23948sdkhjf

RoboTek automatiserer og 3D-printer

RoboTek er et helhetstenkende initiativ som fremmer moderne produksjon på Sunnmøre. Med automasjon, roboter og 3D-printing i fokus tilbyr de sin kompetanse til bedriftene i regionen.

 

RoboTek AS ble til etter initiativ av Arne Tande, som i 2013 tok til orde for å redusere utflagging av produksjon til lavkostland. Tande har fremmet nye teknologier og i en årrekke arrangerer et årlig seminar der teknologispesialister fra nær og fjern har foredratt. I pandemifire år samles rundt 100 personer til disse seminarene som arrangeres i Ingebrigt Davik Huset i Brattvåg.

Undertegnede har møtt på Arne og hans folk på messer, seminarer og studieturer rundt om i Norge og Europa, på jakt etter ny teknologi og nye samarbeidspartnere.

 

Med øye for robot

Hva mener du er viktig for å opprettholde eller øke konkurransekraften for bedriftene på Sunnmøre?

- Det er mange solide og kompetente industribedrifter i vår region, og en av årsakene til at det fortsatt er mulig å produsere i Norge er både spisskompetanse og evnen til å skape nye produkter, men også satsingen på kvalitet og stor omstillingsevne, svarer Arne og legger til:

- Husk at mange av våre bedrifter er familieeide og pløyer overskuddet inn i bedriften igjen, dessuten er det korte «kommandolinjer», noe som gjør det mulig å snu seg svært raskt.

Hva slags utfordringer ser du for fremtiden?

- Det er både avgjørende å følge med, eller helst ligge foran hva bruken av ny teknologi angår, men ikke minst satse på kompetansebygging. Og, det er her RoboTek kommer inn. Vi bidrar til teknologisk bevissthet og er i den heldige situasjon at vi får tilliten til å være teknologipådrivere for våre eiere, deltakerbedrifter og samarbeidspartnere som snart samler 30 i tallet, svarer Arne engasjert.

 

Forhandler roboter

RoboTek AS er systemintegrator og forhandler for Universal Robots i Møre og Romsdal. Dette gjør at man kommer tett på markedet.

- Vi får åpnet mange dører og folk lytter når vi drar med oss en robot ut i felt, eller bedriftsledere og produksjonsansvarlige kommer på besøk til oss i Brattvåg. Her kjører vi demonstrasjoner på både robotikk og 3D-printing, forteller Arne, og ber sin kollega Even Alvestad vise frem en UR-robot som står i demorommet.

- Her ser du en løsning der roboten benytter håndverktøy for raskt å teste ulike prosesser som kan utføres med en robot. Når vi jobber med kundeprosjekter lager vi først en 3D-modell av hele robotløsningen og så simulerer vi for å se om det kommer til å fungere i praksis. Deretter bygger vi den komplette robot-cellen her hos oss før vi tar den fungerende løsningen ut til kunde, forklarer Even.

 

3D-printer polymer og metall

Ved siden av automasjon jobbes det iherdig med 3D-printing i ulike materialer og størrelser.

- Vi har kommet ganske langt med 3D-printing, faktisk lager vi nå ferdige funksjonskomponenter til våre kunder, begynner Roar Andreas Tande.

Han viser frem en rekke avanserte geometrier som tilhører kunder.

- Vi startet forsiktig med å tilby fremstilling av modeller og prototyper, men nå som vi har fått vist hva vi er gode for kommer det også kunder med oppdrag om å lage ferdige funksjonskomponenter, altså deler som inngår i en helhet, eksempelvis rotor i en vifte, han holder frem en fullskala testkomponent i nylon.

- Planen er å gi alle bedriftene som ønsker det innføring i de mange fordelene man finner i bruk av 3D-printede deler. I eksempelet med rotor til vifte oppdaget vi at rotoren blir vesentlig lettere i polymer enn maskinert i metall, og vi har ingen problemer med å re-designe rotorer som kan gi høyere virkningsgrad og mindre støy. Samme gjelder for avanserte geometrier i metall. Det er bare fantasien som begrenser, understreker Roar Andreas.

-  I fjor fikk vi tilskudd fra Innovasjon Norge til å gjennomføre et forprosjekt, en markedsstudie for additiv produksjon. 80 prosent av forprosjektet er gjennomført og med positiv respons. Med nok interesse går vi videre til et hovedprosjekt, etablerer en klynge for denne teknologien, konkluderer Arne Tande.

 

For mer informasjon se: www.robotek.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094