23948sdkhjf

Manulab med styrket måletilbud - tilbyr CT-skanning med Zeiss Metrotom

Med en kraftfull Zeiss CT-skanner kan NTNU’s Manulab ved Gjøvik tilby svært nøyaktig oppmåling til hele den norske industrien. Det er utallige målemuligheter, og ønsket er at flere ser fordelene ved nøyaktig oppmåling.

Maskinregisteret besøker Manulab og herrene Kenneth Kalvåg og Pål Erik Endrerud som ivrer etter å vise frem den avanserte målemaskinen.
- Dette er en Zeiss Metrotom CT-skanner. Vi kan måle svært nøyaktig i nesten hvilket som helst materiale, forteller Kenneth.
Han viser frem noen bittesmå komponenter, blant annet en liten fiskekrok (se foto) og noen store plansjer de har skrevet ut for at man skal få et inntrykk av hva man kan måle med skanneren.

Vil bistå industrien
- Selv om skanneren hovedsakelig er tiltenkt forskning og utvikling vil vi gjerne formidle til industrien at vi kan påta oss eksterne måleoppdrag også. Eksempelvis har vi industrikunder på Raufoss som har ønsket å måle inni komponenter ved bruk, eksempelvis trykksetting, sier Kenneth.
Pål Erik skyter inn:
- Vi gjorde en målejobb i forbindelse med et forsikringsoppgjør hvor det var ønsket å undersøke om det var en skade i et røropplegg i en kjøkkenbenk. Vi fant ut at det var sprekker inne i rørsystemet uten å demontere komponentene ytterligere. Forsikringsselskapet kunne dermed konkludere med hva som var årsaken til skaden.

«Alt» kan måles
Selv om måleområdet til Zeiss-maskinen har fysiske begrensninger er gutta på laben kreative.
- Vi bygger alle mulige tenkelige jigger og kan dele opp målingen i flere seksjoner slik at vi kan måle vesentlig større komponenter enn maskinens fysiske måleområde. Svært mye kan måles i maskinen vår, og med avansert programvare kan vi bistå kundene med mye nyttig informasjon, forklarer Kenneth.
Hvilke fordeler har så nøyaktig måling?
- Vel, du kan jo oppdage feil slik at de kan rettes, kvalitet kan måles og selvfølgelig er det interessant å finne ut om komponenter og prosesser faktisk fungerer som de skal, svarer Kenneth, og legger til:
- Skanneren kan brukes av oss til å måle sprøytestøpte deler eller komponenter fremstilt ved Addlaben, og slike fremstilte deler kan ofte ha svært komplekse geometrier med eksempelvis innvendige kanaler som ikke kan måles med vanlige måleinstrumenter. Vi vil gjerne bli utfordret, så ta kontakt inviterer Kenneth.

For mer informasjon se: www.ntnu.edu/ivb/ct-laboratory

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.082