Saghuset Hesselberg leverer saganlegg til Bandak
Høyteknologiselskapet Bandak AS ble etablert i Kongsberg i 1938, og flyttet til Lunde i 1963. Selskapet har cirka 80 ansatte, og nylig installerte de en helt ny sag; en Istech 530 NC levert av Saghuset Hesselberg.
Bandak AS leverer hovedsakelig komplekse deler til olje- og gassindustrien, men er også en stor leverandør til maritim- og forsvarsindustrien.
- Vi har et fullt utstyrt verksted for dreiing, fresing, plasma- og påleggssveis sliping, montasje og test. Videre har vi egen sertifisert sveiseavdeling samt at søsterselskapet Bandak NCT AS utfører avansert overflatebehandling hvor det leveres et bredt spekter av kjemiske prosesser sammen med forskjellige malingssystemer som Xylan- og Epoxybelegg, forteller Bjørnar Heimholdt, produksjonssjef hos Bandak.
- Bandak er for mange synonymt med Taut Wire, et produkt som ble utviklet og produseres her i Lunde og som finnes på alle verdenshavene. Taut Wire sørger for at fartøyene opprettholder sin nøyaktige posisjon, eksempelvis dykkerstøttefartøyer, kabelleggingsskip og forsyningsskip, fortsetter Heimholdt.
Fornøyd kunde
Vi i Bandak har gjennom de siste 20 årene kjøpt mange sager av Saghuset Hesselberg, forklarer Heimholdt.
- Tre Istech Ø 530 mm, og en DoAll Ø 280 mm automatsager, samt to mindre halvautomatiske båndsager har vi kjøpt, og gjennom disse 20 årene hatt vi hatt meget god erfaring med Saghuset Hesselberg. De leverer veldig god service, er kunnskapsrike og har gitt oss tett oppfølging. Har vi et problem så har vi åpen telefonlinje rett til Terje, og han løser alltid problemet en av våre operatører eventuelt måtte ha. Heimholdt har mye positivt å si om kundeforholdet og produktene.
- Det var derfor veldig naturlig for oss å kontakte Terje Hesselberg som er daglig leder i Saghuset Hesselberg da vi trengte å bytte den eldste saga. Den har nå blitt hele 19 år gammel, og den har gått nær 45.000 uproblematiske arbeidstimer. Den har vært svært driftsikker og har knapt hatt nedetid i løpet sine 19 år, tross 12-18 timers dager. Saga har vært enkel å programmere, har hatt bra levetid på sagblader og gitt oss god kappeøkonomi, forklarer Heimholdt.
- Når vi nå skulle anskaffe en ny sag så ønsket vi en enda mer effektiv sag laget for døgnkontinuerlig saging. Den skulle ha enkel, rask og intuitiv programmering, og være minst like driftsikker som den gamle har vært. Og det ser ut som vi får alt vi ønsker med den nye saga, fortsetter Heimholdt.
Ubemannet kjøring
- Den nye saga vi har levert har mange fordeler, forklarer Terje Hesselberg fra Saghuset Hesselberg. Den kan ha flere emner etter hverandre på rullebordet med automatisk skifte av emnene, slik at maskinen kan jobbe kontinuerlig og ubemannet om natten. Videre har den beltebord på utmatningssiden som er synkronisert med innmatningssiden av maskinen. Dette gir sikker og kontrollert behandling av tunge emner, samt mulighet for å koble saga mot en robot.
Sagen har Istechs velkjente driftssikkerhet, og er Industri 4,0-klar for oppkobling mot eget ERP system. Dette gir mulighet for fjerndiagnostikk, fjernprogrammering og kontroll av alle operasjoner, samt kontroll på oppetid og servicehistorikk.
Saga er utstyrt med materialbibliotek for rask og enkel programmering av skjære- og matehastigheter, automatisk innkjøring ved bytte av nye sagblader og fører sagbladhistorikk.
- Den er stabil og har høy nøyaktighet ved saging i vanskelige materialer, understreker Hesselberg.
Nøyaktig og kostnadseffektiv
- Da Bandak tok kontakt med oss om en ny sag var kartlegging av bedriftens fremtidige sagebehov viktig. Istech har veldig god erfaring med kundetilpassede løsninger og de bruker store ressurser på dette. Bandak kunne derfor definere sitt behov, og så kunne vi i Saghuset Hesselberg designe et spesialtilpasset system sammen Istech, forklarer Hesselberg videre.
Den sagen som Bandak ønsket seg er bestilt med spesialtilpasset, sterkere båndmotor, inverter og girkasse for maksimalt moment ved kapping i vanskelige materialer i lave hastigheter.
Videre så går alle bevegelser og parameter automatisk. Enhver operatør, uansett erfaring, kan oppnå de beste kapperesultatene ved hjelp av materialbiblioteket som maskinen er utstyrt med.
- Operatør velger kun materialtype, dimensjon og antall, maskinen velger automatisk skjæredataene og justerer selv mating igjennom materialet som kappes, forklarer Hesselberg entusiastisk.
Saga har matevogge som er montert på føringer med kuleskruemating for rask (opptil 200mm/sek) og ekstrem nøyaktighet +- 0,01mm. I tillegg til hentestikken har den også tilbaketrekkende frontstikke som også trekker seg ut ved retur av sagblad og dette skåner spesielt hardmetallsagbladene i og med at begge stikker trekker seg vekk fra bladet. Den nye saga reduserer samtidig restkapp lengden ned til 20 mm fra standard 80 mm for best mulig materialutnyttelse, og dette er bra både for miljøet og kostnadene.
Maskinen detekterer avvik på rettheten på grunn av slitt sagblad, feil valgt materiale fra biblioteket, eller at det sitter feil type sagblad i maskinen. Først vil den prøve å korrigere rettheten med å endre skjæredata, deretter vil den avbryte automatsyklusen, og er en av grunnene til at maskinen kan gå uten oppsyn av operatør.
Sagen er også utstyrt med elektriske nivå- og temperaturmåler for kjølevæske og hydraulikkolje, og ved lavt nivå kommer det melding på skjermen.
- Den nye sagen er jeg 100 prosent sikker på at Bandak vil ha stor glede av i årene fremover avslutter Terje Hesselberg.
Se mer på www.saghuset.no og www.bandak.no