Skal bruke additiv produksjon til reparasjoner
AMRREX heter prosjektet som skal benytte additiv produksjon for reparasjon og oppussing av offshorekomponenter for å forlenge den strukturelle levetiden.
Hovedmålet med AMRREX-prosjektet er å implementere WAAM- og LMD-prosesser for reparasjon og oppussing av offshore-komponenter, som oppfyller olje- og gassindustriens materialkrav, med en målbar kostnadsreduksjon og redusert ledetid.
Nødvendig reparasjon
Livstidsutvidelse av offshorestrukturer er presserende for å sikre utvikling og optimal forvaltning av norske petroleumsressurser innenfor en miljømessig bærekraftig ramme. Forbedret oljeutvinning fra eksisterende oljefelt og tilknytning fra nye felt er avhengig av utvidet bruk av eksisterende strukturer. Bruk av eksisterende infrastruktur er ikke bare energieffektiv med redusert karbonavtrykk, men regnes også som den eneste økonomisk lønnsomme løsningen for utvikling av mange små felt. Den fysiske nedbrytningen og aldringen av offshorestrukturer og komponenter er hovedutfordringene for den strukturelle levetiden. Eldre komponenter trenger ofte nødvendig (og kostbar) reparasjon og vedlikehold for å sikre at den strukturelle integriteten fortsatt bevares gjennom den lengre levetiden.
Fokus på additiv produksjon
AMRREX-prosjektet vil introdusere to nye additive produksjonsteknologier (AM), wire and arc additive manufacturing (WAAM) og laser metal deposition (LMD), for reparasjon og oppussing av skadede komponenter "på stedet" og "i tide" for å sikre og forlenge levetiden til strukturer. Den viktigste FoU-utfordringen i dette prosjektet er å etablere sammenhengen mellom AM-prosesser, materialegenskaper og ytelse til reparerte komponenter.
AMRREX-prosjektet er et innovasjonsprosjekt for den industrielle sektoren (IPN) innen RCN PETETROMAKS2-programmet med et samlet budsjett på 25 MNOK. Prosjektet er støttet av Norges Forskningsråd og industripartnere Westad Industri, Equinor, Vitec og Nordic Additive Manufacturing (NAM). SINTEF Industry og SINTEF Manufacturing er forskningspartnere. Begge instituttene vil bidra til utvikling av WAAM- og LMD-prosesser, robotkontroll, materialkarakterisering samt numeriske simuleringer.
For mer informasjon se: www.sintef.no
Kilde: SINTEF