Alfa Laval først med TruPrint 5000
Det svenske industrikonsernet Alfa Laval er kjent for sine mange pågående utviklingsprosjekter. I Eskilstuna har de valgt å bygge videre på investeringene i additiv produksjon og startet AMTC – Additive Manufacturing Technology Center.
Alfa Lavals innovative teknologier brukes til å rense, foredle og gjenbruke materialer og naturressurser. De bidrar til forbedret energieffektivitet og varmegjenvinning, forbedret vannbehandling og reduserte utslipp. Større separatorer produseres i Eskilstuna og siden 2020 har også Additive Manufacturing Technology Center vært lokalisert der. AMTC er på sin side en del av et utviklingsprogram kalt ECT - Emerging Core Technologies.
- Vi har startet dette innenfor driftsutviklingsavdelingen og det består av to områder. Den ene er AM – additiv produksjon - og den andre er avansert robotikk, sier Andreas Bergman, ansvarlig for ECT.
Startet med testing
Alfa Laval hadde sett på AM-teknologi i flere år allerede før oppstarten av AMTC, og er involvert i flere eksterne utviklingsprosjekter for blant annet ulike universiteter. De har imidlertid ikke hatt noe eget AM-utstyr.
- Vi har sett over alle AM-teknologier, sier Andreas, og fortsetter:
- Hele tiden har vi sett potensialet i teknologien og var overbevist om at den kan bringe mye til selskapet. På det første stadiet hadde vi ingen konkrete produkter eller volumer for AM-produksjon, men så at det var dette vi skulle fokusere på i fremtiden.
Med den innsikten bestemte man seg for å begynne å teste 3D-printteknologien med pulversengutstyr ved AMTC i Eskilstuna med mål om å bli virkelig god på det.
Satset på Trumpf
- Det var 3D-printteknologien vi så ville passe gruppen best, sier Andreas. Valget av maskin falt på Trumpfs TruPrint 5000 - en høyproduktiv pulversengmaskin med multilaserteknologi for industriell serieproduksjon. Her var de de første i Sverige som investerte i en slik.
- Den har akkurat det vi ser etter, med den store fordelen at du kan klare pulverhåndteringen på siden. Det øker definitivt produktiviteten når en ny jobb kan startes med en gang, og på lang sikt er serieproduksjon det vi streber etter, sier Andreas.
Vil være best
Fokuset for AMTC er å kunne tilby full kompetanse innen teknologi for resten av konsernet. Dette inkluderer ikke bare produksjon, men alt om teknologi og design for AM. Helt fra starten har målet vært at AMTC skal beherske 3D-printteknologien og maskinen helt ned til minste detalj – fra konstruksjon og design, til pulver og å kjøre maskinen på best mulig måte. Med andre ord helheten for å kunne levere det absolutt beste sluttresultatet.
- Det trengs utvidet kunnskap på dette området. Det er komplekst og man må vite hva man gjør for å få perfekt kvalitet. Vi analyserer utfordringene vi møter og fordelene og effektene vi ser av ulike tester fordi vi ønsker å kunne være både intern konsulentressurs, produsent og også kunne lære opp designere i AM, forklarer Andreas.
Stort potensial
Det som produseres i dag i TruPrint 5000 er alt fra prototyper, komponenter til egen maskinpark og reservedeler til Alfa Lavals produkter innenfor hovedteknologiene varmeveksling, væskehåndtering og separasjon. Det å raskt kunne skaffe reservedeler og prototyper er en stor fordel for hele konsernet, for eksempel i utviklingsprosjekter hvor ledetid er en kritisk faktor.
– Det meste av reservedelene er levert til separatorer, sier Andreas, og det var også det området vi så potensial i helt fra starten. Det er noen komplekse artikler i rustfritt stål, for eksempel, som ikke er tilgjengelige for mange.
Fleksibel maskin
Med TruPrint 5000 kan du nå produsere komponenter som ikke ville vært mulig å produsere like godt på andre måter. Maskinen kommer også med et meget brukervennlig system og godt arbeidsmiljø takket være lukket utstyr med pulverhåndteringen utenfor.
- Vi synes det er veldig fordelaktig å kunne kontrollere valget av metallpulver. Maskinen har stor fleksibilitet totalt sett og basert på produktivitet og størrelse på detaljer vi må håndtere, var TruPrint 5000 perfekt for oss. Så vi har også ønsket det nyeste og noe å kunne vokse i. Vi er veldig fornøyde med det vi har, forteller Andreas.
I dag er det en hovedoperatør for maskinen på AMTC og et par ansatte til i konsernet kan kjøre den ved behov.
- Senteret har virkelig blomstret de siste seks månedene og i dag er vi akkurat AM-huben i gruppen vi var. sikter til, sier Andreas.
Store ambisjoner
Visjonen er selvfølgelig å kunne utvikle de mest optimale komponentene designet eksklusivt for AM.
- Kundeverdien bør øke fordi AM kan muliggjøre et design som tidligere ikke var mulig å produsere, og vi har mye interessant på gang her som vi tror på. Da kan det også gå fort når vi først får et par av produkter inn til vi vokser ut av maskinen. Selvfølgelig er AMTCs fortsatte ambisjon å ekspandere enda mer innen AM-teknologi, å bli enda bedre og å presse utviklingen fremover, understreker Andreas Bergman.
For mer informasjon se: www.trumpf.com og www.pantronic.no
Kilde: Trumpf