23948sdkhjf

3D-printing i Norge: Braksuksess for nasjonal AM-konferanse!

Norwegian Additive Manufacturing Cluster (Norwegian AM) arrangerte 21. og 22. mars i år sin første nasjonale konferanse for additiv produksjon. Samarbeidspartnerne SINTEF og NTNU var også vertskap på sin lokasjon i S.P. Andersens veg 5, i Trondheim. Hele 170 deltakere fikk presentert nyheter, trender og muligheter innen bransjen. «En braksuksess» skal vi tro mange av de fremmøttes kommentarer.

 

Norwegian AM ble etablert i fjor som en følge av et stort behov for å samle en relativt bred bransje som sårt trengte en møteplass og et bransjefokus. At norsk industri ligger en del bak AM-utviklingen i land som Tyskland, Italia, England og Frankrike er kanskje ikke så rart, men vi ligger også litt bak våre nordiske naboland. Stor var derfor gleden da foreningens første konferanse ble åpnet av Alexandra Bech Gjørv, adm. direktør i SINTEF, en stor tilhenger av additiv produksjon.

 

Bredt solid program

Målet for konferansen var å presentere eksempler på bruk av additiv produksjon (AM) i industriell anvendelse. Flere av AM-teknologiene er i ferd med å få fotfeste i Norge i sektorer som helse, forsvar, maritim sektor, vareproduksjon og oljesektoren. Til stede på konferansen deltok aktører fra næringsliv, offentlige institusjoner og akademia. Selskaper som eksempelvis Equinor, Wilhelmsen, Vår Energi, Kongsberg Maritime og Lærdal Medical var blant et 20-talls foredragsholdere som fortalte hvordan de utnytter mulighetene som ligger i additiv produksjon.

Mange forbinder fortsatt additiv produksjon, også kalt 3D-printing, med billige printere for hobbybruk, men i dag er det fullt mulig å «printe» produkter i avanserte materialer, som eksempelvis rustfritt stål, Inconel, titan og karbonforsterket plast.

Det har åpnet for mange nye muligheter: Kirurger ved sykehusene lager kopier av pasientene for å øve seg på operasjoner, og Equinor bygger digitale lagre av reservedeler som de håper skal spare dem for flere hundre millioner kroner i lagerkostnader.

SINTEF og NTNU bidro med innsikt i blant annet anvendelse av ulike teknologier og de fordeler og utfordringer som venter når man skal konstruere og produsere additivt.

For mer utførlig presentasjon av foredragene se: https://www.linkedin.com/company/norwegian-am/ og https://norwegianam.no/nyheter/ 

 

God stemning

Allerede på mandag kveld før konferansen ble det arrangert «Beer & AM» på ØX Tap Room i Trondheim sentrum. Her ble det satt en solid god stemning som holdt seg til konferansens slutt to dager senere.

Av hensyn til de mange utenlandske deltakerne og foredragsholderne ble konferansen holdt på engelsk. Det syntes ikke å sette noen demper på stemningen, som fra første stund var som å se et ekte vårslepp. Ivrige diskusjoner i pausene, bytte av visittkort og kontaktinfo ble avløst av omvisninger i SINTEF sitt 3D-lab. Små rom var rigget til i tilknytning til auditoriet, der konferansen ble holdt, og her var det både utstyrs- og tjenesteleverandører som stilte ut. Det gjorde også SINTEF og NTNU.

Det sosiale høydepunktet var fellesmiddagen på konferansens første dag. Her gikk praten lett, og det har nok ikke vært snakket så mye om additiv produksjon i kongeriket på en dag som akkurat tirsdag 21. mars.

I samtale med relativt mange konferansedeltakere kan undertegnede konkludere med at denne konferansen ble en braksuksess, og det gir optimisme for hele AM-miljøets fremtid i Norge.

 

For mer informasjon se: www.norwegianam.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.134