Dystert i Europa, blandet utvikling i valutakursene
Euroen har som en følge av dette svekket seg ytterligere, både mot norske kroner og en rekke andre valutaer. NOK har derimot svekket seg mot dollar og pund, som er gunstig for den delen av eksportrettet industri som selger i disse valutaene. Hydro la frem svake tall for 2. kvartal for noen dager siden, dog bedre enn analytikerne hadde forventet. En
gjennomgående lav aluminiumpris, labert marked for mange av produktene og høyere kostnader i Brasil er hovedårsakene til underskuddet. Også Outokumpu presenterte negative tall for 2. kvartal og spådde et meget svakt annet halvår for rustbestandige materialer.
Sverige i fremgangPMI-rapporter fra de viktige markedene rundt om i verden viser svak utvikling i økonomien. Ett av de få unntakene som er viktig for norsk industri er Sverige som viste en gledelig fremgang i juli. Flere av industrimetallene (utenom kobber og bly) korrigerte litt ned på LME i juli, men justert for en sterkere dollar gjorde det ikke så store utslag i norske
kroner. Gjennomsnittlig dollar i juli var 6,07 NOK. Kobberprisen økte med nesten 1,50 kr/kg i forhold til gjennomsnittet for juni. Det ventes flere viktige tall fra Kina denne uken som vil gi status på industrien og markedet for stål og metaller der.
God tilgang på rustfrittDet er ferietid og ikke så mange impulser fra produsentene av halvfabrikata. Det er fortsatt laber etterspørsel på mange av produktene i Europa. SAPA meldte om en nedgang på ekstruderte profiler på 10 prosent i Europa, størstedelen i Spania og Italia. I Norge meldes markedet å være stabilt mot fjoråret. På plater/bånd er situasjonen en annen med leveringstider i oktober. På rustbestandige plater er det korte leveringstider og god tilgang på materialer. Noen unntak finnes på tykkere plater, stangstål i høylegerte kvaliteter og grov bolt har lengre leveringstider. Nedgangen i prisen på nikkel og andre råvarer ga en liten nedgang i legeringstillegg fra 1. august. Prisavtaler på kobber justeres med økningen i gjennomsnittsprisen fra juni til juli på 1,43kr/kg.
Skrotprisen på stål fra Imatra gikk ned 2030.- kr/tonn til 1870.- NOK/tonn for varmvalset stål.
Har du spørsmål til Thomas Engen kontakt ham på: Thomas.Engen@astrup.no