Ser lyst på fremtiden med 12 kW fiberlasermaskin
Den svenske verkstedbedriften FeRex AB har investert i sin fjerde laserskjæremaskin fra Bystronic. Fra 2.8 kW laserkilde i 2004 har man nå fått en 12 kW fiberlasermaskin som gjør at man ser lyst på fremtiden.
På Maskinvägen i Byske i Västerbotten i Sverige er det sveiseroboter, sengefabrikker, fleroperasjonsmaskiner og mange andre store maskiner som imponerer. Hos produksjonsbedriften FeRex AB står en solid kantpresse som tåler lengder opp til fire meter med en presskraft på 400 tonn. Den stiger som en vegg i rommet før man kommer frem den kraftigste fiberlaseren nord for Mjölby.
Lysende fremtid
Plasssjefen i Byske heter Anette Lindgren som viser rundt samtidig som hun snakker om konserndannelsen da FeRex PlåtTeknik, FeRex SvetsTeknik og FeRex Zink sammen dannet den nye gruppen 1. desember, under det korte navnet - FeRex AB.
- De forskjellige selskapene er spredt over hele landet, blant annet i Smedjebacken i Dalarna 800 km sør. Å ha en puslespillbrikke i selskapet så langt unna er ikke noe problem. Vi produserer mange konstruksjonsdetaljer her i Västerbotten og sender dem i flate pakker til Dalarna hvor de blir videre bearbeidet og samlet sammen for sluttkundene som er over hele landet, forteller Lindgren.
I Byske jobber det cirka 50 personer og i de 8.000 kvadratmeter store lokalene har det pågått drift siden 2003.
Hans Sundqvist, eier av FeRex AB, har stått for anskaffelsen av den 12 kilowatt utstyrte laserskjæremaskinen ByStar Fiber, og Jörgen Lundqvist, som er ansvarlig for FeRex PlåtTeknik, føler seg fornøyd nå som den er på plass.
- Det er den fjerde laseren siden 2004 da en 2,8 kilowatt ble installert. Den store kantpressen vår kommer også fra samme produsent, og vi har hatt et godt samarbeid med Bystronic siden starten. Nå føles det trygt å gå inn i fremtiden med denne investeringen, sier Jörgen.
BeamShaper - ny standard for fin skjæring
For den imponerende 12 kilowatt fiberlaseren ble det valgt et tilbehør som er helt nytt på markedet. En BeamShaper er plassert i det nyutviklede skjærehodet og gir et veldig fint skjæresnitt i de groveste platene fra 15-30 mm. I tillegg skjærer den raskt. Laseroperatøren Philip Sundqvist opplyser at flaskehalsen ikke er i laserskjæringen.
- Vi kan produsere flere deler raskere, noe som gjør plukkingen til en flaskehals. En god vurdering for fiberlaseren, sier Philip.
Anlegget inkluderer også et automatiseringsanlegg, et høytlager med 30 kassetter hvor det er plass til tre tonn stålplater i hver kassett.
Produserer for fullt
Kundene da, hvem er de? Et bilde på veggen ved kontoret viser sikkerhetsporter og gripeklør på skogsmaskiner fra Komatsu og Anette sier at de også lager flere detaljer for huset i selve hogstmaskinen. I samme bygning ligger også Renholmen, som konstruerer produksjonslinjer for sagbrukindustrien. ABB er også en stor kunde som man produserer tavler for.
- Selvfølgelig er vi gode i store og grove størrelser, men vi produserer også mye i tynnplater ned til tre millimeter. Vi er jo komplette, sier både Anette og Jörgen.
For mer informasjon se: www.ferex.se og www.bystronic.se og www.itec.as