Problemer med leieforholdene i Norge
Mange klager høylytt i sosiale media om uryddige leiekontrakter og ulovlig drift fra utleierne sin side. Noe må gjøres hvis leietakere skal kunne bo på en trygg måte.
Utleiere driver uryddig virksomhet
Et problem som har dukket opp mange ganger, er at utleiere forsøker å kaste ut leietakerne eller si opp leiekontrakten, uten at de har noen som helst form for lov til det. Noen går til og med så langt at de får bukt med problemet ved å skifte dørlås, selv om de ikke har fått noen godkjennelse fra namsmannen om å kaste ut leietakeren. Dette er ikke bare uryddig virksomhet - det er ulovlig.
Dette fenomenet varierer naturligvis. Vi skal ikke legge alle utleiere under en stol og si at “alle” bør stille seg i skammekroken. De fleste er jo tross alt hyggelige folk som vil det beste for leieboerne sine. Noen ganger må jo også disse folkene kaste ut leieboere hvis de mislykkes i å betale husleie gang på gang. Da er det bare rett å gjøre det.
Bedre leiekontrakter
Ifølge Dagens Næringsliv eksisterer det en ubalanse i maktforholdet mellom utleier og leietaker, siden 72 prosent leier hos en privatperson, og at Husleieloven ikke stabiliserer maktbalansen mellom ikke-profesjonelle utleiere og leietaker.
En måte å løse dette problemet på, er å sette opp en kontrakt som gjensidig binder utleier og leietaker til betingelser som kommer begge partene til gode. Gratis tjenester som Presis Utleie kan fint brukes for å sette opp en leiekontrakt som har vist seg å funke godt.
Husleieloven er ikke tilstrekkelig
I et annet innlegg i Dagens Næringsliv hevder Inger Lise Blyverket og Olav Kasland, direktør og fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, at “Husleieloven må bli en forbrukerlov.” Dette er viktig fordi det da vil gi mer trygghet til leietakere.
Hvis man for eksempel blir utkastet uten forvarsel og må flytte til en ny leilighet, vil dette ofte oppstå som en belastning. Det tar jo mye tid å finne seg en ny bolig, for ikke å snakke om selve flytteprosessen. Man må pakke, frakte, pakke ut, og sortere hvor alt skal være. I tillegg er det dyrt. Folk må være i stand til å vite at når de flytter inn i en leilighet, så er det lover som står mellom utleieren og en plutselig utkastelse.
For å få has på problemene med leieforholdene i Norge vil det altså være sentralt å sette opp tydelige leiekontrakter som er positivt både for utleier og leietaker. Videre bør husleieloven bli en forbrukerlov, slik at man får tilrettelagt for stabilitet i leieforholdet.