23948sdkhjf

«Smart» NBF Brukermøte i Trondheim

Numerisk Bruker Forening (NBF) fikk god respons på sitt Brukermøte i Trondheim 1. og 2. juni i år. Smart, avansert og automatisert produksjon var tema for de to dagene med faglige innlegg og bedriftsbesøk.

 

For den som ikke kjenner NBF så er det kort fortalt en forening som jobber for å utvide den faglige horisonten og bygge fruktbare nettverk for bedrifter som i all hovedsak holder på med metallbearbeiding ved hjelp av CNC-maskiner. For 45 år siden ble foreningen startet og i dag er det cirka 350 medlemsbedrifter som normalt møtes to ganger i året på såkalte «Brukermøter».

 

Bra oppmøte

- Til tross for to andre arrangementer tett opptil Brukermøtet, SMART industri i uken før, og Bryne Industri Expo uken etter, fikk vi en god oppslutning på 90 deltakere i Trondheim, forteller Ove Johan Aklestad, styreleder i NBF.

 

Dette er Brukermøtet

I tradisjonen tro legger et Brukermøte opp med første dag som «fagdag», med faglige innlegg fra akademia, industri og teknologileverandører. Når faglig del avsluttes begynner et par timers uformell møtevirksomhet, som har en likeså stor sosial profil som den faglige. Dag en rundes av med festmiddag.

Andre dag er det bedriftsbesøk, der deltakerne får se hva som foregår i norske virksomheter akkurat nå.

Første dag ble åpnet av Ove Johan Aklestad, styreleder i NBF og leder av OFIR - Opplæringskontoret for Industrifag i Rogaland. Han informerte om foreningens arbeid og de neste Brukermøtene som blir i Drammen i høst, i Åndalsnes og Molde våren 2023 og EMO-messen i Hannover høsten 2023.

 

Viktige data

Hovedforedraget denne gang var ved Aarbakke AS, og daglig leder Inge Brigt Aarbakke. Han viste til hvordan Aarbakke AS har jobbet systematisk med datafangst, over lengre tid, og hvordan selskapet i dag kan nyttiggjøre seg viktige data i dagens produksjon.

- Hvem har produksjonsdata på en komponent som ble produsert for 15 år siden? Vi har det, og i dagens digitale verden kan vi kapitalisere på datafangst over lang tid. Riktig anvendelse av innsamlet data kan vise seg avgjørende for overlevelse i fremtiden, sier Inge Brigt Aarbakke.

En av fanesakene Aarbakke jobber med er å få industrien til å godkjenne at deler blir ferdig målt i maskin.

- Vi er ikke alene om å måle deler under produksjon med måleprobe inne i maskinen. Dette gir store tids- og kostnadsbesparelser og har vist seg så effektivt at det blir til et konkurransefortrinn. Derfor holder vi på med å overbevise kundene at denne målemetoden er god nok for fremstilling av deler til oljenæringen, forteller Aarbakke.

 

Norsk samarbeid

De to neste foredragsholderne var fra Sandvik Coromant Teeness: Mathias Tjomsland, global produktsjef for digitale verktøy og Anders Digernes, leder for FoU hos Teeness. De presenterte historien til Teeness og hvordan dagens sensorerte dempede verktøyholdere blir til på Ranheim. Tett utviklingssamarbeid med blant andre Aarbakke, GKN og Aker Solutions gir Teeness gode forutsetninger for å ligge langt fremme på teknologifeltet.

 

Digitale muligheter

Fra SINTEF Digital stilte Ottar Bakås som snakket om hvordan man kan få til masseprodusert skreddersøm, og viste til gode norske eksempler på feltet, blant annet hvordan Flokk (HÅG) lager masseproduserte kontorstoler som er helt kundetilpasset.

Ola Strandhagen, professor NTNU Logistikk 4.0, snakket om viktigheten ved hvordan man benytter tilgjengelige data. Med smart anvendelse av gode riktige data kan man oppnå reduksjon av tidsbruk, svinn og bruk av andre ressurser.

