23948sdkhjf

Alutec robotiserer med Canpro

Det er svært viktig å holde produksjonen i Norge, og da trenger vi roboter og automasjon for å holde konkurranseevnen oppe. Det mener Einar Lepsøy, verkstedformann og innkjøpsansvarlig hos Alutec AS, mest kjent som produsenten av Jamax stillaser.

Maskinregisteret besøker Alutec AS sammen med Endre Næss, daglig leder i Canpro AS. Vi skal se hvordan en fremoverlent norsk produksjonsbedrift møter utfordringene i markedet.
Alutec AS produserer og leverer Jamax stillassystem og Jamax flytebrygger fra sine lokaliteter på Os utenfor Bergen, og i Kristiansand. Ved siden av sine egenproduserte hovedprodukter leverer bedriften også kraner og heiser fra tyske Böcker.

Kvalitet og trygghet
- Vi produserer våre varer i Norge under strenge kvalitetsstandarder, og leverer landets første SINTEF-sertifiserte stillas. Vår lange erfaring og nære kontakt med våre kunder sikrer brukervennlige og fleksible produktløsninger, sier Einar Lepsøy, og legger til: 
- Jamax stillaser konkurrerer mot store konsern i utlandet og import fra eksempelvis Sverige, Polen, Tyskland og Kina. Vi har bygget opp kompetansen internt og investerer kontinuerlig i ny teknologi. Nylig fikk vi på plass enda en robotisert produksjonscelle.

Fortsetter å automatisere
Lepsøy viser veien ut i verkstedet til en nyinstallert robot med ulike automasjonsløsninger.
- Over tid har vi samarbeidet med Canpro som, gjennom god kjennskap til vår virksomhet, kommer med fornuftige automasjonsløsninger. Den gjensidige tilliten gjør at vi opplever Canpro som en av oss, uttaler Lepsøy, og gir ordet til Endre Næss:
- Ja, vi føler at vi kan være kreative på vegne av Alutec og det gir inspirasjon til å sette i gang prosjekter som blir lønnsomme for begge parter, kommenterer Næss.
For to år siden hadde partene et møte der det kom frem mange gode fremtidsvyer. Målet er å fortsette å produsere i Norge og konkurrere med hvem som helst i verden.
- Med Canpro på laget ser vi prosesser og muligheter, og vi kom frem til at vi ville sette søkelys på økt presisjon og høyere gjennomløpshastighet. Dermed kom det forslag til automasjon, forklarer Lepsøy.
Ideene ble evaluert og det ble besluttet å flytte en del manuelt arbeid over til robot.
- Med økt automasjonsgrad får vi også et høyere kompetansebehov, noe våre medarbeidere tar på strak arm, understreker Lepsøy.
Endre Næss er enig:
- Alutec er definitivt en av våre mest påskrudde kunder. Vi får tilgang til produksjonstegninger, systemer, maskiner og alt som skal til for at vi kan bidra til ytterligere økt kvalitet og produktivitetsforbedringer. Erfaringene herfra er noe våre andre kunder også vil nyte godt av.

Robotprosjektet
Da kartleggingen av behovene var unnagjort fikk Canpro i oppgave å sette sammen en robotcelle som skulle ta over fire manuelle prosesser. Det handler om bena til stillasrammene som er en og to meter lange og 40x40 cm i diameter. I cellen monteres ben og stuss sammen. Stussen ekspanderes og settes inn i stillasbenet. Roboten benytter et vendebord med jig. I jigen fastspennes delene og klemmes fast under sveising. Roboten flytter ben med påsveiset stuss til stasjon for pressing til stjerneform på stuss, dette for stabling av stillas.
Cellen kjøres ubemannet, men med en vaktordning for å passe på at alt er i orden.
Canpro står for design av bakker, jiger, programvare og robotløfte-gripeenhet. Ellers er det meste standardutstyr for maksimal fleksibilitet, eksempelvis roboten fra Kuka og sveiseutrustningen fra Fronius. En laserskanner sikrer at robot og alle bevegelige deler stanser hvis noen kommer inn i cellen.

Må ligge i forkant
Mens Alutec vokser og øker markedsandelene er det kontinuerlig arbeid med å øke produktiviteten.
- Hvis du bare ser på antall stillasben vi produserer årlig ligger vi på cirka 80.000. Da er det fornuftig å automatisere. Men, også i prosesser med mindre volum må vi ligge i forkant og skape fleksible løsninger. Derfor har vi allerede nye prosjekter på gang, med vår lokale samarbeidspartner Canpro på laget, så kanskje vi får besøk av Maskinregisteret en gang til, sier Einar Lepsøy med et smil.

For mer informasjon se: www.alutec.no og www.canpro.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.363