23948sdkhjf

LOCAT3D med Norges første B2B-portal for 3D-printing

Under slagordet “Find your 3D partner” har det nystartede selskapet LOCAT3D utviklet en digital plattform for å lokalisere og tilgjengeliggjøre tjenester innen additiv produksjon, også kalt 3D-printing, i det norske markedet. Nå er plattformen i bruk av flere i en testversjon.

 

Maskinregisteret møter de to gründerne Thomas Bentzen og Sten Aksel Jensen på deres kontor i Mo i Rana. De har det hektisk med å få på plass en beta-versjon, skaffe midler og finne samarbeidspartnere til LOCAT3D (uttales Located) – en deling- og samhandlingsplattform for verdikjeden innen 3D-print.

 

Bedre tilgjengelighet

Hva vil dere oppnå med dette initiativet?

- Våre markedsundersøkelser har vist at det er mange som ikke vet hvor de kan henvende seg for å kjøpe tjenester innen 3D-printing. Utfordringen forsterkes av at majoriteten av de med ledig 3D-kapasitet ofte er knyttet til en annen type virksomhet, og den ledige kapasiteten blir dermed stående ukjent for andre. Samtidig ser vi hos LOCAT3D at det er stadig flere som etablerer virksomhet med ulike 3D-tjenester, men som mangler en god markedsplass for å tilby disse, svarer Sten Aksel Jensen, bærekraft- og markedsansvarlig, samt medgründer.

 

Hva kan LOCAT3D bidra med?

- Vårt mål er å levere den mest funksjonelle samhandlingsplattformen for bruk av tjenester innen 3D-skanning, 3D-design, 3D-printing og CNC-maskinering i proff-markedet. LOCAT3D vil gi plattformens leverandører forbedret lønnsomhet på sine investeringer, samtidig som de forenkler tilgjengeligheten av tjenestene for potensielle kjøpere. Slik bidrar vår plattform til at flere velger denne mer bærekraftige tilvirkningsmetoden, svarer Thomas Bentzen, daglig leder og medgründer.

 

Samlende markedsplass

- Vi har en unik tilnærming til industriell produksjon ved å tilby en innovativ plattform som knytter sammen aktører innen additiv produksjon på tvers av bransjer, fortsetter Thomas.

3D-printing benyttes i svært mange bransjer som helse, bygg, forsvar, bil, fly, maritim sektor og i den generelle industrien i mange ulike materialer. Nå skal alle få ett sted å samhandle.

- Ja, LOCAT3D fungerer som en samhandlingsplattform for industrien, som legger til rette for korte ledetider, lokal verdiskapning og økt samhandling mellom ulike industrier. Gjennom plattformen vil tilbydere og kunder kunne få tilgang til kunnskap og kapasitet innen 3D-printing for fremstilling av eksempelvis kritiske reservedeler på rekordtid, sier Thomas og legger til:

- Forstyrrelser i forsyningskjeder har bidratt til kostnadsvekst og økt bevissthet rundt leverandørrisiko for de fleste bedrifter. Enkel digital samhandling og 3D-teknologi kan redusere disse utfordringene, mener Thomas.

 

Full fart

De to herrene fra Nordland har fått god respons på sin teknologisatsing. Støtte har de fått fra blant andre Innovasjon Norge, Microsoft Startup, Norinnova, KUPA, Kunnskapsparken Helgeland, ProTromsø, CMS Kluge med flere. Selskapet har vært utvalgt til deltaker i Arctic Accelerator i 2023 og er nå videre i Scaleup IX ledet av NorInnova og Olympiatoppen. Selskapet har også et imponerende Advisory Board med blant annet Norsk Titanium, Norwegian AM og nylig utvidet med mange flere.

For tiden deltar LOCAT3D i et EU konsortium hvor de ble invitert med etter å ha presentert plattformen til flere industrielle forskere og selskaper internasjonalt. De jobber sammen mot et samlet tilskudd på syv millioner EUR i et EU Horizion program, hvor målet til LOCAT3D er å bidra til bærekraftsløsninger for å gi plattformens brukere økte insentiver til å velge additive produksjonsmetoder.

Med seg på laget har de nylig fått finske Aleksi Ukkola som produktansvarlig og medeier. Ukkola har bakgrunn fra blant annet engineering og prosjektledelse hos finske SWECO, og underviser også ved universitetet i Vasa innen informasjons- og kommunikasjonsteknologi, samt digitalisering av industrien. Han jobber fra Oulu i Finland hvor det er mange aktuelle kapasiteter som kan tilbys over plattformen, og bidra til økt handel mellom de nordiske landene.

Teamet består i dag også av Fredrik Bentzen som teknisk ansvarlig og Celina Skjolde som ansvarlig for kommunikasjon og sosiale medier.

