Datamatrisekoder revolusjonerer produktinformasjonsflyt
Da Jan Gravningsbråten fikk en idé om hvordan man kan redusere avfallsmengden i verktøyproduksjonsprosessen, visste han ikke om den potensielle effekten det kunne ha på Secos virksomhet. Mange år senere har ideen hans evnen til å spore ti milliarder verktøy som igjen kan gi stor innsikt i hvordan produktene våre brukes.
Jan er en FoU-medarbeider ved utviklingslaboratoriet i Fagersta, og i 2018 la han merke til at når det oppstod feil i produksjonsprosessen, var det umulig å identifisere de individuelle verktøyene som ble berørt da hvert verktøy bare kunne identifiseres med et partinummer.
- Du kunne ha 10.000 eller 20.000 i et parti, og det var umulig å finne ut hvilke som kan ha blitt påvirket av en produksjonsfeil, så vi måtte starte helt på nytt. Det er ikke lønnsomt, sier Jan.
Individuelt identifiserbar
Utfordringen var å finne en måte å gjøre hvert enkelt redskap individuelt identifiserbart, og det var da lyspæren kom på – datamatrisekoder, som tilsvarer QR-koder (rask respons).
- Vi har valgt en serie på ti milliarder tall for kodene våre, og vi kan spore hvert verktøy som er merket med dem ved hjelp av programvare der vi samler inn alle kodene fra maskinene som produserer verktøyene», forklarer Jan.
Datamatrisekoder ble opprinnelig oppfunnet i 1987, og de er todimensjonale koder som ofte brukes til å spore objekter i industrielle prosesser. Kodene legges inn i hvert Turbo 16-verktøy, et av de mest populære verktøyene i Seco Tools-serien, ved hjelp av en laserskriverprosess. Hvis du setter datamatrisekoder på hvert verktøy som distribueres ute i felten, vil det i fremtiden gjøre at både kunder og Seco-verktøy kan spore det gjennom levetiden.
Kjenner «livshistorien»
Kodene er også kompatible med Seco Assistant, en app som inneholder mye nyttig informasjon for kunder og som lar dem foreta beregninger og skanne verktøyene direkte for å finne ut mer om dem.
- Ideelt sett vil kunder legge inn data om hvordan de bruker verktøyet i systemet – hvilken maskin de bruker, når det er installert, hvor lenge det brukes og til hvilket formål. Ved å skanne kodene på verktøyet vises alle disse dataene, som i utgangspunktet er livshistorien til verktøyet, sier Micael Baudin, spesialist på digitalisering ved Seco Tools.
Lasertrykte koder
Sammen med Jan og en liten gruppe fant de en måte å bruke lasere til å skrive ut kodene på verktøy.
- Målet er å kunne understøtte kunden hvis de et problem med å bruke verktøyet på enkelte måter – vi kan se hva det har vært brukt til tidligere, og basert på at vi kan prøve å finne en løsning på problemet, uansett hvor de er i verden, sier Jan Gravningsbråten.
Data som samles inn fra disse verktøyene kan deretter mates inn i FoU-prosessen og forbedre neste generasjon med produkter.
- Hvis datamatrisekodene fremdeles kan leses, kan de brukes til å sortere produkter som returneres til oss, noe som gjør resirkuleringsprosessen mye enklere. Vi vil raskt kunne sortere de ulike metallkomponentene slik at vi kan gjenbruke dem så mye som mulig, noe som virkelig er en bonus når det gjelder vårt bærekraftige arbeid, fortsetter Jan.
- Så langt har vi brukt ideen med ett produkt, og vi retter opp de første problemene, men ideelt sett vil vi gjerne ha en situasjon der kundene er enige om at når de kjøper produkter fra oss, vil de returnere dem til oss når de ikke lenger er i bruk. Når de gjør det, kan vi skanne disse kodene og se hva som har skjedd med dem i deres levetid, sier Micael Baudin.
Positiv endring
For Jan Gravningsbråten er den største fordelen bærekraftighetsaspektet ved prosjektet.
- Tenk deg at hvis vi kunne si til en kunde at de måtte sende verktøyene tilbake til oss når de ble ferdige med dem – det kan til og med være en situasjon i fremtiden der de ikke får lov til å bare kaste gamle verktøy og at de må resirkulere dem. Det er mange fordeler ved å kunne hjelpe kundene med det samme, men det å automatisere resirkuleringsprosessen og kunne sortere ulike metaller og belegg ved hjelp av denne datamatrisen, kan det raskt gi en positiv endring, sier Jan.
Digitale løsninger
Bruken av datamatrisekoder har stort potensial i form av forandring i hvordan Seco Tools gjør forretninger.
- Jeg ser mange muligheter basert på denne teknologien for fremtidige digitale løsninger, løsning av problemer og økning i produktivitet, både hos Seco Tools og hos kundene våre, sier Thomas Norström, senior FoU-sjef, og legger til:
- Å gjøre produktene våre smartere ved å koble informasjon til hver enkelt ting gjennom hele produktets levetid vil utgjøre en forskjell – smartproduktene våre kan svare på spørsmål som hvem er du, hvor kommer du fra, hvordan skal jeg bruke deg og hvordan har du blitt brukt.
Brukstilfeller i datamatriseteknologien vil være en del av et større initiativ kalt Seco Beyond Hardware, og Thomas vil gå ut av sin nåværende rolle som senior FOU-sjef og gå inn i rollen som programansvarlig for Seco Beyond Hardware.
- Jeg er veldig spent på dette. Å kunne følge og støtte alle disse spennende løsningene hele veien, fra ideer til produkter som er implementert internt eller hos våre kunder, vil være veldig morsomt, sier han.
For mer informasjon se: www.secotools.com
Kilde: Seco Tools