Konsekvenser av varierende gullpriser
Vi har sett en voldsom stigning av gullpriser de siste årene, hvilket har fått flere konsekvenser for blant annet norske gullsmeder. Her ser vi nærmere på hvilke konsekvenser gullprisene kan ha for markedet.
Hvordan fastsettes gullprisen?
Gullprisen fastsettes ifølge Finansavisen.no, to ganger hver eneste hverdag ved London Gold Fixing Company, hvor fem representanter fra fem banker finner en pris som skal avspeile tilbud og etterspørsel på gullmarkedet. Gull er lenge blitt ansett som en trygg investeringsmulighet, men de varierende priser kan ha konsekvenser i flere ledd.
Det er imidlertid også dessverre sånn at valutaprisen i de enkelte land, spiller inn på hvor dyrt eller billig det oppleves å kjøpe og selge gull. Gull er som nevnt en globalt prissatt vare, derfor er det relevant å ta et lands valuta med i betraktning når man diskuterer gullpriser. I Norges tilfelle er dette særdeles relevant fordi vi de siste årene har opplevd en svekket valuta.
Situasjonen i Norge
Gullprisen er steget i takt med at prisen på den norske krone har falt, og det har fått potensielt store konsekvenser for gullsmeder og smykkeprodusenter. Som forhandler kan man i mange tilfeller ta høyde for stigninger i gullprisen ved å skru prisene opp på varer gradvis i forkant av en voldsom prisstigning. På ravaror.se/metaller kan du holde øye med informasjon om forskjellige metaller, og lese mer om for eksempel gull og sølv. I siste instans kan den svake kronekursen og de høye gullprisene har konsekvenser for både gullsmeder, forhandlere og forbruker. De rekordhøye gullprisene og den lave kronekursen har altså en direkte påvirkning på forbrukere som ønsker å kjøpe gull, enten i smykkeform, objekter eller som investering. Ifølge e24.no, kommer det til å gå flere år før vi kan se påvirkningen av de høye gullprisene i produkter.
Tynger gullsmedene
Ifølge nyhetsmediet e24.no har gullprisen steget med over 21% i 2018, og siden gull blir sett på som en noenlunde konsekvent verdi, er det mange som velger å investere i gull når verdensøkonomien svekkes. bidrar den svake kronekursen og de høye gullprisene til å tynge norske gullsmeder når det kommer til prissetting og salg av gullsmykker og gullprodukter. Det er dog flere faktorer enn den dyre gullprisen som spiller inn når man prissetter gullsmykker. De mange arbeidstimene som ofte legges ned i denne typen arbeidet, eventuelt andre edelstener eller metaller har også innvirkning på hvordan prisen ser ut når varen kommer ut til forbruken. For de fleste gullsmeder og gullsmedkjeder er de forhøyede gullprisene en potensiell bekymring.
Konsekvensmønsteret er ganske så tydelig når man ser nærmere på hvordan de høye gullprisene virker inn på markedet og forbruker. De varierende gullprisene har nemlig i siste ende potensielt sett konsekvenser for små gullsmeder og for forbrukeren. Det er altså lokale håndverkere og forbrukeren selv som kanskje må betale prisen på sikt. De små gullsmedene har problemer med å kunne overholde overkommelige priser, når gullprisen er høy og med den lave kronekursen. Dette kan på sikt også føre til at forbrukeren velger å kjøpe fra større kjeder, som har bedre mulighet for å regulere etter de varierende gullprisene.