UniMek med ny Mazak
Produksjonsoptimalisering hos maskineringsbedriften UniMek AS på Bryne resulterte i innkjøp av en ny Mazak Integrex i250HS. Nå er planen å robotisere den.
Det sviver godt i maskinene hos UniMek på Bryne. For å møte kapasitetsbehovene har bedriften jevnt og trutt investert i nye maskiner og jobber kontinuerlig med produktivitetsforbedring. Et av grepene man har tatt er å optimalisere produksjonen ved å samle så mange jobber som mulig innenfor en type komponenter, som har mer eller mindre samme fysiske størrelse, på færrest mulig maskiner og dermed øke produktiviteten.
«Alt på en maskin»
- Vår produksjon består av alt fra prototyper, enkeltdeler, små- og mellomstore serier til produktutvikling i lag med kunden. For å effektivisere har vi gått gjennom ordremassen og ser at vi ofte setter ut jobber til forskjellige maskiner, noe som gir flere omstillinger, forklarer Endre Refsnes, ansvarlig for CAM, CNC og IT hos UniMek AS.
- Vi oppdaget at vi kunne dele inn ordre med relativt like fysiske mål i grupper og så velge å sette jobbene ut til maskiner som passer det geometriske volumet til komponentene. Ideen er at vi kan benytte samme chuckstørrelse på maskinen til alle komponentene og få raskere omstilling. Da fant vi ut at vi kunne hente ordre fra tre eksisterende maskiner og tildele disse til en nylig investert maskin, fortsetter Refsnes.
Han sier det var naturlig å fortsette med Mazak fordi bedriften kun har maskiner fra denne produsenten.
Skal robotisere
Valget falt på maskinmodellen Integrex i250HS med subspindel.
- Det krever litt ekstra planlegging å utnytte subspindel, men så er jo også målet å planlegge mer og få maksimal effektivitet i hver maskin, sier Tord Lande, maskinoperatør hos UniMek.
Han viser hvordan bedriften har tatt i bruk programvaren Ignos Keep som er en frittstående applikasjon i ignos.io-suiten. Denne lar maskinoperatører eller programmerere enkelt samle inn relevant data og informasjon om enhver produksjonskjøring for enhver maskin.
- Sammen med Smooth, CNC-styringen til Mazak, får vi raskere omstilling og mer effektiv produksjon, forteller Lande.
- Mens vi kartlegger forbedringspotensialene planlegger vi samtidig for å robotisere den nye maskinen, så kanskje du må komme på besøk igjen, inviterer Endre Refnes.
For mer informasjon se: www.unimek.no og www.ravema.no