Bygger høyteknologisk kompetansemiljø
Maskinregisteret besøker Ålgård etter tips fra verktøyleverandøren Digernes, og salgstekniker Ole Magne Birkeland fra Digernes AS viser vei inn til Ålgård CNC AS. Her i resepsjonen skjønner man umiddelbart at dette er en noe annerledes bedrift.
Gullfiskakvariet står som et naturlig innredningselement og vindu mellom resepsjonen og verkstedshallen. Fra resepsjonen ser vi gjennom akvariet senkegnistmaskinen som står i verkstedet, en spennende og kreativ detalj.
En sprudlende Geir Rune Hodne møter oss og viser frem verksted og kontorlokaler og fortelle om virksomheten i Ålgård CNC.
Samme som før
- Vi er et relativt nystartet firma med ti ansatte. Historien vår går tilbake til da grunnlegger av Bakke Oil Tools; Stig Bakke, i 2002 solgte firmaet til Weatherford Norge AS. Fra starten av Bakke Oil Tools i 1994 og frem til da hadde Bakke bygget opp et kompetansemiljø rundt egne produkter som eksempelvis offshoreverktøy til coil tubing. I 2009 ønsket Weatherford å avvikle denne virksomheten og fire ansatte kjøpte maskiner og utstyr og etablerte Ålgård CNC AS. I dag gjør vi mye av det samme som før; vi utvikler egne verktøy, leier ut verktøy og produserer prototyper og produkter for eksterne kunder, en av disse er Weatherford, forteller Geir Rune.
Tette bånd
Med egne folk på utvikling utfører bedriften tegne- og konstruksjonsoppdrag for kunder, i tillegg til egenutviklete produkter, og produserer, tester og monterer produktene i eget hus.
- Vi ønsker at det skal være kort vei for kunden å få ferdige løsninger, sier bedriftslederen og fortsetter:
- For at veien til mål skal bli så kort som mulig har vi tette bånd mellom ingeniører og operatører som utfyller hverandre på en utmerket måte. Ingeniørene designer det som operatørene senere produserer, og så møtes de gjerne til montering og dermed oppstår det unik kompetanseoverføring, og alle er kreative og løsningsorienterte. Dette er en morsom arbeidsplass, uttrykker Geir Rune.
Kompetansemiljø under oppbygging
For tiden er det to personer som skriver diplomoppgave hos Ålgård. I tillegg er det en lærling som jobber i verkstedet, og flere medarbeidere skal det bli.
- Vi har som mål å være 13 ansatte i løpet av kommende sommer. Bedriften vokser og vi vil søke ytterligere fire personer i løpet av 2012. Noe av årsaken er at vi nå også satser på elektronikk som stadig blir en viktigere del av offshore og subsea-verktøyene. Når vi ser hvor spennende dette arbeidet er velger vi også å invitere eksterne utviklingsselskaper som vi håper å samlokalisere med oss. Verksted og næringslokaler kan vi by på i tillegg til solid bransjeerfaring. Målet er å skape et høyteknologisk kompetansemiljø med sterke synergier mellom selskapene, forklarer Geir Rune.
Økt effektivitet
I tillegg til en rekke moderne maskineringsmaskiner og senkegnister finner vi testrom der blant annet trykk, temperatur og vibrasjonstester utføres før produktene sendes ut av huset. Vi rusler over til maskineringsavdelingen.
- Her oppbevarer vi verktøyene, og vi er godt fornøyd med Digernes AS som tok deg med hit. Ikke bare for det, men mest fordi vi, i tillegg til standardverktøy, kjøper spesialverktøy som er designet spesielt til de unike komponentene som vi produserer. Det kan være situasjoner der to spesialverktøy kan erstatte tre-fire operasjoner, noe som er både tids- og kostnadsbesparende for oss. Digernes setter sin ære i å levere på korte frister. De har høy servicegrad og meget god tilgjengelighet. For vårt vedkommende kan det være av stor betydning når vi får oppdrag som her forleden da en kunde kom med en forespørsel på tirsdag, vi designet et bleed-off verktøy, produserte det, testet, kontrollerte det og sendte ferdig produkt til kunden på torsdag med helikopter. Da er det godt å ha pålitelige samarbeidspartnere som Digernes, sier Geir Rune.
Helikopter og biler på "gutterommet"
Geir Rune blir lur i blikket når undertegnede spør om de har eget helikopter.
- Bli med opp i den andre hallen, så skal jeg vise deg noe, inviterer Geir Rune.
Ut av hallen som ligger ovenfor verkstedet kommer Stig Bakke ut. Han viser vei inn i det som best kan beskrives som gutterommet. En stor hall med et tyvetalls eksklusive biler med sportslig preg. Amerikanske biler som Corvette, Mustang og Viper står side om side med TransAM, Camaro og tyske Porsche Carrera GT. Her er jukeboks og bensinpumpe som Bakke har ervervet under sine mange reiser over land og strand.
- Stig er medeier i Ålgård CNC, så vi har en skikkelig industrigründer på laget. Det er ikke bare hans forkjærlighet for raske biler som inspirerer, men Stig er full av ideer og har mye kompetanse innen teknologi og produksjon.
Får du tid til å jobbe i Ålgård når du har så mange biler og motorer på gang?
- Ja, dette er ikke bare gøy, men vi driver også et firma som heter MotorTeknikk AS. Vi bygger spesialmotorer for bil og båt, og kjører en rekke byggeprosjekter med biler som vi siden selger. Det er ikke så stort firma, men det gir mye energi å pusle med noe man syns er spennende å drive med ved siden av, svarer Stig Bakke lavmælt.
Det er ikke noe show-off-tendenser ved industribyggeren og det er bare så vidt vi får til å fotografere piloten ved siden av sitt helikopter.
Var det du som fløy ut til kunde med hasteordre?
- Ja, det er flere artige sider ved min jobb, så når jeg kan kombinere jobb og hobby er jeg fornøyd, sier Stig før han haster videre i et nytt møte.
- Ja, som du ser har vi et spennende miljø med mange muligheter for utviklingsselskaper som vil delta i et kompetansenettverk som vårt. Kjenner du noen som er interessert be dem ta kontakt med meg, inviterer Geir Rune Hodne.
For dem som vil vite mer kontakt Geir Rune Hodne på mobil: 915 92 921 eller e-post: geir.rune@algardcnc.com