23948sdkhjf

Refleksjoner fra Nasjonal Konferanse for Additive Manufacturing 2023

 Den 21. og 22. mars i år ble det avholdt Nasjonal Konferanse for Additive Manufacturing (NCAM) i Trondheim i regi av Norwegian AM Cluster. SINTEF og NTNU var verter, og Mechatronics Innovation Lab - MIL var blant selskapene som hadde ansvaret med å sette sammen et givende og interessant program.

 

Det var knyttet stor spenning til hvordan AM hadde beveget seg det siste året og hvor stor interessen ville være, og vi ble ikke skuffet: 169 deltakere møtte opp!

Det blir veldig vanskelig å gi et helhetlig sammendrag av hva som beveger seg i Norges AM-verden, men nedenfor er noen punkter fra konferansen som er verdt å merke seg.

 

Vi forsker ikke lenger på basisegenskaper

Forstå oss rett – det forskes fortsatt mye på AM, men hva det forskes på har endret seg. Det forskes ikke lenger på «om AM er bra nok», om produktene blir sterke nok, eller om det blir høy nok tetthet i materialet. Slike temaer er rett og slett ikke interessant lenger – det er blitt bevist utallige ganger at AM er mer enn godt nok til å bli industrialisert i dag.

Det som derimot blir forsket på er hvordan de unike mulighetene AM byr på kan bli utnyttet enda bedre. For eksempel – hvordan kan man printe to forskjellige materialsammensetninger på samme komponent, slik at den blir sterk og stiv ett sted, og lett og myk et annet sted?

 

Norge bør begynne å ta produksjonen hjem igjen - og mer til

MIL ønsker at Norge produserer flere produkter lokalt – og vi mener AM er et av de viktigste verktøyene for å få dette til. Teknologien krever høy kompetanse men lite arbeidskraft – perfekt! I løpet av konferansen fikk vi nok et godt argument som taler vår sak.

Mirco Peron fra NTNU presenterte arbeid og refleksjoner rundt når man skal velge AM i forhold til andre produksjonsmetoder, og hvor du skal bestille komponentene fra i forhold til hvor de skal benyttes. I denne sammenheng viste han et veldig interessant kart over CO2-intensiteten til energimiksen til landene i verden, og i Norge er vi heldige som har mye vannkraft som gir oss veldig lav CO2-intensitet. Hva betyr dette?

Dette betyr at dersom vi velger å produsere lokalt, så vil vi ikke bare spare CO2 knyttet til transport av varen, men også knyttet til energien som brukes i selve produksjonen. Og det stopper ikke der: Mirco presenterte hvordan det, i et CO2-perspektiv, i flere tilfeller vil lønne seg å produsere komponenter i Norge, for så å sende de ut av landet dit de skal benyttes.

Kort og godt – det er ikke bare på tide å ta produksjonen «hjem» igjen, men det er på tide å bygge opp produksjonen vår generelt!

 

Nå går toget, blir du med?

Entusiasmen under konferansen var elektrisk, og det var tydelig at AM er et tema som store firmaer setter høyt på agendaen, noe som ble tydelig gjennom presentasjonene til Equinor, Wilhelmsen, Vår Energi, Oslo Universitetssykehus, med flere.

Og dette er ikke en hype, for hypen har allerede vært. Vi står ikke igjen med de tidligere misoppfatningene om at AM er «bare å trykke på en knapp», eller at det vil ta over all produksjon. Vi står med en sunn forståelse av at dette er et fagfelt som krever kompetansebygging, men som har et enormt potensial for Norge dersom vi gjør det riktig.

Toget går nå. Ta kontakt med oss så skaffer vi deg en billett.

 

For mer informasjon se: www.norwegianam.no og www.mil-as.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095