23948sdkhjf

Kundene krever høyere presisjon og raskere bearbeiding

Svea Maskiner AS tok med et trettitalls kunder til sin verktøyleverandør - den israelske verktøyprodusenten ISCAR. Målet var å vise frem hvilke kvaliteter ISCAR står for og forhåpentligvis demonstrere hvordan man kan oppnå bedre resultater ved bruk av deres verktøy.

Besøket var lagt opp i to deler, en faglig og en sosial. Den faglige delen ble gjennomført ved ISCARS utviklingssenter med live demonstrasjoner, fagseminar i auditorium og fabrikkbesøk. Den sosiale delen inneholdt blant annet et besøk ved Dødehavet og omvisning i Jerusalem.

Fokus på forskning og utvikling

ISCAR er verdens nest største produsent av metallbearbeidende verktøy, nest etter Sandvik Coromant. Bedriften er ett av selskapene i IMC Group og har 2500 ansatte over store deler av verden. Produksjonen foregår i 13 land i fire verdensdeler, i tillegg til anlegget i Tefen, et par timers biltur nord for Tel Aviv. Her, drøyt 600 meter over havet har man flott utsikt mot Middelhavet. Med den vakre beliggenheten i frodig landskap, og de moderne lokalitetene, gir det et positivt førsteinntrykk når man ankommer stedet. På veggen ved et av byggene står det med store bokstaver: Where Innovation Never Stops. ISCAR satser tungt på forskning og utvikling og presenterer i snitt 1500 nye produkter årlig.

- I år blir det enda mer, 1850 nye produkter slipper vi i 2011. Og årsaken er at vi jobber knallhardt med å bli bedre. Det kundene krever leverer vi.

Derfor har vi en helt spesiell utviklingsfilosofi. Den går ut på at vi setter to lag av utviklingsingeniører til å komme opp med et nytt produkt. Disse to konkurrerer om å vinne prosjektet, og dermed får vi en intern konkurranse som er resultatstyrt. Når de har kommet frem til beste løsning setter vi to nye lag til å optimalisere den nye løsningen, igjen i konkurranse med sine kollegaer. Derfor sier vi at vi konkurrerer ikke med andre, vi konkurrerer med oss selv, forteller Jacob Harpaz, konsernsjef for IMC Group og adm. direktør for ISCAR.

Raskere og mer presist

Med alle disse produktene kan man ikke gå seg vill, spør Maskinregisteret?

- Jo, det kan man kanskje, men derfor har vi utviklet det vi kaller for ITA - ISCAR Tool Advisor. Det er et hjelpeverktøy som veileder deg til å finne riktig verktøy ut fra valgt material og dimensjoner. Programvaren gir deg forslag til bruk av de mest optimale verktøyene, med bilde og informasjon, samt demovideo. Løsningen får du til PC, MAC og iPhone, svarer Harpaz.

Han mener kundene forlanger bedre verktøy og forteller ivrig hvorfor.

- Du må ikke være konservativ, bruk det nyeste og beste som finnes på markedet. Du skal konkurrere med en hel verden, og da sitter du ikke med eldgamle datamaskiner, forhistoriske verktøymaskiner eller jobber på gamlemåten. Nei, du vil ha verktøy som reduserer bearbeidingstiden, forkorter verktøyskifte, reduserer antall verktøy og gir bedre overflatestruktur. Helst vil du unngå etterbearbeiding som sliping. Dette mener vi du får gjennom å benytte deg av våre verktøy.

Bedriftslederen snakker høyt og tydelig, viser bilder på storskjermen og gestikulerer. Det er ikke til å unngå å få med seg hans budskap.

- Noen ganger kan det lønne seg å konvertere lengre levetid på verktøyet med raskere bearbeidingstid. Det er et kryssningspunkt man selv må finne, men lang bearbeiding kan være mindre lønnsomt enn å bytte verktøy, Harpaz understreker: - Vi gir lønnsomhet og produktivitet og garanterer resultatet, understreker han.

2011 et toppår

- Trenden er at kundene går for hardere materialer, høyere skjærehastighet og større grad av tørrkjøring. Våre største markeder er bilindustri, luftfart og maskinbyggere. Fjoråret var et rekordår, men det blir også 2011, sier Harpaz. Noe av årsaken til veksten er nye markeder.

- Vi ser en klar økning i Russland, Øst-Europa, Sør- og Øst-Asia, Kina og India. I disse landene kjøper de den nyeste og beste teknologien. Det er også vekst i Tyskland, men det skyldes først og fremst økt produktivitet, uttaler Harpaz.

Hva tror du er viktig for norsk industri?

- Dere har en fordel med olje og gassforekomster, men det er en helt ny generasjon mennesker der ute, kall det gjerne .com-generasjonen, og de har helt glemt hva industri egentlig er for noe. Norge bør derfor satse tungt på produksjon, det vil alltid være det viktigste, men man må finne den rette blandingen av tradisjonell og ny industri, svarer Harpaz når vi får noen minutter med ham på egenhånd.

Han mener Norge har mye å lære av nabolandet. - Se på Sverige, en stor industrinasjon som dere kan lære av. Satsing på industri gjør Sverige sterk, og de kan ikke støtte seg til oljen.

Hva kan den enkelte bedrift foreta seg for å styrke sin posisjon i markedet?

- Når du opplever konkurranse må du se på hva slags teknologi du har sammenliknet med konkurrentene. Derfor må du se på hvilke verktøy som kan øke effektiviteten og om det er prosesser som kan bli bedre. Dette henger gjerne sammen med hverandre. Du må løfte hver eneste sten og forbedre deg hele tiden. Lag interne lag med kollegaer som konkurrerer med hverandre. Det blir både mer inspirerende for de ansatte og vil styrke bedriftens resultater på flere måter, svarer Jacob Harpaz.

Imponerende anlegg

Etter mange hundre bedriftsbesøk de siste 15 årene kan man si at en journalist har lett for å bli blasert. Ofte er det små ting som imponerer i enkelte deler av en bedrift, men ISCAR viser så mange sterke sider at jeg lar meg imponere av helheten. Ikke bare av måten man jobber på innen utvikling, men under omvisningen i fabrikklokalene fikk vi med selvsyn se profesjonalisme i alle ledd. Vi kan blafre med begrep som LEAN, 5S, TPM og andre forkortelser som er navn på metoder og prosesser man jobber etter, og du finner dem alle hos ISCAR.

I tillegg til en enorm maskinpark, både hva maskintype og kvalitet angår, er mange av dem automatiserte og robotiserte. Førerløse kjøretøyer (AGV) henter og leverer rundt om i virksomheten. Herding skjer i gassfyrte ovner og overflatebehandlingen er robotisert.

Kvalitetskontrollen er omfattende, alle skjær måles og veies med hjelp av robot. I tillegg sitter en stor gruppe personer og kontrollerer produkter med mikroskop. Det automatiske varelageret inneholder 55.000 artikler og kjøres i 12-timers skift. All eksport går med flyfrakt og eksportandelen er på 99 prosent.

Foruten selv å fremstille pulveret som benyttes til å belegge verktøyene i spesialmaskiner, utvikler også ISCAR nye produksjonsmetoder, alt for å skape bedre produkter.

- Jeg, gjentar gjerne - vi skal gi deg økt produktivitet og bedre lønnsomhet, det er ISCAR det, konkluderer Harpaz.

For mer informasjon besøk: www.svea.no eller www.iscar.com

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063