23948sdkhjf

Norwegian Tools feirer 30 år

23 år gammel startet Lewi Solli sitt første firma, det var i 1982. Etter utdanning som verktøymaker fikk han sansen for industrien og det har gått 30 år siden han startet verktøyleverandørfirmaet Norwegian Tools.

 

Lewi’s første skape drev med alt fra montering av reklameskilt til service på campingvogner. I tillegg drev han med maskineringsarbeid for andre bedrifter innerst i garasjen. Hva var vel da mer naturlig enn å kalle sitt firma for ABC Service. Etter dette ble det stadig mange nye selskaper. Noen startet fra bunnen, andre ble kjøpt opp da de passet inn i konseptet.

 

Ekte mossing

Lewi Solli ble født på Malakoff i Moss i 1959. Han er sønn av Åshild og Odd Solli, og Åshild - hadde - sammen med sin mor nærbutikken på Malakoff. Lewi vokste bokstavelig talt opp med handel og kundeservice, noe som satte preg på hva han skulle drive med resten av livet.

 

Læregutt

Ung og lovende møtte han opp hos Moss Maskinfabrikk AS 1976 for å gjennomføre sin læretid som verktøymaker. Han viste et naturlig talent for dette og da det i tillegg var noe han likte, ja da er det ikke vanskelig å bli god. Etter endt fagprøve vendte han nesen ut i arbeidsmarkedet og fikk jobb som programmerer på CNC-maskin hos Moss Gjerdefabrikk.

 

Ville mer

Dette var ikke nok aktivitet for en ung mann som struttet av arbeidslyst. Han snakket sine sjefer til at det var nok at han var på jobb i fire dager i uken. Stillingen ble da redusert til 80 prosent og den siste ukedagen reiste han rundt i Østfold og solgte verktøy.

Etter en stygg ryggskade, som satte han ut av spill i rundt tre måneder, fikk han stadig nye ideer. Han ruget grundig på disse under sin rekonvalenstid og besluttet så at han skulle starte opp med salg av verktøy på full tid. Dette var i 1987, og firmaet Norwegians Tools AS så dagens lys i mai 1990.

 

Ryddet garasjeplass

Heldigvis hadde familien to garasjer. Den ene ble ryddet og utstyrt med hyller og pakkebord. Varer ble bestilt fra inn og utland og fylt opp i hyllene.

Grete Bakkerud var med helt fra starten, og var et unikum som hadde kunnskap, ro og humør til å ta vare på den daglige driften når Lewi var ute på salg. Leiligheten i andre etasje i hans barndomshjem hadde to store stuer og den ene av disse ble gjort om til kontorplasser.

Året etter ble Inge Søgaard ansatt og ble også opptatt som partner med en del aksjer i firmaet. Inge var en kar med mye kunnskap, og ikke minst med veldig gode forbindelser etter mange år som avdelingsleder på Trio Ving AS.

Med Inge Søgaard kom også Trio Ving AS inn som kunde. Dette viste seg å bli meget verdifullt for Norwegian Tools AS. Trio Ving AS var en av deres viktigste kunder i mange år fremover.

 

Fornuftig oppstart

Tidspunktet for oppstarten i 1990 viste seg å by på mange utfordringer. Markedet var blytungt og salget gikk tregt. Heldigvis var da Trio Ving AS etablert som fast kunde og der opp på Høyda svingte det av omsetningene.

Norwegian Tools AS var med sine tre ansatte fortsatt små sammenlignet med de selskapene man konkurrerte med i markedet. Fordelen som fikk dette lille Malakoff-firmaet gjennom denne trange perioden, var sparsommeligheten og fornuften i alle transaksjoner. De klarte å holde kostnadene nede og hadde arbeidsdager som var langt over det normale. At Lewis hode var på jobb bestandig er vel ingen overdrivelse, men 18 timers arbeid i døgnet var ikke uvanlig.

 

Vokste langsomt

Norwegian Tools AS vokste langsomt og sammen med at markedet forbedret seg. Dette ga resultater og de fant ut at de skulle utvide sitt nedslagsfelt.

Hordaland var på den tiden, og er det fortsatt, et meget spennende marked for Norwegian Tools AS. Der fant de en lokal mann som var villig til å ofre det meste for at salget skulle øke. Roger Tollefsen dukket opp på lønningslistene og med sitt vinnende vesen, fantastiske humør og utrolige salgstalent fikk han virkelig sving på salget der i vest.

 

Så kom Nina

For at Lewi skulle kunne bruke tiden sin ute hos kundene og ikke på, for ham, kjedelige administrative oppgaver snuste han rundt etter en som kunne «ta tak» i driften når han var ute på kundereiser.

Da dukket Nina opp som den reddende engel. Nina Lahn-Johannessen ble ansatt i 1997 og selskapet hadde i 1994 flyttet til romslige lokaler i Kongensgate 37. Nina fikk struktur i administrasjon og resten av apparatet slik at de som var flinkest til å selge varer kunne konsentrere seg om det. Nye hoder kom og gikk. Ikke alle passet inn, men de fleste er på plass ennå. Nina Lahn-Johannessen styrte «butikken» med hard hånd i ni år før hun flyttet til Mallorca sammen med sin kjære Jose. Hun bor fortsatt der og tar smilende imot besøk fra Norge i sin jobb for Ving.

