23948sdkhjf
Sponsored content

Bærekraftig bruk av plastmaterialer i sportsutstyr

En stor andel av sportsutstyret som er tilgjengelig på markedet inneholder plastmaterialer, noe som er naturlig med tanke på de spesifikke krav som stilles til alt fra joggesko til padlebrett.

Fleksible plastmaterialer har helt enkelt overlegne egenskaper. Samtidig er både leverandører og forbrukere opptatt av gjenbruk og bærekraft – noe som selvfølgelig også gjelder plastmaterialer i sportsutstyr.

Fordeler med plastmaterialer og syntetiske stoffer i sportsutstyr
Innenfor noen produktkategorier er plast det helt dominerende råstoffet i produksjon. Joggesko er kanskje det første eksemplet mange tenker på, men forskjellige brett og våtdrakter er kanskje et enda bedre eksempel. Store leverandører, som Coolsurf – en del av coolsnow, tilbyr et bredt utvalg forskjellige brett, våtdrakter og tilbehør, men alle er laget av plast. Ta en titt på Coolsnow for å se selv. Det er flere grunner til dette:

  • Plast og syntetiske materialer har egenskaper som gjør det mulig å lage brukervennlige og funksjonelle produkter. Det er selvfølgelig mulig å lage et surfebrett av tre, eller en redningsvest av forskjellige naturmaterialer, men det vil ikke nødvendigvis få de egenskapene som forbrukere etterspør. Oppblåsbare padlebrett er et godt eksempel på hvordan plast legger til rette for mer brukervennlige produkter, som igjen gjør det mulig for nye grupper å bruke produktet.
  • Plast gjør det mulig å lage kompakte og lette produkter. Transport av sportsutstyr skjer fortsatt i stor grad med logistikkløsninger som er avhengige av fossilt drivstoff. Det betyr igjen at lettere og mer kompakte produkter bidrar til et samlet lavere klimaavtrykk. Effekten vil selvfølgelig være varierende, men det er viktig å huske på dette. Denne effekten kan sammenlignes med de forskjellige faktorene ved vurdering av emballasje til frukt og grønt, der bruk av emballasje kan redusere svinn.

Større grad av gjenbruk og gjenvinning i fremtiden?
I dag er det hovedsakelig plastemballasje som sorteres av forbrukere, og benyttes i materialgjenvinning. Sportsutstyr i plast, og andre plastprodukter, skal i de aller fleste sammenhenger sorteres som restavfall – eller i en egen kategori med plast. Det er flere grunner til dette, inkludert at gjenvinningsordningen for plastemballasje er laget for akkurat emballasje, i samarbeid med leverandørene av emballasje.

I noen tilfeller vil energigjenvinning, det vil si helt enkelt ansvarlig forbrenning av avfall, være det riktige valget for brukt sportsutstyr i plast. Samtidig bør det definitivt også være mulig å resirkulere en større andel av plastproduktene som ikke omfattes av emballasjeordningen i dag. Her har både produsenter, forhandlere, forbrukere og myndigheter en rolle å spille.

Send til en kollega

0.095