Først med helautomatisk laser panelknekkelinje
Nimo AB i Hova har investert i en ny Salvagnini fiberlasermaskin L5-4kW. Den erstatter den første Salvagnini-investeringen fra 2001, en S4-30 stansemaskin med fast stansehode og vinkelsaks, samt en eksisterende CO2-laser, mot en ny fiberlaser som kobles til en linje med eksisterende P4-2516. Dette for å lage Europas første helautomatiske laser panelknekkelinje.
Den eksisterende P4 er også utstyrt, fra den var ny i 2006, med automatisk innmating og robotstabling. Nimo tar også neste steg i sin digitaliseringsreise, OPS-programvaren fra 2001 oppgraderes og utvider de automatiske beregningsmulighetene og sanntidsrapportering. LinkS brukes til å rapportere til skyen all produksjonsdata og telemetri.
God erfaring med Salvagnini
Med sin nye investering betyr det at Nimo utvider produksjonskapasiteten.
Valget av Salvagnini som leverandør kom av at Nimo har hatt et godt samarbeid med Salvagnini i mange år, og at bedriften på sikt har planlagt å legge om produksjonen til en flyt som krever mer digitalisering og kortere ledetider, for å kunne motta støtte for å redusere materialavfall via smarte funksjoner som krever riktig maskinpark i kombinasjon med de nyeste digitale prestasjonene.
Sjette maskin
- L5-30-maskinen, som det er investert i, er et velprøvd konsept i Salvagninis program av den kompakte løsningen med materialtårn og sortering, som har sitt utspring i vår andre generasjon lasersortering fra begynnelsen av 2000-tallet, der vi er nå i tredje generasjon, som ble vist på Blech-messen 2018. Dette er den sjette Salvagnini-maskinen vi har tillit til å levere til Nimo, informerer Pelle Wallin, selger ved Salvagnini Scandinavia AB.
Stykk- eller serieproduksjon
Salvagninis laserprogram har to basismodeller, L3 og L5 som finnes i størrelser fra 3015, 4015, 4020 helt opp til 6020. De forskjellige effektene på IPG fiberlaserkilden er fra 2, 3, 4, 6 og til 10kW effekt.
- Etter grundige studier og simuleringer kom vi i fellesskap frem til at kombinasjonen L5-3015 med 4kW utstyrt med LTWS-tårn og MCU-sortering var den beste kombinasjonen for skjæretider kontra stabletider for Nimos volumproduksjon, forteller Wallin, og fortsetter:
– Det er viktig å kunne tilby kundene korte oppsettider. Ofte må du kunne veksle mellom lange og korte serier, eller stykkdetaljer i «Kit-produksjon», på en sømløs måte. Du vil unngå behovet for manuelle stativer, og dette er mulig takket være L5s automatiske dyseskifter. Integrert i lasersorteringen er transportmodulen for emner som skal knekkes i panelknekken. Dette betyr at du kan velge å kjøre maskinene frittstående eller i linje. Ved kjøring i linje, hvis du har lengre skjæretider enn knekketider, kan P4 fylle ut selve produksjonsflyten med detaljer fra den automatiske materen ved hjelp av PackModus-programvaren.
Effektiv materialhåndtering
L5 er fullt utstyrt med blant annet SVS-systemet for skjæring og programmering direkte på skjærebordet. Du tar bilde av skrotdelen som ligger på skjærebordet, så nester du automatisk, eller manuelt, via StreamLaser direkte på maskinens HMI. Detaljene er for eksempel prototyper eller emner for raske omkjøringer. LTWS-tårnet har 13 materialrom hvor platepakkene blir liggende på trepallene, som platene leveres på, slik at du raskt kan laste inn nye materialpakker. MCU-sorteringen har magneter og sugekopper samt en "multi-grip"-funksjon som gjør at du kan ta opptil 10 små detaljer per stablesyklus. Man kan sortere inntil 130 kg magnetisk materiale med en maksimal tykkelse på 12 mm. Stableren er utstyrt med to roterbare selvkonfigurerende gripere. Dette for å unngå skuffeeffekten ved stabling av lengre detaljer og for å kunne stable to detaljer i en stablesyklus når dette er tillatt avhengig av detaljstørrelsen.
Digital produksjon
På programvaresiden har Nimo nok en gang investert i automatisk generering av bearbeidingsprogrammene via Salvagninis programvare som inkluderer detaljerte programmer, nesteprogrammer og produksjonslister. OPS er navnet på programvaren som kobler Salvagnini-systemet digitalt med kundens MRP, eksempelvis for automatisk generering av kjøringer og tilbakemelding av gjennomført produksjon. Denne programvaren ble startet av Salvagnini på 1980-tallet for deres første OPS-kunde, GE i USA.
IoT-programvare, som er et «buzzword» sammen med Industri 4.0, finnes også i den nye laseren. Salvagninis tilbud heter LinkS og bruker Microsofts Azure-sky for å lagre data fra både produksjon og telemetri. Ved hjelp av telemetridata finnes det en AI (maskinlæringsfunksjoner), som blant annet har som oppgave å kunne forutsi havari før det inntreffer, og også kunne optimere intervaller for tilstandskontrollert vedlikehold. Siden starten av LinkS 2018 finnes det cirka 1000 Salvagnini-systemer som gir skyen og kundene data.
For mer informasjon se: www.nimoverken.com og www.salvagnini.se
Fakta
Nimo startet sin virksomhet i 1944. Bedriften omsetter i dag for cirka 180 millioner kroner og har 100 engasjerte ansatte. Nimo tilbyr energieffektive og skånsomme tørkeskap, servanter og teknisk tilbehør til garderoben til forhandlere, grossister og forbrukere i hele Norden. Hovedkontor og fabrikk ligger i Hova, Sverige.
Kilde: Salvagnini