 

Hjelp av pappa Odd

Norwegian Tools AS var nå godt etablert i verktøymarkedet og var hos kundene kjent som en stabil og pålitelig leverandør med en årsomsetning på cirka 15 millioner kroner.

Nå ventet resten av Norge som arena for Lewi, og siden døgnet ikke hadde nok timer og ukene konstant var for korte, var han nødt til å engasjere flere mennesker i apparatet. Akilleshælen i systemet var lenge pakkesystemet og Lewi fikk i mange år hjelp av sin far Odd, som etter pensjon i sin gamle jobb gikk rett over til pakkebordet i Kongensgate. Odd og Lewis onkel Ragnar hadde lenge oppgaver ved pakkebordet og med vareleveranser i nærmiljøet.

 

Nortools AS

Etter dette ble det stadige oppkjøp av selskaper. Noen var konkurrenter som passet inn i konseptet mens andre hadde interessante konsepter som Lewi mente ville komplementere og supplere driften av Norwegian Tools AS.

Firmaet Busch Maskin i Sarpsborg ble kjøpt og navnet ble endret til Det Norske Verktøikompagniet AS. Navnet her ble i år 2000 endret til det noe enklere Nortools AS.

Utviklingen fortsatte i positiv retning og arbeidsmengden krevde flere hender. Etter litt søken omkring fant Lewi en spennende mann i Ronnie Jenssen. Han ble ansatt, samtidig som Nortools AS ble flyttet til Jernbanegata 3 som da hadde blitt ervervet privat av Lewi.

Ronnie Jenssen og Nortools AS ble da etablert der og de fikk satsningsområde på spennverktøy samt høykvalitets måleverktøy. Dette skulle da supplere og fylle et område som Norwegians Tolls AS ikke hadde i sin produktportefølje.

 

Jersin AS

Selskapet Jersin AS ble kjøpt opp og varespekteret som i hovedsak besto av forbruksprodukter til verktøymakerproduksjonen, ble lagt til Norwegians Tools AS.

Selskapene hadde da i 2005 flyttet til Osloveien 64. Disse ble ervervet i 2006 og både Norwegians Tools AS og Nortools AS hadde nå flyttet dit. Lokalene i Kongensgate hadde etterhvert blitt så trangbodde at det var håpløst å kunne drive noen form for effektiv virksomhet der. Jernbanegata 3 som var eiet av Lewi privat ble da benyttet til fjernlager og møterom.

Det var jo da beleilig at Jersin AS kom inn i bildet. Dette selskapet ble omgjort til et rent eiendomsselskap og fikk da Osloveien 64 og siden også Osloveien 66 samt en firmahytte på Hafjell lagt til i sin portefølje.

Hytta på Hafjell er et populært tilbud til ansatte i alle selskapene som hører inn under den samme paraplyen.

 

Private eiendommer

Vi har nevnt Jernbanegata 3 som Lewi kjøpte privat. Den er fremdeles i hans eie, mens en del andre eiendommer har blitt ervervet for så å bli solgt videre. Jernbanegata 3 og Jeløygata 8 er i Lewis eie, og blir leiet ut til egne og andre firmaer. Hans private hytte på Hafjell og en koselig leilighet i St. Maxim er ferie og avslapningsmulighetene som han og hele hans familie har stor glede av.

 

Hobby?

Lewi Solli har to barn og etter hva han sier selv – to herlige barnebarn. Han har vært gift, og er i dag samboer. Han har roet seg noe – sier han selv, mens resten av hans nære familie bare rister svakt på hodet. Med så mange flinke og betrodde medarbeidere var det etter hvert litt i kortene at han skulle trappe litt ned. Hva gjør den mannen da?

Han mente at det var på tide med noen hobbyer, så da kjøpte han likegodt tre puber i Moss.

 

Øre Kro

Hans nye hjertebarn er vel Øre Villa Kro AS, Den kjøpte han i 2014 og møtte på en del uforutsette vanskeligheter som kanskje hadde satt folk med mindre pågangsmot enn Lewi litt tilbake. Han fikk med seg sin samboer Monica og sammen krommet de nakken og gikk løs på utfordringene som ble kastet deres vei. Resultatet er rett og slett enestående. Fra å være en pub på vei ut, har de snudd trenden til en pub som tjener penger og for tiden er en av byens mest populære utesteder.

- Kroa har meget flinke folk - sier Lewi - så her er det ikke helt nødvendig å være tilstede hver dag. De kan dette bedre enn meg - smiler han lurt.

 

Pensjonist

Når man har passert seksti år og lagt ned så vanvittig mye arbeid gjennom 35 år, er det vel lov å tenke på pensjonisttiden. Jooo….. det tenkte nok Lewi også. Så nå har han etablert en netthandel som etter hvert skal serve alle skolene som utdanner elever innenfor verktøybransjen. Dette kan han håndtere fra sin lille hule i Frankrike bare han finner noen som kan pakke varer – så da er vi vel der igjen. Ved pakkebordet.

For mer informasjon se: http://09070.com/

Kilde: Norwegian Tools

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093