23948sdkhjf

EnergyX er klar for cobotalderen

Ålgårdbedriften EnergyX er mest kjent for sin utvikling og produksjon av løsninger til oljeindustrien. Men, det blir en del andre oppdrag i verkstedet også, og da er tiden moden for robotisering.

 

For å styrke seg i den knallharde globale, og ikke minst lokale, konkurransen må industribedriftene finne måter å være lønnsomme på. En av dem er gjennom automatisering.

 

Totalleverandør

EnergyX, tidligere Ålgård CNC og enda tidligere Bakke Oil Tools, utvikler og fremstiller innovative løsninger til oljenæringen.

- Som leverandør av totalløsninger tilbyr vi et komplett utvalg av tjenester, inkludert prosjektering, design, produksjon, maskinering og interne testanlegg. Vi fokuserer på høy kvalitet og kort ledetid for å gi best mulig service til våre kunder, forteller Geir Rune Hodne, salg og testansvarlig hos EnergyX AS.

Selv om mye av det som går gjennom fabrikken er egenutviklet blir det også en god del leieproduksjon.

- Vi har jo fantastiske fagfolk og topp maskinpark, og så har vi et godt rykte, og da får vi også mange spennende oppdrag innen leieproduksjon. Noe som leder til behov for å automatisere, sier Hodne.

 

Samarbeidende robot er tingen!

De fleste ordrene som fremstilles i verkstedet er typiske stykkordre, men det kommer også noen serier.

- Vanligvis får vi i oppdrag å lage svært komplekse og kompliserte komponenter i eksotiske legeringer. Disse må vi håndtere manuelt. Men, det drypper også inn mindre serier som vi med letthet kan automatisere, spesielt med vår nye robot (cobot) «Astrid». Geir Rune smiler bredt.

Hvorfor velger dere denne løsningen?

- Vel, nå er det relativt krevende å få tak i gode fagfolk til industrien. Så vi velger å sette denne coboten til å mate inn og ut av en dreiebenk så ofte som vi kan. Dermed kan våre dyktige medarbeidere benytte sin tid til noe mer verdiskapende enn å løfte komponenter inn og ut av dreiemaskinen. Siden løsningen er fleksibel kan vi velge å operere maskinen manuelt når som helst, svarer Hodne.

 

Valgte lokal leverandør

Til å hjelpe seg inn i cobotalderen valgte EnergyX å samarbeide med den lokale cobotspesialisten Imperietek AS. Dette er et firma med entusiaster med tung faglig bakgrunn innen automasjon.

- Vi har sett på hvordan denne gjengen jobber og hva de får til, og er veldig fornøyd med hva de har gjort for oss, uttaler Geir Rune Hodne.

- For oss er det en fin utfordring å bistå en så teknologitung bedrift som EnergyX. Her finner vi fagfolk med høy kompetanse som stiller de rette spørsmålene. Da må vi skjerpe oss og sammen finner vi gode løsninger, sier Joar Kleiveland, daglig leder i Imperietek AS.

Resultatet av samarbeidet er basert på Imperieteks egenutviklede cobotløsning.

- Vårt patentsøkte bord, som vi kaller «Easy CNC», danner fundamentet i det meste av det vi gjør med cobotarm som betjener eksempelvis en CNC-maskin, men også ved robotisert sveising. Bordet veier over 500 kilo og rommer foruten cobotarm, også all infrastruktur som coboten behøver, eksempelvis datamaskiner, operatørpanel og kabler. Vi leverer en nøkkelferdig løsning tilpasset hver enkelt kunde, forklarer Kleiveland mens han viser hvor lett det hele lar seg programmere og betjene.

- Her lager du et inn- og utlastingsprogram på fem minutter. Vil du, kan du lett flytte hele cobotløsningen med en jekketralle, kommenterer han.

 

Tar seg god tid

Planen er at både en erfaren operatør og en lærling skal gjøre seg kjent med cobotløsningen. Senere ønsker man å la alle som er interessert få lære seg å bruke løsningen.

- Til å begynne med var det noe skepsis i verkstedet, dels på grunn av dårlig rykte til de klassiske industrirobotene, som krever både fysisk skjerming og komplisert programmering, men med denne coboten har vi også andre muligheter, sier Hodne, som ser for seg flere roboter i fremtiden:

- Vi ønsker ikke å presse teknologi på noen av våre medarbeidere, men heller få aksept for at en samarbeidende robot ikke representerer noen trussel for noens arbeidsplass, tvert imot. Ved å benytte coboten så mye som mulig får vi økt oppetid på den maskinen den betjener samtidig som vi utnytter våre medarbeideres kompetanse på best mulig måte når de er på jobb. Når de går hjem kan vi sette coboten til å betjene dreiebenken. Jeg tror vi kommer til å anskaffe flere coboter etter hvert, men det viktigste nå er å bli kjent med teknologien, finne beste utnyttelsespotensial og senere finne kreative måter å fortsette robotiseringen på.

 

For mer informasjon se: www.energyx.no og www.imperietek.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062