23948sdkhjf

Osterøy blir nasjonal testarena for robotteknologi

Kompetansesentret for Robotteknologi har vunnet fram i en stor, landsdekkende konkurranse. Nå blir Osterøy et nasjonalt testsenter for robotteknologi og skal løfte teknologikompetansen til norske bedrifter.

Det er det statlige foretaket Sive – Selskapet for industrivekst, som har utnevnt Industriutvikling Vest og Kompetansesentret for Robotteknologi (KORT) til en såkalt katapultnode – et nasjonalt testsenter – for bruk av robotteknologi. KORT og de lokale industribedriftene som er med i sentret, har til sammen 120 roboter i bruk og er kjent for sin unike spisskompetanse på robotisering og automatisering. Det var dette som gjorde at KORT vant fram i sterk konkurranse med 22 andre søkere, og ble utnevnt som en av åtte nye katapultnodar for omstilling og innovasjon i Norge, og den eneste nye testarenaen på Vestlandet.

– Det er viktig at norske bedrifter har god tilgang til kompetanse og gode testfasiliteter for å sikre konkurransekraft og bærekraftig utvikling. Derfor er de nye katapultnodane gledelig nytt for bedrifter over hele Norge, sier næringsminister Cecilie Myrseth om tildelingen.

Tungvekter innen robotteknologi

Testarenaen på Osterøy skal bidra til å løfte teknologikompetansen til norske bedrifter, og styrke forsknings- og utdannelsesinstitusjoner og innovasjonsaktører med ny kunnskap om bruk av robotteknologi i vareproduserende industri. Her kan små og mellomstore bedrifter komme for å lære om bruk av robotteknologi, drive innovasjon og teste produksjon av varer med hjelp av roboter, for å automatisere og effektivisere sine produksjonsprosesser.

– For spesielt små og mellomstore bedrifter er det en utfordring å finne kostnadseffektive automatiseringsløsninger, spesielt i produksjon av mindre volum. Mange har også begrenset ressurser til å drive innovasjon og mangler tilgang til testfasiliteter. På Osterøy har vi kompetansen, teknologien, og utstyret til å hjelpe dem, sier leder i Kompetansesentret for Robotteknologi og testarenaen på Osterøy, Vidar Tufteland.

Bak KORT står de fem største industribedriftene på Osterøy; LOBAS, Mjøs Metallvarefabrikk, K. Lerøy Metallindustri, Tysse og Gunnebo Anja Industrier. Også Osterøy Utvikling og inkubatoren Industriutvikling Vest er partnere i nystiftede Kompetansesentret for Robotteknologi AS, som nå har vokst fra et prosjekt til et selskap. Det er disse aktørene, i tillegg til Høgskolen på Vestlandet, som skal bidra inn i katapultnodene.

Avgjørende for konkurransekraft

Å effektivisere og automatisere ved hjelp av robotteknologi og kunstig intelligens er helt avgjørende for at norske bedrifter skal beholde konkurransekraft i et internasjonalt marked med stadig høyere krav til bærekraftige løsninger og produkt. Og ifølge Abelias omstillingsbarometer, som ble lagt fram i august, haster det med å akselerere denne satsingen. Barometret viser at Norge sakker akterut på bruken av robotteknologi sammenlignet med andre land. Osterøy ligger derimot langt fremme i å ta i bruk denne teknologien.

På Osterøy har de største industribedriftene tatt stadig gjentatte markedsandeler i takt med systematisk automatisering og effektivisering.

– Vi har hatt en kraftig produktivitetsvekst som følge av robotisering de siste årene. Vi ser også at antallet ansatte og roboter følger hverandre parallelt. Det viser at vi skaper nye, spennende arbeidsplasser, samtidig som vi holder oss konkurransedyktige ved å ta i bruk roboter og ny teknologi, sier daglig leder Jørn Jacobsen i Lobas.

Nasjonalt sentrum for robotteknologi

Foruten å ta samfunnsansvar og bidra til verdiskaping og grønn omstilling, er motivasjonen for teknologimiljøet på Osterøy å bli et nasjonalt sentrum for robotteknologi og tilføre enda mer kompetanse.

– Vi skal samarbeide tett med hovedkatapulten for produksjonsteknologi i Raufoss og testarenaen for systemteknologi og integrering av verdikjeder i Kongsberg. Sammen skal vi danne et landslag innen produksjonsteknologi og robotisering, sier Tufteland.

Ordfører Lars Fjeldstad har stor tro på at statusen som en nasjonal testarena vil få positive ringvirkninger for Osterøy.

– Dette er svært gode nyheter for Osterøy og hele vestlandregionen. Å bli et teknologisk knutepunkt vil bidra til å styrke næringslivet, utdannelsestilbudet på Osterøy videregående skole og rekruttering av arbeidskraft for fremtiden. Det vil også styrke omdømmet og synligheten til vår flotte vestlandkommune, sier han.

Kilde: Kompetansesentret for Robotteknologi

For mer informasjon se: www.robotkompetanse.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062