- Vi har også på plass en rekke samarbeidspartnere innen norsk 3D-industri og er medlemmer av Arctic Cluster Team. Nylig signerte vi også avtale med Kongsberg Innovasjon og Kongsberg Technology Cluster som vil bli en utmerket samarbeidspartner. Interessen for LOCAT3D er veldig inspirerende. Vi er blant annet invitert til å presentere plattformen på årskongressen til Norges Støperitekniske forening i slutten av mai (se program), samt hos NBF, Numerisk Bruker Forening, sitt Brukermøte i begynnelsen av juni (se program). I tillegg er vi kontaktet av noen større utenlandske selskaper som ønsker å tilby sine løsninger til plattformens tjenestetilbydere. Så det er bokstavelig full fart om dagen, forteller Thomas.

 

Stort potensial

LOCAT3D-plattformen preges av brukervennlighet. Den gir 3D-designere og ingeniører muligheter til å aktivt bistå andre brukere, samtidig som de kan generere modeller for generell nedlasting på bestilling.

- LOCAT3D skal være førstevalget for eiere av relevante 3D-tjenester som vil selge sin ledige kapasitet. Primært finnes disse i dag hos større bedrifter innen industridesign og produktdesign, i bransjens vedlikeholdsmiljøer, samt hos et økende antall leverandører av 3D-printing og eksempelvis maskinering, forklarer Sten Aksel, og fortsetter:

- De som ønsker å søke etter slike tjenester via LOCAT3D vil være fagmiljøer med færre ansatte, som designere og arkitekter, ingeniørbedrifter tilknyttet verkstedbransjen samt større industribedrifter med utilstrekkelig egenkapasitet, eller av andre grunner behov for ekstern produksjonskapasitet.

Store og kostbare delelager med lav omsetningshastighet i offshore og landbasert industri kan erstattes av digitaliserte 3D-tegninger og «printing on demand», og her finnes allerede flere tilbydere.

- Dette utgjør et betydelig økende potensial for LOCAT3D, mener Sten Aksel.

Ifølge de to herrene er det en høy andel 3D-printere i det profesjonelle markedet som har lav utnyttelsesgrad, samtidig som det er ressurskrevende å selge ledig kapasitet utover egen produksjon til andre næringer av flere årsaker. Her skal LOCAT3D være en brobygger.

- For mange brukere av additiv produksjon er bruksfrekvensen for liten til å rettferdiggjøre investeringer i 3D-teknologi og ekspertise. Å finne og leie slik kapasitet er ofte krevende, spesielt når overskuddskapasitet på maskiner ikke annonseres i markedet. Lett administrert utleie med operatør vil kunne gjøre relativt tunge investeringer i additivt produksjonsutstyr mer lønnsomt, sier Thomas.

 

Positiv interesse

For å gjøre møtet med Maskinregisteret til noe mer enn et kontorbesøk vil Thomas og Sten Aksel ta turen innom en potensiell tilbyder. Vi besøker en produksjonsbedrift i industribyen Mo i Rana. Her utføres det flere typer industriprosesser innen metallbearbeiding, enkelte av dem er bedriften alene om å tilby i regionen.

Thomas og Sten Aksel viser frem LOCAT3D-plattformen på en stor skjerm og bedriftslederen nikker positivt til å bli en tilbyder på plattformen.

 

Søker tilbydere

LOCAT3D-plattformen er allerede i bruk som beta-versjon. Nå ønskes flere tilbydere til plattformen.

 

- Vi ser etter eiere av 3D-skanningsutstyr. Det kan være teknologi som eksempelvis LIDAR-baserte 3D-skannere, stereoskopiske kameraer, strukturerte lysskannere, fotogrammetriske systemer og mobile 3D-skanningsapplikasjoner, sier Thomas.

Innenfor 3D-design ønskes tilbydere av 3D-design og engineering gjennom eksempelvis bruk av AutoCAD, SolidWorks, Fusion 360, Rhino 3D, Blender, Autodesk Inventor, SketchUp, Tinkercad og andre.

Naturligvis søker LOCAT3D etter eiere av 3D-printutstyr innen mange ulike teknologier, type; FDM (Fused Deposition Modeling), SLA (stereolitografi), SLS-printere, DLP (Digital Light Processing), MJF-printere (MultiJet Fusion), PolyJet, DMLS/SLM (Direct Metal Laser Sintering/Selective Laser Melting) og andre aktuelle teknologier.

Det er også behov for tilbydere av CNC-maskinering, laserskjæring, CNC-rutere, CNC-graveringsmaskiner og andre bearbeidingsprosesser. Det samme gjelder etterbearbeiding type; sliping, sandblåsing, polering, lakkering, gravering, kjemisk behandling, høyglans etterbehandling og metallisering.

- Det er nesten bare fantasien som setter begrensninger for teknologier og prosesser som kan tilbys gjennom LOCAT3D, så her er det bare å melde seg, inviterer Thomas.

 

For mer informasjon se: www.locat3d.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172