23948sdkhjf

Additech med store AM-investeringer

Den siste tiden har Additech gjort store investeringer innenfor additiv produksjon. Bergensbedriften har fire metallprintere og en rekke polymerprintere. Nylig kom en ny Roboze Argo 500 inn døren. Da skulle det meste være på plass, for nå.

 

Da Maskinregisteret sist besøkte Additech fortalte daglig leder Anders Helland om store ambisjoner for additiv produksjon i Norge. Nå som virksomheten er flyttet til Marineholmen i Bergen har han holdt ord om ambisjonene. Det har blitt flere medarbeidere, nå ni ansatte, og flere maskininvesteringer å skrive «hjem» om.

 

Bevegelse i markedet

Under vårt første besøk, for tre år siden, var det allerede på plass en DMG MORI Lasertec SLM 30 metallprinter og man hadde den gang begynt å fremstille deler for Equinor.

- Vi var fulle av forventninger, for Equinor var på banen med store vyer, forteller Anders Helland, og fortsetter:

- Det var ikke måte på hvor stort dette skulle bli, altså metallprinting for oljeindustrien. Men, ting tar tid og vi var utålmodige. Nå derimot, i 2023, ser det ut til å være bevegelse i markedet. Både Equinor og andre aktører har begynt å bestille additivt produserte komponenter og da får vi igjen for strevet.

 

Beviser teknologifortreffelighet

At markedet er i bevegelse fikk man en god indikasjon på under den nylig avholdte nasjonale AM-konferansen i Trondheim.

- Vi fikk, i tillegg til flere andre aktører i bransjen, vist frem hva vi holder på med og hvor veien videre går. Det var oppløftende å se at markedet åpner seg, og at ettersom flere fremstillingsprosesser blir beskrevet i NORSOK, så blir det lettere for konstruktører og produsenter å omfavne additiv produksjon, mener Kristoffer Eriksen, markedsansvarlig hos Additech, og legger til:

- At additiv produksjon kan konkurrere ut andre fremstillingsprosesser vet vi, men nå får vi også bevist at vi snakker sant.

Eriksen, som holdt innlegg på AM-konferansen i mars i år, viser frem en såkalt strainer, eller filter i titan.

- Denne komponenten, som er laget for Equinor, ble tatt frem på rekordtid. Den er designet, produsert, sammenstilt og montert på 10 dager, noe som ikke ville vært gjennomførbart med andre fremstillingsmetoder. Til denne typen oppdrag er additiv produksjon fortreffelig, og det er akkurat det vi vil vise markedet, fremholder Eriksen, og legger til:

- Dette oppdraget førte for øvrig til besparelser i millionklassen for oppdragsgiver.

 

Nye maskiner

Eriksen og Helland vil fremsnakke sine AM-teknologier.

- Vi vet ikke om andre aktører i Norge som har like omfattende kapasitet på metall og polymerfremstilling. Vi har tre DMG MORI Lasertec SLM 30, hvorav den nyeste med to lasere, samt en Desktop Metal «binder jetting», alle fire maskinene metallprintere, sier Helland.

- I tillegg til en rekke fiber- og polymermaskiner har vi nettopp installert en ny Roboze polymerprinter av typen Argo 500. Denne kan produsere 500x500x500mm i PEEK, Carbon PEEK og ULTEM, legger Eriksen til.

 

Global aktør

Eriksen har mer på hjertet:

- For å være en foretrukken produsent kreves det solid kompetanse, og den skapes ikke over natten. Vi har holdt på med additiv produksjon i fem år og er kvalifisert for produksjon innen flere bransjeområder. Med hele verdikjeden på huset kan globale kunder komme til oss med alt fra en ide til konkrete applikasjoner, og vi kan levere ferdige produkter av veldig høy kvalitet. Med andre ord, vi konstruerer, designer, produserer og ferdigstiller dokumenterte deler i en mengde metaller og polymerer. Noe du lurer på, kontakt oss inviterer Kristoffer Eriksen.

 

For mer informasjon se: www.additech.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11