igjen i september grunnet årlig vedlikehold på verkene. Prisene på POM og GUP øker med omgående effekt. Årsaker er råvareprisoppgang og valutaforhold.
For mer informasjon se Astrup
Kilde: Astrup AS