Protomek fortsetter suksessen
I 2013 tok Trond Bjerkeengen over driften av Protomek AS. Selskapet var i teorien konkurs. Det var lite verdier og stor gjeld. Åtte år senere ser alt annerledes ut. Ordrebøkene er fulle og kundelisten bred. Nå flytter bedriften inn i nytt flott bygg på Prøven industriområde i Raufoss.
Han beskriver seg som sjelden negativ, men det kan nok være at styreformannen i selskapet synes at Trond Bjerkeengen kanskje var vel frisk og optimistisk i satsingen da han ansatte ni mann den første uka.
- Han trodde jeg var spik spenna gæren. Protomek AS hadde 2, 3 millioner i gjeld og 2,2 millioner i ubetalte regninger, men jeg sa at det farligste som fins er ikke å ha folk, men ikke ha flinke folk til å levere, det er verre. Jeg visste at jeg hadde mange kunder med meg, sier Trond.
Fortsetter veksten i nytt bygg
Tre år senere var all gjeld slettet og med overskudd på bunnlinjen, nå åtte år senere venter nytt bygg og ny satsing. De har i perioden gått fra syv personer til 23 mann og to-skifts produksjon.
- Vi investerer rundt 50 millioner. Vi har stor tro på tida som kommer og gjør denne oppgraderingen og at det blir en bra satsing for oss. Nå får vi et bygg vi kan vokse videre i, i hvert fall litt til, sier Trond Bjerkengen med et lurt smil.
Tar hjem vannskjæring
Protomek en ren CNC-produsent og har ingen egne produkter. De utfører prototyp- og utviklingsarbeid, samt produksjon av mindre serier for en rekke meget krevende samarbeidspartnere, både innen offshore-, skips- og landbasert industri. Bedriften er også medlem av Total-gruppen- et samarbeid i Toten distriktet som tar sikte på gjennom samarbeid kunne konkurrerer om større kontrakter.
I tillegg til nytt bygg investeres det i flere maskiner. Et valg var å ta vannskjæringen inn i egen produksjon. Protomek har kjøpt mye vannskjæring fram til nå. Det å få denne biten av produksjonen i eget bygg er noe som han ser fram til og tror vil gi flere fordeler i tiden som kommer.
- Vi har kjøpt vannskjæring for ganske mye penger i året fram til nå. Vi har mange krevende kunder og opererer med ekstremt små marginer i det vi produserer. Det å kunne ha kontroll på en enda mer av produksjonen her, det tror jeg blir bra, mener Trond.
Tillitsvekkende
Jobben med å finne riktig leverandør av vannskjærermaskin gjorde at han fant syv-åtte tilbydere, de fleste falt fort bort grunnet at de ikke hadde noen serviceorganisasjon i Norge. Nedetid koster og som Bjerkeengen sier på skikkelig Toten-dialekt: – Det går aldri i sund når du har god tid, alltid når det haster.
Letingen etter leverandør startet som mange andre prosesser i dag med søk på nettet. Han fant flere tilbydere av maskiner, men få som hadde serviceapparat i Norge. Resato eller iTec hadde han aldri hørt om tidligere.
- I det første møtet vi hadde fremstod selgeren hos iTec som meget profesjonell, med stor kompetanse på maskin og teknologi. Vi hadde lite kunnskap på vannskjæring, men fikk svar på alle spørsmål. Vi fikk trygghet om at de kan det de holder på med, har serviceteknikere som kan hjelpe på kort varsel og det de la fram om Resato. Hvordan det så ut, utstyr, funksjonalitet, og muligheter trygget oss veldig. Totalt sett var det ingen som kunne matche det, bedyrer bedriftslederen.
Maskin med to 2D skjærehoder
Det holdt med ett møte med iTec før valget var tatt. Det var ikke det billigste alternativet. Det handler ikke kun om kjøpsprisen, men like mye om totalkostnaden for drift og vedlikehold. Pris må ses i perspektiv. Der følte Bjerkeengen at ingen kunne måle seg med Resato og iTec. Derfor var det heller ikke noe behov for ham å sjekke noen andre leverandører.
- iTec ga oss inntrykket av en seriøs og veldig tillitvekkende bedrift, det inntrykket fikk vi også av produktselgeren Roger Karterud, vårt møte holdt i massevis og gjorde valget enkelt. Ærlig og oppriktighet er viktig for oss, sier Trond.
En annen viktig faktor som var med på å gjøre han trygg på at Resato var riktig maskin for Protomek handlet mye rundt pumpeteknologien som benyttes i maskinen til den nederlandske produsenten.
- For å være ærlig, det er mange som kan lage vannskjæremaskin, det skulle jeg også klart, men det er pumpa som er essensen og kjernen i systemet. Det er den krevende delen. En god nok pumpe som leverer høyt nok trykk over tid, det er vanskelig. Da jeg ble fortalt at Resato tidligere var en pumpeprodusent, da var jeg enda tryggere på at dette var maskinen som vi skulle ha inn i vårt nye bygg, sier han.
Løsningen ble en vannskjæremaskin med to 2D skjærehoder og et 3x6 meter vannbord. Det ble også valgt automatisk sandutmatning slik at skjæresand blir pumpet ut og fylt opp i storsekker. Da kan kunden selv velge om det skal sendes til deponering, eller om de ønsker å rense den for senere gjenbruk
Positiv
Den positiviteten som Bjørkeengen har for sin egen bedrift, ser han også for den norske industrien i tiden som kommer. Han opplever at mange av hans kunder har begynt å produsere alt hjemme. Oftere nå kommer også tegningene til bedriften på norsk. Når det kommer til automatisering er han også overbevist om at det vil være med på å sikre industri og at flere vil hente hjem enda mer produksjon i tiden som kommer. Tidligere har han opplevd motstand med automatisering, nå er stemningen en annen.
- Folk har nå en forståelse for at vi for at vi får automatisering inn i produksjonen. Det er ikke dyrere å ha automatisert industri her i Norge sammenlignet med andre steder i verden og kvaliteten er høyere. Nå ser de verdien og at det er veien å gå. Det er med på å skape flere arbeidsplasser, ikke at de blir borte, understreker Trond.
Utfordringen er å få tak i arbeidstakere. Mange steder i landet er behovet etter operatører stort. Slik var det også i Mjøs-distriktet tidligere, et tett samarbeid med Vestre Toten kommune og Opland Fylkeskommune noen år tilbake har snudd denne trenden. Bedrifter i området gikk inn og sponset maskiner til skolen slik at de kunne få øve og jobbe med det som er hverdagen i næringslivet.
- Jeg er glad i metaforer. Om du har en gutt som drømmer om å kjøre gravemaskin slik som far sin. Hva skjer da, når han får utdelt hakke og spade på skolen? De må ha skikkelig utstyr som er relevant og få lov å bruke det. Det stuntet vi har gjort der har gitt frukter. Vi har slitt med rekrutteringen, men nå ser det veldig mye bedre ut, sier Trond.
I midten av august skal flyttingen vøre gjennomført og alt på plass i nytt bygg. Rundt halve tiden til vannskjæremaskinen vil bli brukt på egne prosjekter. Nå gleder han seg til å kunne selge inne denne tjenesten også til eksiterende og nye kunder.
- Jeg er overbevist om at vi har gjort en god investering og valg når vi nå gjør dette. Vannskjæring og et komplett herdeanlegg som vi får på plass i løpet av høsten. Det ruster oss skikkelig til å kunne får en fryktelig morsom tid framover også, sier Trond Bjerkeengen fornøyd.
For mer informasjon se: www.protomek.org og www.itec.as