Conoptica - norsk målesystem for verktøymaskinbyggere
Den norske produsenten av målesystemer, Conoptica, har samarbeidet med den nederlandske verktøymaskinprodusenten Hembrug over flere år. Nå er produktet endelig tilgjengelig for maskinene hos Hembrug.
Hembrug er en high-end maskinbygger som hovedsakelig lager dreiemaskiner. Dreiemaskinene deres har et svært godt renomme, og spesielt er de kjent for sine gode egenskaper innenfor «hard-turning», altså dreiing av herdet stål. Dette er en prosess der man kan få høy presisjon på de dreide delene i og med at materialet er ferdig herdet før det formes. Et eksempel på slike deler er eksempelvis kuleskruer som krever høy presisjon, og som er svært komplisert å forme.
Gir økt nøyaktighet
Conoptica og Hembrug har samarbeidet for å tilpasse Conopticas kamerabaserte måleteknikk til Hembrugs maskiner.
- Samtidig har Conoptica utviklet en ny gren av CU2 Tool-teknologien vår, som vi kaller CU2 Tool – Turning, altså verktøymåling på dreiemaskiner, sier Ivan Nedrehagen, forretningsutvikler og produktansvarlig hos Conoptica AS.
Tidligere har all verktøymåling inne i slike maskiner blitt gjort ved hjelp av berøringsprober, noe som har lavere nøyaktighet og samtidig har utfordringer i og med at målingen er kontaktbasert. Dette fører blant annet med seg problemer med måling av diamantverktøy (PCD og MCD) som rett og slett på sikt vil skade proben hvis man måler dem.
Flere fordeler
- Måleteknologien kan, som resten av CU2 Tool, se på hele geometrien på verktøyet, det er lett og tro at for å måle nøyaktig bør man forstørre mest mulig, men et bredere felt gir mer kontekst til målingen. Vi kan derfor analysere kanten på verktøyet og gi mye informasjon, uttaler Nedrehagen og fortsetter:
- Nøyaktig posisjon og radius, begge på submikrometernivå er en ting, men vi kan også detektere om verktøyet er satt inn i feil vinkel, om verktøyets vinkel er feil eller om verktøyet har en annen radius enn forventet. Dette gjør at man får mye mindre muligheter for operatørfeil. Ofte er delene som dreies på slike maskiner så dyre at en slik sensor fort betaler seg bare på denne måten. Andre ting vi har muligheter til er å se på verktøyets radius og finne avvik i radiusen. Spesielt MCD-verktøy har sjelden gode toleranser på form, og ved dreiing av spesielle former er det ofte slik at kunnskap om uregelmessigheter om verktøyet kan komme godt med.
- Ellers må jeg kanskje nevne at selv om dette er samarbeid med Hembrug, er nå CU2 Tool – Turning-teknologien tilgjengelig for maskinbyggere over hele verden, understreker Ivan Nedrehagen.
For mer informasjon se: www.hembrug.com og www.conoptica.com
Kilde: Conoptica