IDT Solutions satser: Bærekraft og lønnsomhet hånd i hånd
Mens utviklingstakten er stor hos IDT Solutions opplever Totenbedriften økende hjemflagging av produksjonen hos kundene. Det betyr mer å gjøre og økt behov for investeringer.
I lille Lena i Østre Toten kommune, ligger administrasjonslokalene til IDT Solutions. Umiddelbart får man inntrykk av å komme inn i en sportsbutikk, da inngangspartiet domineres av plakater av våre største langrennsstjerner, som smilende holder opp rulleski av den fancy sorten.
IDT ble startet av Svein Iversbakken i 1995. De produserte aluminiumprofiler og bygget automasjonslinjer for fabrikker. Aluminiumprofiler er fremdeles fellesnevneren for firmaets avdelinger, som nå teller møbel, elektro, commando, IDT Sports (derav rulleskiene), SmartRail, utvikling og produksjon. De planlegger å kjøpe 520 tonn aluminium i 2022, fortrinnsvis fra Hydro og Hydal.
Utviklet under pandemien
Selv om firmaet har mange ben å stå på, ble også dette truffet av korona-effekten. Permitteringer var dessverre uunngåelig, men tiden ble likevel brukt godt. Hele bedriften er nå digitalisert, og tallene ligger åpne for alle. Dette innebærer at justeringer kan foretas fortløpende og har forbedret effektiviteten betydelig. For øvrig er alle permitterte tilbake i jobb nå.
Produktutvikling ble det også tid til, og dette resulterte i det siste tilskuddet på avdelingsstammen; SmartRail. Iversbakken har lenge gått med en tanke om å produsere aluminiumrekkverk, og nå har han benyttet sjansen til å utvikle dette, i samarbeid med Johan Støren Kohmann, som har jobbet med dette i 12 år. De har allerede inngått en femårsavtale verdt 250 millioner kroner på dette produktet, som vil bli å finne hos Coop Obs.
Stor satsing på bærekraft
Selv om Lena ikke er den største flekken på kartet, ligger det utmerket til når det gjelder å rekruttere kloke teknologihoder. Det er kort vei til Raufoss, med sin berømte industripark, og til Gjøvik, som utdanner nytenkende elever både på NTNU og fagskolen Innlandet. IDT har faktisk to professorer i styret.
Det går ikke an å skrive om IDT uten å nevne bærekraft. Forretningsutvikler Dag Arnesen er glødende opptatt av temaet. IDT har et eget program for bærekraft under navnet IDT Exchange 2.0. De jobber målbevisst mot å redusere CO2-utslippet med 40 prosent innen 2030, som bestemt i Parisavtalen. IDT er sertifisert i henhold til 9001 kvalitet og 14001 Miljø. Miljøsertifiseringer av produkter for Svanen og EPD er innført. Og det jobbes med interne prosesser sammen med konsulenter for implementering av bærekraftregnskap samt gjennomføring av utvalgte bærekraftmål.
Arnesen forteller at deres viktigste bidrag for å oppnå bærekraftmålene er at produktene de produserer er satt i et sirkulærsystem. Dette innebærer at brukte varer blir tatt i retur, fikset opp og solgt på nytt, dog som brukt vare. Eksempelvis sponser IDT Blink-festivalen på rulleski. Der kan de bidra med opptil 700 par ski, som de deretter tar tilbake, reparerer og selger som brukte rulleski til en sympatisk pris. Brukte kontormøbler har også mange deler som er fullt brukbare videre, forteller Arnesen. IDT ønsker å markere seg son en pådriver for at utgåtte produkter leveres tilbake for reproduksjon og gjenvinning. De benytter seg også av blokkjedeteknologi for å kunne etterspore alle komponenter de benytter i produksjonen. Her kommer IDT til å sende en IPN-søknad om forskningsmidler (innovasjonsprosjekt i næringslivet).
Hele tiden er det fokus på å øke verdiskapningen, mens materialforbruket senkes. Bedriften har mottatt 100 mill. i forskningsmidler de siste 15 årene, mesteparten av disse på sport, i samarbeid med Olympiatoppen.
Flere flagger hjem
Selve produksjonslokalene ligger på Skreia, en kort kjøretur unna. Der troner et fabrikkbygg på 3000 m2, som Iversbakken gjerne skulle ha sett var større, men dette er dessverre vanskelig. Han forteller at de merker en økning i etterspørsel fra firmaer som vil flytte produksjonen hjem fra Østen. Dette er selvsagt mer miljøvennlig, men vi er også konkurransedyktige på pris, sier han. Automatiseringsgraden er svært høy og vi og kjører produktserier «uten fingeravtrykk». De ekstremt høye fraktprisene fra Østen motiverer også til å flagge hjem. Og så er det jo den selvsagte fordelen med nærhet til produktet.
- Selv om to av tre skift går til egen produksjon, kan vi jobbe med kunder fra CNC-maskin og videre til ferdig produksjonslinje, sier Iversbakken.
Ny Mazak på plass
Robotcellene står tett inne på fabrikken, som et ledd i «produksjon uten fingeravtrykk», og derfor kan produksjonen foregå selv når lyset er slukket og de ansatte er vel hjemme. IDT har i årevis vært en foregangsbedrift innenfor automatisering.
To maskinoperatører står foran en dreiebenk fra Mazak. Denne benken går tre skift pluss helger, så vi må nok snart bestille en til, forteller Iversbakken. I neste produksjonsrom står den siste nyanskaffelsen og skinner. Mazak VTC 800/30C har kun vært i drift i en kort periode, og er anskaffet som et ledd i firmaets satsing på rekkverk. Maskineringssenteret tar 3000 mm på x-aksen og 800 mm på y-aksen. Vektbegrensningen er på 2,5 tonn. Både Iversbakken og maskinoperatørene er fulle av godord om leverandøren Ravema, og skamroser både selger og servicemann for rask og god oppfølging.
Godord faller det også om Elumatec, og to bearbeidingsmaskiner fra dem tar sin plass i lokalene. Den ene kan maskinere emner opp til seks meter, men samtidig kappe dem til små deler på kun noen centimeter. Disse kan altså brukes til både grenstaver og rulleski.
- Vi synes det er flott å jobbe med leverandører som leverer kvalitet både på produkter og oppfølging sier den blide totningen. Med alle ideer som myldrer i hans kreative hode, så er det neppe lenge før flere maskiner er på plass. De har tross alt budsjettert med 160 millioner i omsetning i 2022, opp fra årets 95 mill. Da må utstyret være på plass.
For mer informasjon se: www.idt.no og www.ravema.no