Linde Combustion Technology Center: Forsker på karbonfri forbrenning
Stålverkene finner nye måter å redusere utslipp på, takket være testing av «grønt» drivstoff i Lindes forbrenningslaboratorium utenfor Stockholm.
I industriparken Älvsjö, sør for Stockholm, ligger Linde Combustion Technology Center. Inne i de store bygningene er en spesiell forbrenningsovn hvor Linde sine kunder, spesielt fra svensk stålindustri, kan lære hvordan forskjellige varmeprosesser påvirker materialer.
- Her har vi et unikt samarbeid med stålindustrien, sier David Muren, Lindes direktør for forskning og utvikling innen metallurgi og forbrenning.
Lindes «forbrenningslaboratorie» bygger på mange tiår med historie og erfaring. Selve laboratoriet er fra 80-tallet på Lidingö, utenfor Stockholm, og var hovedkvarteret til AGA, før det ble til Linde. I 2012 flyttet laboratoriet fra Lidingö til Älvsjö og ble et test- og forskningssenter for den svenske stålindustrien.
Fokus på hydrogen
Midt i Lindes Combustion Technology Center er det en stor ovn på størrelse med en bilgarasje. På innsiden er den utstyrt med flere brennere som varmer opp forbrenningsovnen til 1400 grader Celsius.
- Her tester vi forskjellige stålmaterialer i forbrenningsovnen, og sammenligner når vi bruker normalt drivstoff som propan eller naturgass med hydrogen, forklarer Muren.
Svensk stålindustri har hatt mye fokus på hydrogen i sin streben etter å redusere utslipp og gjøre produksjonen mer bærekraftig.
Reduserer karbon-avtrykket
De siste tiårene har stålindustrien i Sverige generert gjennomsnittlig 5900 tusen tonn CO2 ekvivalenter – som representerer omtrent en tredjedel av Sveriges totale CO2 utslipp, i følge Naturvardsverket.
- Vi vil jobbe sammen med kundene våre og finne frem til nye applikasjoner som kan redusere utslipp av drivhusgasser, sier Per Sellerholm, sjef for metallurgi applikasjoner i Linde Nord-Europa.
Hydrogenbrensel som testes i Älvsjö genereres ved å separere vann til hydrogen og oksygen med elektrolyse. Når hydrogenet forbrennes, reagerer det med luft og biproduktet blir damp.
I Sverige produseres det meste av elektrisiteten med vannkraft, som resulterer i CO2-fri strøm. Å skifte til ”grønn” hydrogen har potensialet til å helt eliminere fossilt brennstoff og utslipp fra forbrenningsprosesser.
Det er ingen enkel oppgave å endre komplekse prosesser på et stålverk, så selv om de miljømessige fordelene ved ny teknologi er store, må stålindustrien være trygge på at det ikke resulterer i redusert produktivitet eller kvalitet. Derfor er Lindes forbrenningslaboratorie så viktig.
- Her kan vi teste ideer – både våre egne og kundenes – før det brukes i fullskala produksjon, sier Sellerholm.
Målet er en komplett CO2 fri syklus, noe som vil åpne store muligheter for en fremtid med hydrogen i industrielle forbrenningsapplikasjoner.
For mer informasjon se: www.linde-gas.com
Kilde: Linde Gas