23948sdkhjf
Sponsored content

Plastemballasje er et klimavennlig valg til vin

Det er mange som har vært skeptiske til å benytte plastemballasje til vin, og de velkjente pappvinene – som jo egentlig er plastviner i en pappeske – har i lang tid vært sett på som litt mindre «fine» enn viner på glassflaske.

Samtidig finnes det mange grunner til å velge plast, både i form av den velkjente «bag-in-box»-løsningen og de nyere flaskene i plast.

Det er mulig å kjøpe gode viner i plastemballasje
Nordmenn nyter godt av det store utvalget på Vinmonopolet, og interessen for vin og tilbehør til vin er stadig voksende. Når du kjøper vin på plastikkflaske har du kanskje ikke bruk for korketrekker, men utover det trenger du det samme utstyret når det gjelder for eksempel temperering og servering. Ta en titt på https://www.wineandbarrels.no/ for et lite innblikk i hva som er tilgjengelig. Det er selvfølgelig ikke mulig å lagre viner på plastikkflaske, men mange gode viner som skal nytes her og nå leveres i plastemballasje.

Plastemballasje og gjenvinning reduserer klimapåvirkningen
Beregninger fra Vinmonopolet tilsier at klimagassutslippene som er forbundet med selve emballasjen (altså ikke vinen i seg selv) kan reduseres med mellom 86 % og 99 % ved bruk av plast. Hovedårsaken er den reduserte vekten, som gir store utslag når vinen transporteres til Norge. Høy grad av gjenvinning vil dessuten redusere klimapåvirkningen ytterligere, det er også derfor plastflasker fra Vinmonopolet kan pantes.

Vinmonopolet har stilt krav til at alle nye viner som koster mindre enn 150 kroner skal leveres i en lettvektemballasje. Det betyr i praktikken enten «bag-in-box», plastflaske, glassflaske med vekt under 420 gram eller eventuelt metall som kan gjenvinnes.

Plast som fornybart materiale
For noen vil det fremstå som rart at Vinmonopolet skifter ut de tradisjonelle glassflaskene med plast. På mange områder prøver jo selskaper og organisasjoner å redusere bruken av plast? Glass kan selvfølgelig gjenvinnes i det uendelige, men det benyttes store resurser og mye energi i forbindelse med både produksjon, transport og gjenvinning av glass. Det er også derfor det totale regnestykket taler for plast som kan gjenbrukes.

Det skjer dessuten mye når det gjelder plast som produseres med alternative og plantebaserte råstoffer. Derfor er også Vinmonopolets satsning fremtidsrettet. Infinitum AS er selskapet som driver panteordningen i Norge, og de har nå altså også Vinmonopolet med på laget. Samlet vil det forhåpentligvis også styrke det samlede arbeidet med panting og gjenvinning av plastemballasje av forskjellige slag.

Send til en kollega

0.079