23948sdkhjf

WireSense: trådelektroden som sensor

WireSense øker effektiviteten ved robotsveising – den bruker trådelektroden som sensor. Det er derfor ikke lenger nødvendig å bruke optiske målesystemer.

Assistansesystemet Fronius WireSense gjør robotsveising mer effektiv ved at trådelektroden blir til en sensor som kontrollerer komponentens posisjonen før hver sveising. Takket være den pålitelige registreringen av den faktiske høyden og posisjonen til platekanten blir det, ifølge Fronius, mulig å utligne unøyaktigheter fra produksjonen og oppnå perfekte sveiseresultater. Dette reduserer etterarbeid og svinn, i tillegg til at du ikke trenger optiske målesystemer. Til syvende og sist betyr dette tids- og kostnadsbesparelser.

 

Presist og enklere alternativ

Avvik på komponentene, som varierende mellomrom eller spenningstoleranser, kan by på problemer under sveising. I verste fall endres sveiseposisjonen på grunn av dette, noe som kan føre til bindefeil i sveisesømmen. Mange produsenter bruker derfor optiske målesystemer til robotsveising. Disse er ikke bare dyre, men begrenser også tilgangen til komponentene fordi de står i veien, må rengjøres regelmessig og krever ytterligere kalibrering mellom Tool Center Point (TCP) og sensoren. Med WireSense tilbyr Fronius et enklere, mer robust og mer presist alternativ.

 

Slik fungerer WireSense

WireSense-teknologien behøver ingen andre sensormaskinvare, i stedet bruker den trådelektroden som sensor. Sveisepistolen skanner komponenten med en reverserende trådbevegelse, og sveisesystemet sender høydeinformasjonen eller kantposisjonen til roboten. Dersom det for eksempel dreier seg om en overlappende søm, kan kantposisjonen som skal sveises, defineres helt nøyaktig. I tillegg kan systemet reagere på eventuelle avvik. Roboten tilpasser forløpet av sveisesømmen på grunnlag av et program som opprettes spesielt for sveiseoppgaven.

Ved å evaluere høydeinformasjonen beregner roboten ikke bare kantprofilen, men også den faktiske kanthøyden. Dette muliggjør også nøyaktig registrering av mellomrom mellom platene. Kanter registreres fra en høyde på 0,5 millimeter. WireSense kan brukes til alt fra stål, rustfritt stål, aluminium og andre legeringer. Spesielt ved aluminium kan, ifølge Fronius, WireSense skilte med høy kvalitet, for her støter optiske målesystemer ofte på problemer på grunn av den reflekterende overflaten.

I tillegg festes optiske sensorer vanligvis til roboten som ekstra maskinvare og blir dermed til et forstyrrende element på robotarmen. Avhengig av hvor lett tilgjengelig komponenten er, gjør dette bruken av kameraer eller lasere problematisk. Trådsensoren har ingen begrensninger med tanke på dette.

 

Viktig skritt mot tilpasningsdyktig robotsveising

WireSense leverer høydeinformasjon som gjør det mulig å måle konturene og mellomrommene til komponentene. Under idriftsettingen kan brukeren definere og lagre sveiseparametere for forskjellige mellomrom. Assistansesystemet WireSense gjør det mulig for roboten å registrere de faktiske forholdene til komponentene for å laste inn de egnede sveiseparameterne. På grunn av eventuelle mellomrom, og andre avvik som kan føre til bindefeil, sveises det ofte med redusert hastighet uten bruk av sensorer for å kunne garantere høy sømkvalitet. Takket være den nøyaktige registreringen på forhånd kan roboten nå sveise fullstendig automatisk med optimal hastighet, noe som bidrar til ytterligere optimalisering av syklustider.

Den nye WireSense-teknologien sikrer dermed at det alltid sveises nøyaktig med optimerte parametere i de riktige sømposisjonene. Det blir dermed ikke like nødvendig med visuelle kontroller og etterarbeid, i tillegg til at komponentsvinn, ifølge Fronius, kan reduseres med opptil 100 prosent.

 

Forutsetninger

WireSense kan brukes med alle TPS/i-sveisesystemer fra Fronius, som er konfigurert for bruk med CMT-sveiseprosessen. Den nøyaktige trådbevegelsen til trådmateren Robacta Drive CMT, som er plassert direkte på sveispistolenheten, er nøkkelen til det hele. Takket være fleksibiliteten til eksisterende sveisesystemer er det når som helst mulig med ettermontering.

For mer informasjon se: www.fronius.com

Kilde: Fronius

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125