 

Leverandørenes time

Trond Svardahl hos Jærtek viste hvordan det er mulig å oppnå gevinster ved bedre bruk av digitale løsninger som forskjellige programvareløsninger tilbyr. Mer bruk av simulering var et av stikkordene her.

Joar Næss, fra Wictus AS, presenterte robot- og automasjonsløsninger, og mener tiden er moden for å se på en robot som «din nye maskinoperatør».

Det var Kjell Sæther, fra Norsk Cobot Senter, helt enig i. Hans presentasjon av sitt integratørnettverk innen roboter og automasjon viste hvordan vi kan benytte en bred ekspertise for å nå målene om økt konkurransekraft gjennom robotisering og automasjon.

Siste post før sosial del var presentasjon av de tre besøksbedriftene på dag to.

 

Sosial faktor

Etter den faglige delen ble det tid for nettverksbygging og uformelle møter. Den sosiale delen av Brukermøter er høyt skattet og mang en avtale har blitt igangsatt på Brukermøtene. Tradisjonell festmiddag med tilhørende vitsefortelling var i god NBF ånd.

 

Vil at industrien blir med

Ved vårens NBF Brukermøte var første bedriftsbesøk lagt til SINTEF, som presenterte additiv produksjon med en spesialkonstruert maskin som bygger med tråd eller pulver som smeltes med seks fiberlaserkilder.

- Vi inviterer alle til å benytte vårt fantastiske additive miljø i Trondheim til å utvikle sin egen kompetanse, men også å finne nye applikasjonsområder for metallprinting, uttaler Vegard Brøtan, forskningsleder additiv faggruppe ved Sintef Manufacturing.

 

Industrien er med

Fra studentene ved NTNU forklarte fjerdeårs student Sigurd Werner-Torgersen, prosjektleder for Revolve NTNU, hvordan 60 studenter fra NTNU Trondheim konkurrerer med 1000 andre studentlag om å utvikle, produsere og kjøre verdens beste «studentracerbil».

- Vi har høye ambisjoner, noe som gjenspeiler seg i at vi er rangert som topp ti blant de tusen studentlagene fra hele verden, sier Werner-Torgersen.

Et stort antall fagområder er representert gjennom studentene i hvert års prosjekt med racerbilen. Eksempelvis kan karosseriet bestå av kompositt og metall, drivsystemet kan være med batterier og elektriske motorer og egenutviklet programvare løser autonom kjøring. Sponsorer og samarbeidspartnere er ofte ledende industribedrifter i Norge som ofte rekrutterer medarbeidere fra Revolve-prosjektene.

- De studentene som deltar i Revolve får ikke bare en spennende studietid, men også interessante jobbtilbud, uttaler Werner-Torgersen.

 

Produserer i Norge

Hos Siemens Energy systems fikk deltakerne se hvordan en moderne robotisert produksjon av batterier kan kombineres med manuell sammenstilling av tavler og styringsskap. Høy kompetanse og effektive prosesser gir grunnlag for produksjon i Norge.

Lunsj ble inntatt på den roterende restauranten Egon i Tyholttårnet.

Siste bedriftsbesøk var hos Sandvik Coromant Teeness på Ranheim.

Her ble det vist hvordan norsk teknologi, med avanserte dempede og sensorerte verktøyholdere, blir utviklet og produsert for et globalt marked.

 

Neste stopp Drammen

Alle deltakere Maskinregisteret var i kontakt med understreket hvor viktig en møteplass som NBF Brukermøte er. Det å få faglig påfyll og bedriftsbesøk, kombinert med et uformelt sosialt format, gir både bransjeoppdatering, gode møter og ny energi til å ta fatt på nye muligheter som kommer til syne.

Neste Brukermøte blir i Drammensregionen i høst. Mer informasjon kommer når flere detaljer er på plass.

 

For mer informasjon se: www.nbf-forum.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093